Rantaan rajoittuvien lomakiinteistöjen reaalihinnat laskevat

Kevyttä Yhteiskunta

Loma-asuntojen kauppa on hiljentynyt ja reaaliset, inflaatiokorjatut hinnat laskevat selviää Maanmittauslaitoksen kauppahintatilastosta. Korona-aika (2020-2021) piristi kysyntää, mutta sen jälkeen hinnat ovat jatkaneet laskuaan. Alkuvuoden 2023 hinnoissa näkyy inflaation aiheuttama hintapiikki. Kesä on kuitenkin kauppojen sesonkiaikaa ja tämän vuoden hintataso määräytyy pitkälti kesän aikana.

Rakennettujen lomakiinteistöjen hinnanlaskuun on monia syitä:

  • ulkomaanmatkailu ja muut harrasteet kasvattavat suosiotaan ja vievät ihmisten huomiota
  • monien lomakiinteistöjen rakennukset ikääntyvät ja kunto heikkenee
  • vanhempien lomakiinteistöjen rakennuskanta ei sisällä kaikkia niitä toiminnallisuuksia joita nykyihminen arvostaa (lämmin vesi, suihkut, sähköt,….)

Kiinteistövälittäjien Keskusliitto näkee loma-asuntokaupassa positiivisia mahdollisuuksia

”Loma-asuntokauppa tyypillisesti käynnistyy reippaammin, kun lumet sulavat, valoisat illat ja kuvaukselliset auringonlaskut saapuvat. Tänä vuonna yleinen kustannusten ja korkojen nousu on näkynyt myös mökkikaupassa aiempia vuosia vaimeampana kaupankäyntinä”, sanoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa.

”Mökkikauppa varmasti lisääntyy touko–kesäkuun aikana, kun tulevaisuuden näkymät selkiytyvät. Olennaista mökkiä tai loma-asuntoa etsiville onkin tehdä tarjouksia, jos haluaa päästä neuvottelemaan kohteen ostamisesta”, muistuttaa Viljamaa.

Mökkikaupan sesonki on viimeisen parina vuotena alkanut toden teolla toukokuussa jatkuen pitkälle syksyyn syys–lokakuulle. Kesäkaudella myös kauppojen keskihinnat nousevat selvästi.

Viime vuonna tammi–huhtikuussa myytyjen loma-asuntojen kauppasummien kokonaisarvo oli korkein Lapissa (13 074 450 euroa), jossa laskettelukeskukset ovat vetonauloina. Seuraavina tulivat Uusimaa, Pohjois-Pohjanmaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa. Tämän vuoden huhtikuuhun mennessä tehtyjen kauppojen kokonaisarvo oli edelleen korkein Lapissa (10 013 839 euroa), seuraavaksi korkein Pohjois-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Etelä-Savossa.

Related Posts