Nordnet tai Odin vetää välistä

Verrattuna moneen muuhun markkinaan, pörssi on edelleen suhteellisen läpinäkyvä markkinapaikka vaikka osa kaupankäynnistä on siirtynyt piiloon ja robottikauppa on tuonut omat ongelmansa. Hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan useiden ostajien ja myyjien kesken. Kun teet toimeksiannon esim. osakkeen myynnistä nykyisin, näet että toimeksianto on markkinalla ja voit seurata toisten tekemiä tarjouksia ja kaupan syntymistä. Luottamus siihen että kauppa syntyy suhteellisen oikeudenmukaisella markkinaperiaatteella on suuri. Internet on nimenomaan lisännyt luottamusta, koska tietoa prosessin eri vaiheesta voidaan tarjota realiaikaisesti pienillekin asiakkaille.

Monet meistä muistaa hyvin ajan ennen internetiä, jolloin pörssikauppaa käytiin puhelimen ja sanomalehden välityksellä. Toimeksiannot olivat muotoa päivän hintaan. Kaupankäyjän täytyi luottaa siihen että meklari toteuttaa toimeksiannon kutakuinkin järkevään hintaan. Joka tapauksessa kauppa tapahtui piilossa ja reagointi markkinan muutoksiin oli mahdotonta. Väittäisinkin että kun markkinaprosessin osia piilotetaan, luottamuksen vaatimus kasvaa.

Kaikki markkinatransaktiot eivät kuitenkaan nauti samanlaista läpinäkyvyyttä kuin osakkeet. Olen ollut suhteellisen vakuuttunut norjalaisten taidosta hoitaa raha-asioita ja sijoittanut pitemmällä aikavälillä Odinin rahastoihin. Tämän vuoden puolella voittoja on tullut kotiutettua. Odinin Suomi rahastossa on tapahtunut mielenkiintoinen muutos matkan varrella ja sen valuutta on vaihtunut SEK:stä EUR:ksi. Salkussa oli siis molempia laatuja. Suuret välitysliikeet ovat rynnineet proxyksi rahastoyhtiöiden ja asiakkaiden väliin ja itsekin olen käyttänyt välittäjää, joka on Nordnet. 

Rahastokaupankäynnistä Nordnet toteaa seuraavaa: 

Toimeksiannot lähetetään rahastoyhtiöihin samana pankkipäivänä kun toimeksianto syötetään, mikäli toimeksiannon syöttö tehdään ennen klo 13.00. Voit syöttää toimeksiantoja vuorokauden ympäri verkkopalvelussa. Mikäli toimeksianto tulee Nordnetiin klo 13.00 jälkeen tai viikonloppuna/pyhäpäivänä, toimeksianto lähetetään rahastoyhtiöön seuraavana pankkipäivänä.
 
Eräänä aamuna lähetin myyntitoimeksiannon Odin Finland rahastosta Nordnetiin sekä SEK että EUR eristä. Yllätys oli varsin suuri, kun EUR pohjaisen erän kauppa tapahtui samana pankkipäivänä, mutta SEK:ssä noteerattu menikin kaupaksi vasta päivää myöhemmin. Sama välittäjä, sama rahastoyhtiö, sama rahasto, vain eri valuutta. "Prosessi on melko manuaalinen, joten pientä viivettä eri valuutoissa tapahtuvien rahastokauppojenkohdalla saattaa esiintyä jopa siinä tapauksessa että rahastoyhtiö ja rahasto on sama. Pohjoismaisten rahastoyhtiöiden kohdalla myyntien kauppapäivät ovat 0-1 päivää toimeksiannon syöttämisestä", kirjoitti välittäjä ystävällisesti.
 
Aika epämääräistä. Entäpä jos välittäjä on epärehellinen ja päättää kaupantekoajan ja kurssin jälkikäteen:
1. Asiakas myy, kurssit laskevat 0-1 päivän kuluessa
->myynti toteutetaan päivänä 0, kauppa pidetään piilossa, asiakkaalle kerrotaan että kauppa tapahtui päivänä 1 alempaan hintaa, ja erotus pidetään välittäjällä.
2. Asiakas ostaa, kurssit kohoavat 0-1 päivän kuluessa
->osto toteutetaan päivänä 0, asiakkaalle kerrotaan että kauppa tapahtui päivä 1 korkeampaan hintaan ja erotus niinikään pidetään välittäjällä.
 
Periaatteessa on mahdollista että rahastoyhtiö tekee vilpin samalla periaatteella, koska prosessi on epämääräinen ja piilossa. Nykyisellä automaation aikakaudella minun on hieman vaikeuksia uskoa "manuaalisuuteen". Selvää on että jompi kumpi veti välistä Nordnet tai Odin rahastoyhtiö, enkä taatusti ole ainoa asiakas joka osallistuu rahoitustoimialan kannattavuustalkoisiin tällä tavalla. Se siitä luottamuksesta.

2 thoughts on “Nordnet tai Odin vetää välistä

  1. Vilppi kukkiin siellä missä siihen on mahdollisuus

    Kuulin viisitoista vuotta sitten paljon epäilyjä osakevälittäjien epärehellisyydestä juuri tuolla samalla mekanismilla jonka kuvasit. Finanssivalvonta pyrki silloin estämään välittäjän tekemän vilpin mahdollisuuden vaatimalla, että pitää olla mahdollista valita, että kaupankäynnin osapuolena ei saa olla saman välittäjän toinen "asiakas".  Siirryttäessä on-line kaupankäyntiin nuo kuulemani epäilyt loppuivat tavallisten osakkeiden osalta kokonaan ja ongelma saatiin luonnollisella tavalla siivotuksi pois näyttämöltä.

    Mutta minulla on kyllä ihan tuoreitakin kokemuksia pienen filungin tuntuisesta. Kun yritän ostaa Frankfurtin pörssistä vähemmän vaihdettuja instrumentteja, esimerkiksi joitakin ETF rahastoja, niin käy seuraavasti. Katson että myyntilaidalla on järkevä hinta ja yritän ostaa sen mukaisella hinnalla ja vieläpä niin, että ostan varmasti riittävän ison määrän. Kas kummaa, kauppa ei toteudu edes osittain. Myyntilaidan ylläpitäjä saa tietää että aion ostaa ja liuuttaa myyntilaitaa kauemmas jo ennen kuin ehdin ostaa noita myyntilaidan osakkeita.  Tätä voi itse kukin kokeilla Frankfurtin pörssissä. Ilmiö on toistuva ja selvä. Tiedän että tätä tehdään lain ja oikeuden mukaisella tavalla, mutta silti tämä tuntuu moraalisesti väärältä. angry

    1. Tuollaista filunkia ei

      Tuollaista filunkia ei tapahdu Nordnetin rahastossa. Tai Seligsonin. Rahastolle lasketaan joka päivällä tietty arvo, jolla kaikki kaupat toteutetaan, jos toimeksiannot saapuvat ennen tiettyä kellonaikaa. Muutoin seuraavana päivänä. Ja kun ostot ja myynnit toteutetaan samaan päivän arvoon, on filunkia aika hankala harrastaa.

Comments are closed.

Related Posts