Nykiminen kiihtyi jo
Päällisin puolin aika tapahtumaköyhä markkinaviikko konkretisoi sen, mistä viikko sitten kirjoitin. Kun trendi kääntyy alas, muuttuu liike nykiväksi. Aluksi se harvoin on voimakas, mutta selvästi havaittava kuitenkin. Nyt jenkkipörssitkin jo ottivat pienen sukelluksen – sekä SP500 että Dow pudottivat ennen Trumpin virkapuhetta pari prosenttia. Se ei ole määränä paljon, mutta volatiliteetin pysyttyä jo pari kuukautta hyvin olemattomana oli kyseessä selvä muutos. Liike tulee suhteuttaa aina kulloiseenkin markkinaympäristöön, muuten sen merkitystä ei voi ymmärtää.
Juuri näin korjausliike alas tavallisesti alkaa, ja jatkuukin, joskin liike kiihtyy loppua kohti. Joitakin poikkeuksia löytyy, mutta pääsääntöisesti dynamiikka on tämä. Parhaan esimerkin siitä saimme kuluneella viikolla Japanin Nikkeistä, joka nykäisi jo usean prosentin ennen korjausta ylös. Se oli jo toinen pomppu, ja liike kokonaisuutena kulki juuri kuten ennakkoon kuvasin. Ensimmäinen pomppu hyppäsi vielä kokeilemaan välihuippua, ja sen jälkeen matka jatkui edellisen pompun pohjan alle. Näin trendin suunta pysyy laskevana.
http://www.marketwatch.com/investing/index/nik/charts?symb=JP%3ANIK&countrycode=JP&time=7&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=1%2F21%2F2017&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=1&lf2=4&lf3=0&type=2&size=2&style=1013
Tukholman pörssissä alaspäin nykiminen alkoi jo joulukuun puolivälissä, jolloin ensimmäisen kerran arvioin trendin tulleen huipun tuntumaan. On tavallista joskaan ei poikkeuksetonta, että reunamarkkinat oireilevat ennen suuria pörssejä, koska epävarmuuden yltyessä raha siirtyy turvallisimpana pidettyihin markkinoihin ja osakkeisiin. Siksi suuret jenkkipörssit kulkevat usein viimeisenä laskuissa. Mutta kyllä kaikki lopulta samaan suuntaan marssivat. On turha kuvitella, että sen voisi välttää markkinoiden välillä seilaamalla. Vain taitava trendisijoittaminen auttaa vaivaan.
https://finance.yahoo.com/chart/%5EOMX?ltr=1#eyJtdWx0aUNvbG9yTGluZSI6ZmFsc2UsImJvbGxpbmdlclVwcGVyQ29sb3IiOiIjZTIwMDgxIiwiYm9sbGluZ2VyTG93ZXJDb2xvciI6IiM5NTUyZmYiLCJtZmlMaW5lQ29sb3IiOiIjNDVlM2ZmIiwibWFjZERpdmVyZ2VuY2VDb2xvciI6IiNmZjdiMTIiLCJtYWNkTWFjZENvbG9yIjoiIzc4N2Q4MiIsIm1hY2RTaWduYWxDb2xvciI6IiMwMDAwMDAiLCJyc2lMaW5lQ29sb3IiOiIjZmZiNzAwIiwic3RvY2hLTGluZUNvbG9yIjoiI2ZmYjcwMCIsInN0b2NoRExpbmVDb2xvciI6IiM0NWUzZmYiLCJyYW5nZSI6IjF5In0%3D
Uutisvirran merkitykseen – virheellisesti – uskovat saattavat olettaa, että Trumpin virkaanastujaisen jäätyä taakse markkina rauhoittuu. Nythän se ei hetkahtanut, vaikka Trump julisti kovaan sävyyn aiempaa mantraansa protektionismistaan. Vaara ohi?
Omaa ennustettani en muuta milliäkään. Keskipitkä pudotus on vasta päässyt vauhtiin, eikä se muuksi muutu uutisista, elleivät ne tarjoa jotain todella ihmeellistä. Enkä keksi, mitä se voisi olla.
