Näillä kysymyksillä löydät hyvän vuokralaisen

Kun vuokraussesonki on kiireisimmillään, moni vuokranantaja haluaa löytää hyvän vuokralaisen nopeasti. Asuntonäytöllä voi olla vaikea perehtyä samanaikaisesti usean vuokralaisehdokkaan taustoihin. Ehdokkaat kannattaakin haastatella jollain tavalla jo puhelimessa ja pitää sen perusteella yksityisnäyttö. Suomen Vuokranantajat listasi kolme kysymystä, joilla saat kokonaisvaltaisen kuvan vuokralaiskandidaatin vuokranmaksukyvystä ja elämäntilanteesta.

Miksi muutat?
Vuokralaisen vastaus muuton syistä kertoo paljon vuokralaisen elämäntilanteesta, minkä tyyppistä ja kuinka pitkäaikaista asuntoa hän etsii.

Useimmiten vuokranantajat etsivät pitkäaikaista vuokralaista, mutta jo yksikin vuosi on monelle vuokralaiselle pitkä aika. ”Ongelmaton, vuoden kestävä vuokrasuhde on aina kannattavampi kuin lisätöitä teettävä kolmen vuoden suhde. Vuokralaista etsiessä ei kannata katsoa liikaa mahdollista vuokra-aikaa, vaan yhteispelin toimivuutta ja vuokralaista kokonaisuutena,” Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva muistuttaa. Kiire, epämääräiset tarinat ja kummalliset ristiriidat vuokralaisehdokkaan kertomuksessa ovat hälytysmerkkejä, joita ei kannata jättää huomiotta.

Mitä teet?
Vastuullinen vuokranantaja valitsee sellaisen vuokralaisen, jonka maksukyky riittää asunnon vuokraan. Vuokranantaja haluaa siis selvittää, miten vuokralainen ansaitsee elantonsa, jotta selviytyy asiallisesti vuokranmaksusta. Työtön vuokralaiskandidaatti ei ole huonompi kuin muut, kunhan pystyy kertomaan, miten hoitaa vuokran. Vakuuden on myös hyvä olla mietittynä ja hoidettuna etukäteen.

Onko luottotiedot kunnossa?
Luottotiedoista kannattaa aina ensin kysyä vuokralaisehdokkaalta itseltään ja sen jälkeen tarkistaa ne omatoimisesti. Menneisyyden maksuhäiriön ei tarvitse automaattisesti tarkoittaa ehdokkaan hylkäämistä. Tarkistamalla tiedot tulee kuitenkin vähintään tietoiseksi riskeistä, joita vuokraukseen sisältyy. Jos vuokralaiskandidaatti vakuuttaa omaavansa puhtaat luottotiedot, mutta ne eivät rekisterin mukaan ole kunnossa, on hänen rehellisyyttään syytä epäillä myös muissa asioissa. Jos kandidaatti taas etukäteen myöntää tiedoissa näkyvän esimerkiksi maksamattoman puhelinlaskun parin vuoden takaa, on tilanne täysin eri.

Kaikkea ei saa kysyä
Vuokranantaja saa kysyä vuokralaisehdokkaalta vuokranmaksuun ja asumiseen liittyvistä asioita. Näihin asioihin kuuluvat esimerkiksi työ- tai opiskelupaikka, kuukausitulot ja palkkatodistus, kuten myös lemmikit. Vuokranantajalle ei kuulu esimerkiksi se, ovatko asuntoon muuttavat henkilöt parisuhteessa keskenään tai vuokralaisen uskonnollinen suuntaus. Asunnon vuokraaminen ei edellytä oman yksityiselämän täyttä avaamista.

 

Related Posts