Mitä kannattaa huomioida sijoitusasuntoa ostettaessa?

Sijoitusasunnon ostoa harkittaessa olisi syytä kysyä itseltä ainakin seuraavat kysymykset
 
1. Mikä on asunnon sijainti ja onko alue kasvava?

Vuokratuotto pitää hengissä, mutta suurimmat hillot kääräistään arvonnousulla. Tämän takia olisikin syytä miettiä, että tyytykö esimerkiksi vähäisempään vuokratuottoon ja odottaa parempaa arvonnousua tai päin vastoin.

Onko asunnon vuokrattavuus mainio ympäri vuoden? Tyhjät kuukaudet pienentävät vuokratuottoa vuositasolla jo huomattavasti.

2. Mikä on asunnon todellinen markkinahinta?, kun otetaan huomioon muut kulut ja remonttivara seuraavalle 10 – 15 vuodelle.

Onko asunto edullinen suhteessa saman postinumeron alueen vastaavanlaisiin asuntoihin. Suurin voitto tehdään useimmiten jo ostettaessa.

3. Mikä on asunnon vuokratuotto kaikki kulut huomioiden?

4. Miten rahoitan tämän asunnon, onko kassavirta positiivinen?

5. Pitääkö asuntoa remontointia heti hankinnan jälkeen?

6. Mikä on taloyhtiön korjaushistoria?, mitä remontteja on tehty ja mitä on tulossa?

7. Onko hoitovastiketaso oikealla tasolla postinumeroalue huomioiden? Onko hoitovastikkeessa nousupainetta?

Hoitovastiketasoon vaikuttavat mm. taloyhtiön ikä ja koko, korjaushistoria, lämmitysjärjestelmä, onko oma tontti, onko taloyhtiöllä omaisuutta ja tätä kautta esimerkiksi vuokratuloja, onko taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä onnistunut kilpailuttamaan taloyhtiön juoksuvat kulut onnistuneesti.

8. KAIKKI taloyhtiön asiakirjat on syytä vaatia itselle ja ennen kaikkea lukea ne tarkasti lävitse. Jos ja kun jää jotain epäselvää, kannattaa soittaa taloyhtiön isännöitsijälle ja hallituksen puheenjohtajalle. Samalla soitolla voit saada selville myös sellaisia asioita joita ei syystä tai toisesta vielä löydy nykyisistä asiakirjoista.

9. Mikä on taloyhtiön maksuvalmius? (quick ratio ja current ratio)

10. Onko taloyhtiössä kerätty rahaa ennakkoon asuintalovarauksen tai rahastoinnin avulla?

11. Onko taloyhtiössä jotain erityistä huomioitavaa? Putkistovuotoja, ongelma vuokralaisia, oikeudenkäyntejä kesken, vesivahinkoja?

12. Mikä on kyseisen alueen markkinatilanne?

Onko alueella myynnissä paljon vastaavanalaisia asuntoja? Jos on, miksi?

Mikä on alueen vuokramarkkinatilanne ja vuokrataso?

13. Sopiiko tämä asunto sijoitusuunnitelmaani?

14. Olenko ottanut nyt kaiken oleellisen tiedon huomioon (Checklista)?

 

MarkoKaarto.fi

 
 
 

2 thoughts on “Mitä kannattaa huomioida sijoitusasuntoa ostettaessa?

  1. Asuntolaskuri palvelun eka vuosi on kallis

    Tuon esitellyn asuntolaskuri palvelun (https://asuntolaskuri.fi/) aloitusmaksu (395€ ensimmäiseltä vuodelta) oli ainakin minusta melko kallis.

    Vuosimaksu, 67€, vaikutti hieman kohtuullisemmalta.  

    1. On todellakin

      Miten tuon lisäarvosta maksetun saa ikinä takaisin palvelua käyttämällä? Sijoituksen nousseella tuotolla? Tuskin, eli kallista suhteessa vaikkapa ihan itse tehtyyn exceliin.

      Näissä SaaS-palveluissa on myös ongelmia tietoturvaan liittyen. Jos tuonnekin laittaa omia omaisuuksiaan ja tietojaan tai vaikkapa vuokralaisten henkilötietoja, niin pysyvätkö varmasti tallessa? Ja käyttääkö joku muu niitä? On syytä muistaa, että kaikkien palveluiden tietoihin on aina niiden admineilla pääsy. Vaikka yrityksen johto olisikin sitoutunut asiakkaiden yksityisyyteen, nämä palkolliset eivät välttämättä ole. En siis itse tuollaista palvelua edes uskaltaisi käyttää, puhumattakaan siitä maksamisesta.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On