Nvidian vauhti laantuu jo

Sijoittaminen

Tekoälybuumin laitepuolen harjalla ratsastavan Nvidian Q2:ta luonnehdittiin jopa vuoden tärkeimmäksi osariksi, koska sen katsottiin avaavan pörssejä ruokkineen kehityksen lähitulevaisuuden. Raporttia voi tulkita ainakin kahdella tavalla.

Vertailukaudesta vuoden takaa luvut rouhusivat kuin juhannuskokko, kuten oli tietysti odotus. Nvidia on syklinen kasvuyhtiö ja korkeasuhdanne paahtaa jättiteknojen rakentaessa datakeskuksia AI-ohjelmiaan varten.

Liikevaihto yli tuplasi, hurja luku syklisellekin. Tuloskasvu ylitti kirkkaasti senkin, koska syklisten tapaan vahva myynti nostaa tuotantokapasiteetin hyötyastetta eli kannattavuus paranee.

Kun vuosi sitten liikevoittomarginaali oli +50%, huippuluokkaa sekin, niin nyt yli +60%. Harvinainen kate etenkin isolle yhtiölle. Maailman kannattavimman pörssiyhtiön Visan luku on vain hiukan korkeampi.

Kaasujalka hellittää

Vahvasti syklisen yhtiön kohdalla tulee kiinnittää suurta huomiota myös lähempiin tuloksiin. Suhdannekäänne tapahtui 2023 alussa, jonka jälkeen Nvidian liikevaihto on kasvanut noin +20% kvartaalista toiseen.

Ei Q2 paljoa tahdista jäänyt – jonkin verran kuitenkin, sillä myynti parani +15%. Valtaisa tahti toki sekin, oireillen kuitenkin jo kysynnän lievää laantumista.

Ja sykliselle ominaisesti myynnin hidastuminen heijastuu vivutettuna tulokseen. Liikevoitto parani Q1:stä +10%, mahtava tulos laajasti ottaen, mutta Nvidian kohdalla pistää mietteliääksi.

Koska tähän asti korkeasuhdanne on pumpannut kvartaalista toiseen liikevoittoa selvästi enemmän. Kaasujalka alkaa hellittää – ja samalla kustannusten kasvu nostaa päätään.

Tulosten kasvu tasaantui, kustannusten ei

Tähän voi tietysti sanoa, ettei viime vuoden posketon kasvu olisikaan mahdollista pitkään. Onhan tuo +10% itsessään hurja tahti.

Totta. Mutta Nvidia on vahvasti syklinen yhtiö, jonka liikevaihto ja sen myötä etenkin tuloskunto tekee isoa aaltoa. Edellisessä laskusuhdanteessa liikevoitto supistui -85% yhdessä kvartaalissa!

Arvostuksessa hurjat heitot

Ei ihme, millaista hullynmyllyä kirmaa osake. Se kuuluu tällaisten supersyklisten luonteeseen.

Toki kurssi ei täysin heijasta tuloskehitystä eli sijoittajat osaavat suhtautua suhdannepohjaan riittävän tyynesti sen ohimenevyyteen luottaen. Kyllä heitot silti rajuja ovat.

Keskeinen syy poikkoiluun on osakkeen hinnoittelu. Huippusuhdanteessa, jonka vertaista Nvidia ei ole ennen kokenut, sijoittajat maksavat tuloksesta liki mitä tahansa sen kasvun takia.

Kasvun hiipuessa tekee samoin arvostustaso. Nvidian P/E:n vaihteluväli on viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 20 – 150, poikkeuksellisen leveä.

Nvidian arvostustaso heittelee poikkeuksellisen paljon

Samaa on tyrkyllä ilman suurta ihmettä jatkossakin. Kasvun taittuessa sukeltaa hinnoittelukin.

Sitä oireilee kurssi jo nyt. Huolimatta yhä normistandardeilla hulppeasta tuloskehityksestä osake sai kyytiä pysyen parikymmentä prosenttia kesäkuun ATH:nsa alla.

Nykyinen tuloskehitys viittaa osakekohtaisen tuloksen jäävät reilusti alle kolmen taalan tänä vuonna. Sille kertyy P/E:ksi päälle 40. Kova, joskaan ei ihan yletön tasokkaalle kasvuyhtiölle.

Paitsi jos suhdannekäänne kurkkii jo nurkan takana. Ennen pitkää taatusti.

Raha tulee datakeskuksista

Itse tätä kyllä odotinkin jo heinäkuun alussa niin teknisin kuin fundamenttiperustein. Osake oli piikannut pari viikkoa aiemmin, eikä kurssia aika varmasti vähään aikaan korkata.

Vaikka ohjeistuskin oli yhä kasvava. Mutta selvästi hidastuneena. Ja se odottaa kustannusten suhteellisesti yhä kasvavan.

Tässä ei olisi mitään dramaattista tasaisemman yhtiön kohdalla. Mutta Nvidia ei kuulu niihin ainakaan historiassaan. Sen perusteella suhdannetaite tarjoaa terävää kyynärpäätä tullessaan.

