Nackan veri ei vapise

Sijoittaminen

Tasan eivät käy onnen lahjat. Valtaosa maailman konepajoista tuskailee muun teollisuuden mukana vaikeita aikoja, mutta jotkut porskuttavat aina vain kuin laput silmillä.

Atlas Copco, sektorin Pohjoismaiden kirkas ykkönen kooltaan ja paljolti laadultaankin, ei laskusuhdanteesta paljoa tiedä. Koronan nopeaksi ja matalaksi jääneen montun jälkeen sen liikevaihto ja -tulos eivät ole pudonneet käytännössä yhdelläkään kvartaalilla.

150 vuotta juuri täyttänyt, Nackan kunnassa Tukholman kupeessa pääkonttoriaan edelleen pitävän Atlaksen Q2 jatkaa samaa aika uskomatontakin rataa. Liikevaihto +32%, josta orgaanista kasvua +18%. Liikevoitto +28% liikevoittomarginaalilla 22,4%, huippuluokkaa Atlaksen omillakin kovilla standardeilla.

Sijoitetun pääoman tuotto 30% (28%) ja nettotulos +22% osakekohtaisella tuloksella 1,42 kruunua. Se on taas kerran kvartaaliennätys.

Lukuja korostaa, etteivät ne perustu nopeasti parantuneeseen suhdanteeseen kuten syklisten huipputulokset yleensä. Atlas jyskyttää nykyään tuollaista tempoa rutiinimaisesti.

Ei murehdittavaa

Ero vaikkapa samantyyppiseen Wärtsilään on suomalaisesta vinkkelistä karmaiseva. Sen kvartaalikohtaiset luvut, vaikkapa liikevoitto ovat olleet jo viisi vuotta yhtä ylentävä näky kuin ikälopun juopon hammasrivi.

Wärtsilää aiemmin leimannut varmuus katosi. Nyt yhtiö on taas pärjännyt muutaman kvartaalin kohtalaisesti, muttei menoa voi vakuuttavaksi kehua.

Wärtsilän tuloskehitys on kadottanut takavuosien varman puhtinsa

Miksi tyytyä kompuroijiin kun rahansa voi laittaa Atlaksen kaltaiseen graniittiseen huippuyhtiöön. Joka ei yleensä kärsi edes ylihinnoittelusta, luultavasti Tukholman pörssin lavean valikoiman ansiosta.

Yhtiön neljän yksikön ja viiden markkinaa-alueen välillä oli jonkin verran heittoa kuten yleensäkin. Nämä suhteet vaihtelevat vaikuttamatta oleellisesti isoon kuvaan.

Jos koronan kaltainen myrsky vain raapaisi Atlasta niin lievempiä suhdanneheittoja ei kannata murehtia tai ynnäillä. Kokonaisuus pahimmillaankin vain hiukan horjahtelee.

Nousumarkkinan pitäisi jatkua

Nyt laihoin pala raporttia oli tilauskannan vain kuuden prosentin kasvu. Yhtiö odottaakin kuluvasta kvartaalista hiukan laihaa suhdanteen laahatessa.

Mutta mitään dramaattista ei näy. Eikä Pörssihaukka säntäile tällaisen informaation varassa. Mahdollinen lievä tulospaine on varmasti jo hinnoiteltu ajat sitten osakekurssiin.

Atlaksen vakavaraisuus on huippua. Nettovelan ja liikevoiton suhdeluku jää alle yhden, kun alle kolme on jo hyvä; vaikkapa Nokialla luku on Atlasta tuplasti korkeampi, ei kehno sekään.

Korkomenot haukkaavat vaivaiset kaksi prosenttia liikevoitosta. Kassa pullistelee käteistä liki kymmenen vuoden korkomenojen verran.

Korkomenot (musta) vievät karkkirahaa liikevoitosta (vihreä)

Atlas on paahtanut jo toista vuotta nousumarkkinassa. Namupaikassa ei siten enää ole, muttei nousun päättymisestäkään vielä näy merkkejä.

Eivätpä laskumarkkinatkaan tapaa olla pitkiä tai syviä. Syklisyydestä huolimatta Atlas passaa vaivatta pitkäänkin salkkuun, vaikka toki kauppojen osuneella syklisellä ajoituksella kerää parhaat tuotot.

Omistan Atlaksen osakkeita ja yhtiö on kuulunut Pörssihaukan listalle alusta asti.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta

2 thoughts on “Nackan veri ei vapise

  1. Mukavaa, että joku muukin nostaa Atlas Copcon esiin. Minulla se on ollut suurimpien sijoitusten joukossa jo pitkään. Olen seurannut yhtiötä myös ”sisältä käsin” lähes 20 vuoden ajan. Yhteistyö firman kanssa on aina sujunut erinomaisesti ja työilmapiiri on ollut hyvä.

    Yhtä erinomainen firma on Epiroc, joka erotettiin Atlaksesta jokin vuosi sitten. Omistan myös sitä ja ostin tänä vuonna lisääkin.

    Atlas Copco on myös Investorin suurin omistus. Yhdessä Epirocin kanssa nämä muodostavat yli 20% Investorin substanssiarvosta

    https://ibindex.se/ibi/#/company/INVE%20B

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen