Moni asia menee maassamme huonompaan suuntaan – näillä on yhteinen taustatekijä

Yhteiskunta

Suomi on pudonnut korkeakoulutettujen nuorten osuudessa OECD keskitason alapuolelle. Kun asiat alkavat mennä huonosti, niin monet näennäisesti riippumattomat asia saattavat heikketä samanaikaisesti. Kuten nyt Suomessa:

 • syntyvyys on kovassa laskussa (tällä hetkellä enää noin 1,3 lasta naista kohden)
 • bkt kansalaista kohden on laskenut tai pysynyt paikallaan jo 15 vuotta (samaan aikaan muu Eurooppa ja maailma on menestynyt)
 • koulutettuja muuttaa täältä pois enemmän kuin tänne on koulutettuja tulijoita
 • valtiontaloutta (ja epäsuorasti elintasoa) on rahoitettu velkarahalla jo 15 vuotta
 • koulutustaso putoaa (kuten OECD tilasto kertoo)

Yhteiskunta toimii niin kuin sen säännöt ohjaavat. Ja Suomen säännöt ohjaavat meitä tälle yllä mainitulle uralle. Miksi meille on käynyt näin? Minun mielestäni näillä asioilla on yksi yhteinen ideologis-aattellinen taustatekijä:  Suomalainen tasa-arvo-aate.  Tämä aate on johtanut siihen, että lainsäädäntömme pyrkii kaikin keinoin painamaan menestyvää ja palkitsemaan menestymättömyyttä. Olemme tämän ideologian innoittamana rakentaneet yhteiskuntaamme säännöt ja käytännöt, joiden puitteissa yksilön ei kannata ponnistella menestyksensä eteeen.

Tela on huolestunut erityisesti korkeakoulutettujen pienestä määrästä

Tela on oheisella videolla nostanut monista Suomen epäkohdista esille korkeakoulutettujen nuorten määrän, joka on kolmessa vuosikymmenessä pudonnut OECD kärkipaikalta selvästi alle keskiarvon:

Tilastolähde: OECD / Population with tertiary education

Lisää tietoa koulutettujen määrästä:  Tela

2 thoughts on “Moni asia menee maassamme huonompaan suuntaan – näillä on yhteinen taustatekijä

 1. Tasa-arvo sinänsä on monesti varmaan hyvä asia. Harmia aiheuttaa se tapa millä ”Suomalainen tasa-arvo” sitä soveltaa. Kaikki on Suomi tason tasa-arvoa:
  – Ei ole enää kaikkien kuntalaisten tasa-arvoa. Valtio päättää mitä palveluita ja missä laajuudessa kunnat tuottavat. Kuntalaisten tasa-arvo on korvattu suomalaisten tasa-arvolla. Ei ole enää kuntien välistä kilvoittelua.
  – Ei ole riittävästi yritysten sisäistä oikeudenmukaisuutta palkoista ja työehdoista. Päätäntävalta on siirretty suomi tasolle ja seurauksena on työpaikan sisäistä kitkaa muun muassa hoitajien ja lääkereiden välistä kitka palkkauksen oikeudenmukaisesta tasosta.
  – Ei ole enää perheen ja suvun keskinäistä avuliaisuutta. Siitä rangaistaan lahjaveroilla. On vain suomi tason keskinäistä avuliaisuutta. Avuliaisuus on monopolisoitu suomi tasolle.

  Korvaisin mielelläni tuon artikkelissasi mainitun käsitteen ”Suomalainen tasa-arvo” käsitteellä ”Suomi tason tasa-arvo”. Sitä meillä on liikaa. ”Suomi tason tasa-arvo” on mielestäni helpommin ymmärrettävissä.

 2. Nuorisorikollisuus on ihan järkyttävää. Tosi julmaa ja aivan piittaamatonta. Tietävät ettei heille mahdeta mitään. Suomen laki ei ole ajan tasalla ollenkaan näiden nuorten tekemien rikosten kanssa. Anarkiaa on ilmassa. Kovemmat rangaistukset pitää saada käyttöön. Muuten tämä karkaa käsistä.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan