Mitä tarkoittaa hallintarekisteröinti ?
Eduskunta on juuri hyväksynyt hallituksen esityksen julkisesti noteerattujen osakkeiden hallintarekisteröinnistä. Mutta mitä hallintarekisteröinti tarkoitaa?
Arvo-osuus tililläsi on suomalaisten yritysten osakkeita
Kun ostat suomalaisten yritysten osakkeita niin osakkeet tulevat arvo-osuustilillesi arvopaperikeskuksessa. Kun osakkeet ovat tililläsi niin ne ovat julkisesti sinun omistuksessasi ja viranomaiset voivat nähdä nuo omistuksesi.
Omistamasi ulkomaalaiset osakkeet ovat pankkisi ylläpitämässä hallintarekisterissä
Kun sen sijaan ostat ulkomaalaisen yrityksen osakkeita niin pankillasi on tuon kyseisen maan arvopaperikeskuksessa yksi arvo-osuus tili, jonne kaikki osakkeet tulevat. Ulkomaisessa arvopaperirekisterissä ei näy sinun nimäsi vaan pankki ylläpitää hallintarekisteriä siitä, kenen osakkeita ja kuinka paljon tuossa yhteisessä säkissä on. Pankki näyttää sinulle osuutesi ihan kuin ne osakkeet olisivat omiasi. Järjestelmästä on etu. Se on kevyt eikä vaadi, että sinulle avataan henkilökohtainen arvo-osuustili jokaisessa maassa.
Hallintarekisteri tekee mahdolliseksi piilotella omaisuutta
Hallintrekisteröinti on hyvä keksintö joka tekee meidän sijoittajien elämän vaivattomaksi, mutta sillä on sivuvaikutus. Se tekee helpommaksi “piilotella” omaisuutta ulkomaisten pankkien hallintarekistereihin. Ulkomaalaiset pankit eivät aina kerro viranomaisille täysin avoimesti asiakkaidensa osakeomistuksista.
Suomalaiset osakkeet tulevat jatkossakin arvo-osuustilillesi
Samaa hallintarekisteröintimallia kuin käytetään ulkomaalaisten osakkeiden osalta yritettiin saada koskemaan myös suomalaisia osakkeita. Eduskunnassa käytiin kiivas väittely ja sen seurauksena päädyttiin siihen, että suomalaisten pankkien täytyy edelleen käyttää asiakkaan omaa henkilökohtaista arvopaperikeskuksen arvo-osuustiliä, jos kyse on suomalaisesta yrityksestä.
Osakeomistusten piilottaminen säilyy samanlaisena kuin ennenkin
Tavanomaista sijoittajaa arvo-osuustili ei haittaa, päinvastoin. Tiedot siirtyvät vaivattomasti verottajalle. Eikä se hidasta myöskään omistuksiaan piilottelevaa Hämy Häveliästä. Hän ostaa osakkeensa (niin suomalaiset kuin ulkomaiset) jonkin ulkomaisen välittäjän kautta, jolla on Suomessa yksi yhteinen arvo-osuustili kaikkia asiakkaitaan varten. Tuo ulkomaalainen välittäjä ei aina kerro Suomen veroviranomaiselle Hämy Häveliään omistuksia. Järjestely on lain vastainen. Hämy Häveliään tulisi huolehtia siitä ettei käytä moista välittäjää kun ostaa suomalaisia osakkeita.
Viimeisimmät lainsäädäntömuutkoset:
Hallituksen esitys eduskunnalle
Eduskunnan talousvaliokunnan muutokset hallituksen esiykseen (joilla säilytetään suomalaisten arvo-osuus tilit)
yksi aspekti vielä
Käsittääkseni asiaan liittyy myös se, että arvopaperikeskustoimintoja hoitaa suomessa yksi valittu taho, Euroclear. TIli arvopaperikeskuksessa on osakkeiden omistajalle maksuton. Euroclearin kuluja katetaan tältä osin muiden pankkien maksamilla korvauksilla. Nuo muut pankit olisivat halunneet säilytyksen itselleen, jotta olisivat välttäneet tuon maksun Euroclearille eli yhden menoerän. Lisäksi lakisääteisesti ilmainen säilytys Euroclearissa on muille pankeille kiusallinen, koska se muodostaa säilytyshinnoille lattian, jonka yli ei voi juuri laskuttaa. Siksi osakkeiden säilyttäminen on ilmaista tai halpaa kaikissa pankeissa. Jos Euroclearin erityisasema poistuisi, säilytykselle ilmestyisi todennäköisesti hinta kaikkiin pankkeihin ainakin niille asiakkaille, jotka eivät käy vilkasta kauppaa.
Euroclearin ilmainen säilytys
Euroclearin ilmainen säilytys ei liity mitenkään siihen, mitä pankit/välittäjät perivät tai voivat periä asiakkaalta. Monet pankit ovat perineetkin säilytysmaksuja asiakkailta. Euroclearin poistuminen ei muuta tässä mitään: hinta määräytyy välittäjäkilpailun mukaan – tosin kulut voivat muutoin laskea. Pankeilla on ollut täysi vapaus hinnoitella välityspalvelunsa mielensä mukaan. Kilpailu on avainasemassa, ei mikään sääntelytalousutopia.
Olen pitkään toivonut hallintarekisterilakia, sillä se mahdollistaisi ulkom. halpavälittäjien lisäävän Suomen markkinavalikoimiinsa ja näin lisäävän kilpailua. Piilottajien piilotusmahdollisuuksiin se ei juuri vaikuta: halukkaat voivat jo nyt piilottaa omistuksensa monin keinoin ja rötöstelijät sen varmasti tekevätkin. Eivät he tarvitse uutta lakia.
Miksi Suomen finanssiala
ajaa hallintarekisteröintiä? Tuskin siksi, että saisi niitä halpavälittäjiä Suomeen riesakseen?
Omaisuuden peittely on työlästä ja vie huomion vääriin asioihin
Tänään puhuttiin aamu TV:ssä hallintarekisteristä ja siinä pelättiin osakkeiden piilottelua.
Koko keskustelu on absurdia. Pieni piilottelu on koko ajan ollut mahdollista ja helppoa. Osakeomistukset ovat hallintarekisterissä kun ostaa ne käyttäen ulkomaista välittäjää eikä tiedot silloin aina etene suomen viranomaisille saakka. Niin yksinkertaista se on. Jotkin välittäjät (eräs tanskalainen) kävi jopa mainostamassa piilottelun mahdollisuutta täällä suomessa ja suomen kielellä.
Kokemuksesta voin sanoa ettei hallintarekisteri tarjoa täyttä turvaa verottajalta. Verottajan tietoon tulevat isompien kauppojen tiedot hallintarekisteristä huolimatta. Vaikka pankki on luvannut ettei kerro Suomen verottajalle niin nuo tiedot vuotavat kuitenkin jostain.
Minulla on kavereita jotka ovat peitelleet omaisuuttaan. Ei ole hyvä juttu. Tuosta peittelystä tulee työlästä ja se vie huomiota vääriin asioihin. Sijoittamistyö kärsii ja tulokset heikkenee. Ei yleensä maksa vaivaa.