Nollatyösopimukset ovat opiskelijalle tärkeitä

Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta on erittäin huolestunut opiskelijoiden tulevaisuuden mahdollisuudesta tehdä töitä joustavasti. Kansalaisaloitepalvelussa 50 000 allekirjoitusta kerännyt, nollatuntityösopimusten kieltämiseen pyrkivä aloite sulkisi ovet työelämään monelta opiskelijalta.

  “Nollatuntisopimukset tarjoavat joustavan mahdollisuuden rahoittaa opintojen aikaista elämää opiskelutahdista tinkimättä. Maassa, jossa opintoajoille on asetettu tiukat enimmäisrajat, opintojen hidastamisen lisäksi työehtosopimuksen muuttaminen estäisi opiskelijoita työllistymästä”, ihmettelee Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Daniel Lahti.

Kokoomusopiskelijoiden mielestä on käsittämätöntä, mikäli työmarkkinaehtoja kovennetaan siten, että opiskeluaikainen työnteko muuttuu käytännössä mahdottomaksi.

Nykyinen opintotukijärjestelmä mahdollistaa elintason parantamisen ja vähäisen työnteon opiskelujen aikana. Nollasopimus onkin opiskelijalle hyvä keino hankkia työkokemusta jo opiskeluaikana.

“Kansalaisaloitteessa esitetään osa-aikatyölle 18 tunnin alarajaa. Voidaan pohtia, kuinka monen päätoimisesti opiskelevan on enää mahdollista sovittaa tällainen tuntimäärä opintoihinsa viikoittain”, Lahti summaa. “Opiskelijoista 79% on tyytyväisiä nollatuntisopimuksiin. Miksi korjata jotain mikä ei ole rikki ja samalla heikentää opiskelijoiden työssäkäynnin joustoa, joka nyt toimii?"

Kokoomusopiskelijat haluaa muistuttaa, että opiskelijat muodostavat muun muassa monilla kaupan sekä asiakaspalvelualoilla liikkeiden toiminnalle elintärkeän reservin. On sanomattakin selvää, että nollatuntisopimusten purkaminen vähentää työllisten opiskelijoiden määrää, joka heikentää opiskelijoiden työmarkkina-asemaa. Työelämäkontaktit sekä kokemus ovat heille elintärkeitä tulevaisuuden työllistymisen kannalta.

“On muistettava, että yritykset ovat itse toivoneet mahdollisuuksia työpaikka- ja sopimuskohtaisiin joustoihin sekä paikalliseen sopimiseen. Tämä takaisi Suomen työmarkkinoiden kilpailukyvyn kasvun pitkällä tähtäimellä. Nollatuntisopimusten kielto olisi askel taaksepäin tavoitteissa parantaa työllisyyttä ja auttaa pieniä yrityksiä”, päättää Lahti.

2 thoughts on “Nollatyösopimukset ovat opiskelijalle tärkeitä

 1. En ymmärrä miksi

  nollatyösopimukset pitäisi kieltää. Eihän ketään sellaiseen työsuhteeseen pakoteta, kuten ei pakoteta mihinkään muuhunkaan työhön. Koko keskustelu pitäisi supistaa pelkkään ihmisten valistamiseen, että jos teet nollatyösopimuksen niin muista vaatia itsellesi riittävän korkeaa palkkaa, joka kompensoi sen, että työ voi katkonaista.

  1. Nollatyösopimus antaa vapautta puolin ja toisin

   Kuka idiootti on mennyt allekirjoittamaan tuon kansalaisaloitteen nolltyösopimusten kieltämisestä !!!

   Minun kahdella kavereilla on sellaisia ja ne toimii hyvin. Antavat vapautta ja väljyyttä puolin jos toisinkin. Tosin työnantajan toiveita pitää kyllä aika usein kuunnella kun se pyyttää töihin.

   Sitova työsopimus sitoo puolin ja toisin – ja aina se ei ole kivaa. 

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä