Rautaruukin huima nousu

Elokuun alussa olin kahden vaiheilla, kun tarvitsin hieman käteistä muuttuneiden henkilökohtaisten syiden vuoksi "ylimenokaudeksi". Myynkö Fortumin vai Rautaruukin omistukset pois? Myin Fortumini, aikeissa ostaa sitten takaisin, kun oma tilanteeni tasaantuu ja vakiintuu. Vaikka nousua onkin ollut jonkin verran sitten siitä, olen enemmän kuin ilahtunut, etten myynyt Rautaruukkeja pois. Tällaisen piensijoittajan kannalta tuollainen n. 40 prosentin nousu kuukauden sisään tuntuu oikein hyvältä.

Syklisten osakkeiden nousu on jättänyt mietityttämään: onko tämä nyt perusteltua? Lukujen valossa euroalueella on suunta parempaan, siksi se varmasti on ihan perusteltua. Rautaruukki ei ole millään muotoa yksin Suomen varassa, joten ainoastaan täydellisen pöljät ratkaisut voisivat upottaa firman hetkessä. Sellaisten päätösten vuoksi ei kuitenkaan kannata vetoa lyödä. Eikö sitten pitäisi ostaa lisää?

Katse kääntyy muihin firmoihin, jotka yleensä reagoivat Rautaruukin tavoin muuttuneisiin suhdanteisiin. Kaikkialla ei kuitenkaan näe samanlaisia reaktioita. Seuraisivatko ne perässä, vai onko ennemminkin kyseessä Euroopassa jälleen yksi "väärä hälytys" paremmista ajoista? 2009 pohjilta tultiin silloinkin ripeästi ylös. Se ei vain jäänyt kovin pitkäkestoiseksi nousukaudeksi. Kreikan kolmas kierros, Portugalin toinen tai Slovenian ensimmäinen ei ole millään lailla vaikuttanut kaupankäynnin hermostuneisuuteen. Paremmat makroluvut vievät huomion, kenties aivan ansaitusti.

Joka tapauksessa pian on taas mahdollisuuksia lähteä ostolaidalle. Eri asia on kokonaan sitten se, onko se (enää) järkevää. Mielestäni nyt kannattaa olla tarkkana. Muutoksien yhteydessä kun voi nopeastikin tehdä reippaita voittoja. Tai kuten minun tapauksessani toisenlaisella valinnalla: jäädä noususta kokonaan ilman.

Related Posts