Moni perhe ja yrittäjä joutunut asuntomarkkinoiden pudotessa tukalaan tilanteeseen

Asunnot ja metsä

Asuntojen hinnat ovat vuodesta 2021 laskeneet noin 15% ja samaan aikaan asuntolainojen korot ovat nousseet lähes 5% tasolle. Pari vuotta sitten 200’000€ asunnon hankkinut on huomannut omaisuutensa huvenneen 30’000€ samalla kun korkomenot ovat nousseet 7,500€ verran vuodessa.

Monessa nuoressa ensiasunnon ostaneessa perheessä on nyt itkun paikka ja säästämään joudutaan tosissaan. Asunnosta ei saa myymällä kuin kenties juuri ja juuri lainasumman verran ja silti korkoja ja lyhennyksiä on maksettu ja maksetaan vuosittain edelleen. Kurja alku oman asunnon hankkineelle varsinkin jos perheestä jompi kumpi kuuluu siihen 3,5% joukkoon, jotka ovat menettäneet viimeisen vuoden aikana työpaikkansa.

Suomen Pankki pelkää systeemistä riskiä

Suomen Pankki ei murehdi yksilön kokemusta, mutta sen sijaan keskuspankkimme on huolissaan mahdollisesta systeemisestä riskistä. Rakennusyhtiöiden lainoista 6% on hoitamattomia eikä niistä makseta edes korkoa. Sen sijaan asuntoyhteisöjen, kotitalouksien tai kiinteisöalan yritysten luottoja hoidetaan vaikeuksista huolimatta edelleen hyvin. Suomen Pankki on silti huolestunut kiinteistömarkkinoiden aiheuttamasta riskistä, joka näyttäytyy samanlaisena kaikissa länsimaissa. Suomalaisten pankkien toiminta on luotettavaa, mutta Suomen Pankki toivoo että pankit jatkavat vakavaraisuutensa parantamista. Tämä tarkoittaa sitä että pankkien tulee ahdistella asunto- ja muuita velallisia kunnollisilla korkomarginaaleilla.

Asuntosijoittajat ovat ahdingossa

Pankkeihin sijoittaneet voivat hymyillä kun korkomarginaalit kasvavat, mutta kovin moni muu ei tästä myllerryksestä iloitse. Asuntojen hintojen lasku, nousseet korot, asumistuen leikkaukset ja kiinteistöverojen korotukset iskevät kaikki samanaikaisesti ja kaikkein pahimmin velkavivun avulla operoiviin asuntosijoittajiin. Voi heitä raukkoja, joka puolelta lyödään.

Tietojen lähde: Suomen Pankki

Kuva Claudio Henrique Claudio Pixabaystä

 

 

 

Vastaa

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija