Neste ei kelpaa vielä

Lajittelematon

Neste kuuluu suomalaisten suosikkiosakkeisiin, mutta voimakkaasti syklisenä se ei ole helppo tapaus. Tuloskunto heittelee kuten yleensä energiasektorilla.

Biopolttoaineet ovat muuttaneet Nestettä, mutta eivät poistaneet sen suhdanneherkkyyttä. Ja suhdanteiden lukeminen on sijoittamisen vaikeimpia urakoita. Itse puntaroin niitä ensisijaisesti teknisellä analyysilla.

TA:n idea on ennakoida markkinoita hallitsevan ison rahan liikkeitä. Menetelmä perustuu lukuisiin indikaattoreihin, joita ovat kehittäneet maailmanluokan treiderit miljardien kauppakokemuksellaan.

Jokaisella indikaattorilla on oma tietokoneohjelman hoitama laskentajärjestelmänsä. Menetelmään on helppo tutustua, mutta vaikeampi hyödyntää.

Kuukausikuvaaja laskeva

Kuukausikuvaajissa Nesteen Stochastic-oskillaattori lähti jyrkästi alas ollen vielä kaukana pohjasta. Näin voimakas pudotus tarkoittaa jokseenkin varmasti sen sinne menevän, siis keltaiselle ostovyöhykkeelle.

Rate Of Change putosi nollan alle vahvistaen Stochasticin signaalin. Pysyvämpää nousua ei pitäisi olla tiedossa vähään aikaan.

Kuukausitason oskillaattorit puoltavat laskun jatkumista

Eivät tekniset signaalit koskaan satavarmaa informaatiota tuota. Mutta usein viestit ovat arvokkaita ja joskus todella tarkkojakin.

Ja juuri pitkien indikaattorien signaalit avaavat parhaiten osakkeen isoa kuvaa. Huolellinen tekninen analyysi vaatii useita indikaattoreita ja aikaikkunoita. Se ei todellakaan ole helppo kompassi kokeneellekaan.

Viikkokuvaaja tukee

Viikkokuvaajien viesti tukee tulkintaa. MACD putoaa nyt jyrkässä kulmassa nollan alla. Se näytti täsmälleen samalta marraskuussa 2021, josta alkanut sukellus kesti kolme kuukautta.

Viikko-MACD sojottaa alas kuin marraskuussa 2021

DMI, trendi-indikaattoreista kenties paras joskin myös vaikeimmin luettava, viittaa nyt voimakkaasti laskevaan trendiin. Sekin näytti samalta marraskuussa 2021 – josta matka jatkui vielä alemmas.

DMI kertoo samaa tarinaa kuin MACD

Kokemuksen perusteella odotan pudotuksen jatkuvan ainakin edelliseen pohjaan vähän 30 euron päällä. Onko se jo ostopaikka ratkeaa aikanaan.

UPM palkinnut TA:n

Nämä ovat puhtaasti teknisiä tulkintoja. Jos pudotus jatkuu on Nesteen talous varmasti heikentymässä.

Syklisten fundamenttiarviot ovat aina hankalia tuloskunnon heitellessä. Sen takia etenkin syklisten osakkeiden suositukseni perustuvat TA:han.

Vaikkapa UPM on ollut tähän asti palkitseva. TA oli puoltanut kurssin laskemista talvesta asti, kuten vaikka tuossa jutussa lyhesti perkasin. Kuukausikuvaajassa Stochastic oli juuri taittunut yliostetusta alaspäin 35 eurossa ja sanoinkin listalle nousun vievän kuukausia.

UPM oli helmikuun alussa kaukana ostoraosta

Keväällä Stora antoikin ilkeän tulosvaroituksen ja UPM vain muutama viikko Q1-julkistuksensa jälkeen. Nyt osake alkaa teknisesti houkuttaakin alle 30 eurossa, mutta kesän kynnyksellä tuskin on kiire.

Neste todella syklinen

Iso raha oli lukenut suhdannekäänteet oikein hyvissä ajoin – kuten tavallista. Jos Neste halventuu edelleen on siihen varmasti syy.

Biopolttoaineen ansiosta Nesteen talous ei enää heittele yhtä rajusti kuin takavuosina, mutta energia on silti sektoreista syklisimpiä. Se näkyy Nesteessä niin liikevaihdossa kuin katteessa.

Liikevoittomarginaali voi puolittua tai tuplata vuodessa. Se ravistelee villisti tulosriviä.

Viimeisen viiden vuoden aikana Nesteen osakekohtainen tulos on reissannut haarukassa 0,93 – 2,46 euroa. Kuilun leveys todistaa valtavaa suhdanneherkkyyttä.

Nesteen eps aaltoilee kannattavuuden kyydissä

Tällaisen yhtiön tulosennusteet ovat melkein lottoa. Yhtiön omiin ohjeistuksiin ei voi luottaa, koska ne elävät tilanteiden mukana.

TA ei kerro liikkeiden syytä

Tuloksen heitot tekevät Nesteen hinnoittelusta luonnollisesti vaikeaa. Sekin puoltaa teknistä analyysia lähes ainoana suositusten pohjana.

Lisäksi osakkeita heiluttavat psykologiset ja sesonkiluonteiset tekijät. Kesällä lomakauden ohuet vaihdot mahdollistavat isot liikkeet ilman kummempaa syytä.

Tätä heiluntaa ei voi arvioida muulla kuin teknisellä analyysilla, koska sen yhteys yhtiöiden fundamentteihin on mitä sattuu. TA ei sinänsä kerro trendien syistä mitään, eikä tarvitsekaan.

Sijoittajalle oleellista on saada paperit ostettua ja myytyä mahdollisimman optimaalisin hinnoin. Virheitä tulee, mutta osumat napsuvat joskus hyvinkin tarkasti.

Hyvää viikonalkua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

One thought on “Neste ei kelpaa vielä

 1. Kiitos, Heikki, hyvästä Neste analyysistä. Tukee omaa käsitystäni.

  Tässä muutama oma havainto Nesteestä:
  – Return on Invested capital (ROC) on viimeisen vuoden ajalta 20% luokkaa, siis ihan hyvä
  – Liikevaihto on viime vuosina öljyn ja bioetanolin hinnannousujen mukana kasvanut, mutta on nyttemmin lähtenyt selvään laskuun
  – Viimeisen vuoden p/e on noin 19 luokkaa ja p/ebit on noin 14 luokkaa. Vieläkin hieman korkean puoleisia lukemia kun kyseessä on kuitenkin varsinainen savupiippuyhtiö
  – Liiketoiminnan näkymät näyttäisivät keskinkertaisilta. Öljytuotteiden hinnat ovat laskussa eikä venäläisestä kaasustakaan voi enää tehdä teollisella prosessilla hyvätuottoista vihreää bioetanolia. Nesteen pitäisi tehdä loikka sähköllä tuotettuihin nestemäisiin polttoaineisiin. Tämä voi kenties onnistua pitkällä tähtäimellä.

  Jään odottelemaan että joskos Nesteen pörssiarvo hieman vielä putoaisi.

Comments are closed.

Related Posts