S&P 500, Russell 2000 ja osakkeiden takaisinostot

Viime viikolla mietimme osakemarkkinoiden sisäistä terveydentilaa ja sitä kuinka uusien huippujen saavuttaminen vaatisi vahvaa osallistumista teknologiasektorilta sekä pienemmiltä yhtiöiltä. Eilen S&P 500 kipusi uusiin kaikkien aikojen ennätyslukemiin ja sai liikkeelle vahvaa tukea laajalta rintamalta. 

 

 

Russell 2000 indeksi löysi vahvan tuen aikaisemmin tunnistamaltamme tasolta ja positiivisen divergenssin saattelemalla lähti vahvaan nousuun. Tukitason valemurto ja ponnistus ylöspäin helposti lannistavat sinnikkäästi shorttina olleet ja positioista luopuminen tuottaa heliumia nousulle. Teknologiasektori osallistui nousuun murtautumalla vastustasonsa yläpuolelle. 

 

 

Pelkästään hintakuvaajia katsoessani en voi välttyä  ajatukselta, että S&P 500 on menossa vahvasti kohti kahden tonnin rajapyykkiä. Moni oikeutetusti kysyy, mihin osakkeiden nousu perustuu. Usein kuultu perusvastaus on vahvistuvaan talouteen ja uskoon tulevasta sekä keskuspankkien tukitoimiin. Itse olisin hieman varovainen tämän tulkinnan suhteen, sillä Hedge-rahastot eivät ainakaan laajalla rintamalla ole yltiölongina ja FED:in raharuiskuttelu on lähes puoliutunut eikä yksittäisten säästäjien rahat myöskään selitä sitä, kuka ostoksilla on. 

 

S&P 500 indeksin innokkaimmat ostajat löytyvät monelle hieman yllättävästä ryhmästä, sillä ne ovat itse S&P 500 indeksin yhtiöt. Yhtiöiden voimakkaan velkavipuiset osakkeiden takaisinosto-ohjelmat eivät välitä siitä, missä tilassa markkinat ovat, ollaanko aivan huipulla vai missä. Ajurina on erittäin edullinen lainaraha, jota yritykset saavat ja jonka turvin ostavat omia osakkeitaan, laskeakseen liikkeellä  olevien osakkeiden määrää ja saadakseen osakkeen hintaa tätä kautta ylemmälle tasolle. 

 

 

 

Kannustin tähän löytyy  monen johtajan osakkeen hintaan sidotusta palkkiojärjestelmästä ja valtavaksi paisuvasta junk-bond-kuplasta. Sijoittajien roskalainojen ruokahalu on aivan käsittämättömällä tasolla. Tuoton murusia haetaan sokeasti ihan mistä vain, jossa sitä tarjolla. Mieleeni tulee, 2004-2007 välinen aika kun sijoittajat ahmivat paketoituja asuntoluottoja vastaavalla pohjattomalla ruokahalulla. 

 

Yhtiöt laskevat halpaa lainaa liikkeelle ja jakavat rahan ulos omistajilleen takaisinostojen muodossa. Lainat on kuitenkin joskus maksettava takaisin ja mikäli kassassa olevalle rahalle ei keksitä mitään liiketoiminnassa tuottavaa tarkoitusta, mistä tulevat tulevaisuuden tuotot? Kaikkien mielestä kekkerit ovat kivat niin kauan kun kaikki menee hyvin, mutta kellon käydessä aamun tunteja kohden, on aivan vääjäämätöntä, että joku kaatuu portaissa tai pahoittaa mielensä mitättömästä asiasta. Siitä seuraa itkua ja hampaiden kiristelyä. 

 

Matias

4 thoughts on “S&P 500, Russell 2000 ja osakkeiden takaisinostot

  1. Voitot

    Eikö kurssien nousu ole luonnollista jos niiden voitot sekä osingot kasvavat? Yritystoiminnan riskitkin tuntuvat vähenevän. P/E luvut ovat kieltämättä korkealla tasolla ja jos meno jatkuu niin olemme kohta finanssikriisiä edeltävällä tasolla. 

    1. Kasvu

      Kyllä terve kurssinousu rakentuu juuri kasvavien tulosten ja mahdollisesti osinkovirran varaan. Keskeinen huomio on nimenomaisesti siinä, että olemassa olevaa voittojen virtaa sekä markkinoilta saatavaa lainarahaa käytetään omien osakkeiden ostamiseen, joka nostaa omalta osaltaan osakkeen hintaa, sen sijaan että varoilla tehtäisiin investointeja tulevaisuuteen. 

      1. Takaisinostot

        USAssa on aika tasaisesti viimeaikoina ostettu takaisin omia osakkeita. Siinä ei ole ollut enää kasvua vuoden 2011 jälkeen. Olemme vielä reilusti jäljessä finanssikriisiä edeltävästä ajasta. USAssa on monesti tuo ollut vain huijausta. On ostettu omia osakkeita, mutta ne on sitten annettu bonuksena jollekin. Ei siinä omistajaa palkita. Osakkeet pitää mitätöidä tai se on muuten vain osakkeiden ostamista mikä sattuu kohdistumaan omiin osakkeisiin.

      2. Apple ja verolait

        Unohdin kommentoida, että USAlaiset suuryritykset lainoittavat useasti takaisinostot vaikka heillä olisi rahaa. Jos he ostaisivat suoraan ulkomailla olevalla rahoilla osakkeittaan heille lankeaisi isot verot maksuun. Tämä lainalla omien osakkeiden osto on pitkälle myös verosuunnittelua. Apple on tunnetuin esimerkki tästä ja sen määrät ovat niin suuria, että yksin tämä yritys vääristää tilastoja.

        Lähes kaikissa maissa investointien määr on laskenut. Nykyään ei enää tarvitse rahaa investointeihin samaan tapaan kuin aiemmin. Niin maailma muuttuu.

        http://www.economist.com/blogs/buttonwood/2013/05/apples-bond-issue

        T. Jarno

Comments are closed.

Related Posts