Missä ovat nyt parhaat osakeapajat?

Osakemarkkinat ovat alhaalla. Uskon että muutaman vuoden kuluttua toteamme että kesä 2012 oli erittäin hyvä aika ostaa osakkeita. Mutta missäpäin mailmaa on nyt parhaat osakeapajat?

Jenkeissä pörssi on pärjännyt melko hyvin, etenkin näin euroissa sijoittavan mielestä. Mutta uuri tästä syystä en panosta nyt tälle markkinalle. ISI -etf joka seuraa SP1500-indeksiä on p/e-suhde lähellä 20. Melko kallista.

Kiinassa pörssikurssit ovat pärjänneet huonommin siitä huolimatta että talouskasvu on jatkunut länsimaittain nopeana. Riskinä on tietenkin kasvun hidastuminen, asuntokupla ja yritysten tilinpäätösten paikkaansapitävyys. FCHI-etf joka seuraa Hongkongissa listattuja kiinalaisyhtiöitä on p/e -suhde 11.6. Alhaisempaa arvostutasoa selittää osaltaan finanssi- ja telekom-alan vahva paino. Mielestäni viimeaikaiset uutiset Kiinasta ovat olleet lievästi positiivisia nousevine ostopäällikköindekseineen, joten pidän kiinansalkun edelleen pulleana. 

Korealaiset porskuttavat, etenkin Samsung. Galaxy III -puhelin myy enemmän kuin yhtiö pystyy valmistamaan ja televisioissa yhtiö on volyymietunsa turvin ainoa hyvin kannattava valmistaja. P/e on 11 mikä on kohtuullista, harkitsen! Pystyykö Apple vastaamaan Iphonen seuraavalla sukupolvella, entä miten käy tablettipuolella? No, Nokian kohtalon muistaen tällainen menestys voi olla nopeasti haihtuvaa laatua.

Euroopasta  löytyy nyt myös runsaasti kohtuuhintaista ostettavaa. Pohjoiseuroopasta voi katsastella halventuneesta eurosta hyötyviä syklisiä yhtiöitä. Salkusta löytyy jo esim. Michelin. VW tuntuu olevan voittamaton autopuolella, eikä vahva asema kiinassa haittaa yhtään. Myös kemikaliyhtiö BASF ei tällä hetkellä tunnu hinnalla pilatulta. Lähempääkin löytyy kiinnostavia yhtiöitä, kotisuomessa pysyttelevälle esim. Nokian renkaat tuntuu halvahkolta.

Eteläeuroopassa on toki monta tällä hetkellä hyvinki edullista yhtiötä. Näissä kannattaa olla valikoiva. En koske pankkeihin matalasta p/b-suhteesta huolimatta. Ken tietää paljonko taseessa on ilmaa? Sensijaan voi katsastella yrityksiä jotka ovat listautuneet "ongelmapörssiin", mutta joilla on toimintaa pääasiassa muualla tai ovat defensiivisellä alalla. Salkussa on jo Espanjalaista lasipullonvalmistaajaa Vidralaa, jolta juuri tuli mukavannäköinen puolivuosiraportti. Toinen kandidaatti on Energialalla projektoiva Duro Felguera, jolla puolet liikevaihdosta tulee Venezuelasta. Kulukuri näyttää hyvältä, ja osingot ovat Madridin pörssin muhkeimpia.

Hyvää metsästysonnea, mutta pitäkää maltti mukana!

 

One thought on “Missä ovat nyt parhaat osakeapajat?

  1. Osakeapajat

    Osakeapajista en kauheasti tiedä, mutta mediayhtiöihin en enää koske. Vaikka mediayhtiötä tarvitaan tulevaisuudessa enemmän kuin koskaan niin murroksessa on mahdotonta arvata alan voittajaa. Lähes järkytyin tuon amerikan Suomen Kuvalehden lopettamisesta: http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288486550040.html

    Viimeksi kauhistuin samallalailla kun Tuntematoman Sotilaan julkaisija myytiin Ruotsiin. Onko millään enää väliä?

Comments are closed.

Related Posts