IT-alalle ominaisesti Nvidian tulos aaltoilee syklisesti. Kuva: Macrotrends

Oletusta puoltaa myös liiketoiminnan suuri keskittyneisyys. Liikevaihdosta liki 90% kertyy datakeskusten laitteistosta.

Muiden segmenttien kuten sille aiemmin tärkeän peliteollisuuden paino on haihtunut olemattomaksi. Nvidia elää nyt tekoälybuumista.

Sen rooli ja koko varmasti kasvavat ajan mittaan, olemme vasta taipaleen alussa. Mutta historia ei jätä tässä juuri varaa oletukselle kehityksen lineaarisesta kasvusta.

Teknosyklit max pari vuotta

Tämänkaltaiset investointibuumit aaltoilevat. Jossain kohtaa kapasiteetin tarve on joksikin aikaa tyydytetty ja tilauskirjat alkavat ohentua.

Teknologiassa syklit tapaavat kestää korkeintaan muutaman vuoden. Näin kävi myös koronan IT-buumissa, jota etätyön räjähdysmäinen kasvu aikansa ruokki.

Ja näin kävi sähköautobuumille. Kiihkeää nousua seurasi hitaan kasvun tai jopa taantuman vaihe. Kuten autoteollisuuteen yleensäkin kuuluu.

Elon Musk uhosi pari vuotta sitten Teslan kasvavan +50% vuodessa näkyvään tulevaisuuten, jo matemaattisesti älytön väite. Historia todisti muuta ja oli taas kerran oikeassa.

Tesla muistuttaa kehityksen rajoista ja syklien väistämättömyydestä

Hämmästyn valtavasti, ellei tekoälybuumi kurvaile samoja latuja. Näin kävi vaikkapa internethuumalle vuosituhannen taitteessa.

Netistä tuli keskeinen osa teknologista infrastruktuuria ja arkea kaikilla elämänaloilla. Eivät alan yhtiöt kuten Cisco silti avaruuteen karanneet.

Nvidia on todistanut teknologisen etevyytensä, jonka turvin siitä kehittyi taloudeltaan kuninkaallisen luokan yhtiö. Sen syklisyyden katoamiseen en silti usko hetkeäkään.

Nvidia kiehtoo, mutta ostorako tuskin vähään aikaan aukeaa. Ensi vuoden puolella tilanne voi olla jo toinen.

Ja tälläkin kertaa voi olla varma siitä, että markkinat reagoivat suhdannetaitteeseen ennen kuin sen raporteista saamme tietää. Prosessi saattoi jo alkaa.

Tutustu Pörssihaukkaan kaksi viikkoa ilmaiseksi ja sitoumuksetta. 

4 thoughts on “Nvidian vauhti laantuu jo

  1. Tiesikö joku todellakin tammikuussa 2023 että Nvidian arvo kuusinkertaistuu puolentoista vuoden kuluessa. Monille sijoitus oli sattumaa. Ehkä joku oivalsi. Mikäli joku tietää vastaavan tästä eteenpäin niin ilmoittakoot nyt.

    1. En oivaltanut valitettavasti, mutta en koskisi osakkeeseen vähään aikaan. Sen verran lämpöisenä on käynyt ja odotan siksi jäähtyvän.

  2. ” Nvidia on todistanut teknologisen etevyytensä, jonka turvin siitä kehittyi taloudeltaan kuninkaallisen luokan yhtiö. Sen syklisyyden katoamiseen en silti usko hetkeäkään. Nvidia kiehtoo, mutta ostorako tuskin vähään aikaan aukeaa. Ensi vuoden puolella tilanne voi olla jo toinen.”
    Kiitos Heikki tästä kiinnostavasta ja ajankohtaisesta analyysistä, uskon että se kyllä pitää paikkansa kaikissa tulevissakin tilanteissa.
    Ihmettelen kuitenkin negatiivista sävyä, jota nyt markkinoilla toitotetaan tauotta, vaikka yritys ylitti ennusteet ja nosti ohjeistusta. Vaikuttaa siltä, että jenkkimarkkina on liian ahne ja toimii parhaidenkin yritysten menestystä väheksyen.
    Heitän tässä oman arvioni otsikkofirman menestyksestä. Kun se johtaa omaa aluettaan 80 – 90 %:n markkinaosuudella, niin tulos nykyisillä tiedoilla on edelleen kipuamassa ylöspäin. Uusi tuotekehitelmä ” B 200 Blackwell” on piakkoin tulossa ja pitää yllä hyvää markkinanäkymää ja edelleen hegemoniaa tekoälyn toteutuksissa.
    Heitän lopuksi ehkä ylirohkeankin arvauksen, että yrityksen arvo ohittaa muut isot jenkkifirmat lähivuosina eli siitä tulee ykkösnimi markkinoilla.

    1. Nvidia on hieno yhtiö mutta en usko lyhyellä aikavälillä datakeskusten imevän rajattomasti investointeja. Ei historia puolla sellaista. Pitkä perspektiivi on varmasti hyvä Nvidialla.

Vastaa

Related Posts