Pidän edelleen Hollannin vaalia otollisena paikkana dropin pohjalle. Uutisvirran odotan kehittyvän – vaikka ei sillä todellista merkitystä ole – siihen sapluunaan, että markkinat alkavat pikku hiljaa hermoilla kauppasotien mahdollisuudesta, ja kohta painavat muut kriisinpoikaset kursseja alas. Sokerina pohjalla voisi hyvinkin olla Hollanti, jos eurovastainen äärioikeisto jatkaa gallupjohdossa ja euron hajoamisella spekulointi kiihtyy.
Muutan arviotani jos tarve on, mutta leikittelen silti ajatuksella jo nyt lähinnä todistaakseni, että markkinoiden liikkeitä sekä niihin kytkettyjä uutisia voi ennustaa. Ei se toki aina onnistu, mutta paljon useammin kuin uskovat ne väärässä olevat puristit, joiden mukaan markkinoita ei voi ennustaa, koska uutiset niitä liikuttavat, eikä uutisia voi ennustaa.
Heikin trendisalkun seuraajien määrä Sharevillessa lähenee sataa. Kiitän kiinnostuksesta! Luultavasti ensi kuussa siellä teen ostokseni, mutta viimeistään maaliskuun alussa ilman ihmettä.
Kolikonheittoa
Volatiliteettiindeksit ovat edelleen vahvasti laskutrendissä. Voiko siis sanoa että nykiminen kiihtyi? Pitäisihän sen isomman laskuviikon seuraavien viikkojen aikana kaikkien todennäköisyyslakien mukaan tulla, mutta en laskua ennustamalla itseäni ehkä vielä selvännäkijäksi julistaisi. Toki jos tällä menetelmällä prosentinkin indeksiä voittaa, niin onhan sekin plussaa.
Pistä oraakkeliutesi peliin jos kantti kestää
Mitähän Oraakkeli tarkoittaa volatiliteetin laskutrendillä? Että VIX on pysynyt näennäisesti rauhallisena viime viikot? Juu, niin se tekee tässä kohtaa, ennen kuin volatiliteetti kiihtyy. Jota se on tekemässä. Sen näkee, jos osaa oikeasti lukea dataa.
Ja sitten kun VIX on huipussaan, niin VIX kertoo sen minkä jokainen näkee kurssikäyristä: että hurjasti laukkaavat hinnat, liikettä on että tukka nousee pystyyn.
http://www.marketwatch.com/investing/index/vix/charts?symb=VIX&countrycode=US&time=8&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=1%2F21%2F2017&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013
VIX ei kerro mitään erityisen tärkeää. Se kiihtyy paniikeissa ja tekee huippunsa niiden pohjassa. VIX:iä lukemalla näette vain saman kuin pakkasmittarista: kylmää on nyt tai ehkä lämmintä. Sama tieto löytyy muusta datasta.
VIX ei kerro tulevasta – tai joo, meille jotka sitä osaavat tulkita. Eikä sekään tieto ole kummempaa kuin muulta markkinadatasta löytyvä. VIX:in lukeminen vaatii saman kuin minkä tahansa datan.
Minusta sen puoleen VIX ei ole laskeva vaan nouseva, kuten tässä kohtaa on luonnollista, kun droppi on edessä. Mutta sinä ja muut lukutaidottomat huomaatte sen vasta kun se on jo tapahtunut: ahaa, nyt VIX pomppasi! Juu, huomaa kai sen sokeakin, koska se tekee sen samaan aikaan kuin kurssien liike.
Ennustin hyvissä ajoin trendin huipun – SP500 2300 pistettä – ja toistaiseksi se on pitänyt. Jos tästä mennään alas kuten ennustan, niin osun jälleen kerran. Kuten vaikka silloin, kun arvioin laskumarkkinan päättymisen muutaman tunnin sisään sen tapahtumisesta helmikuussa. Tietääkseni ainoana läntisellä ja vissiin itäiselläkin pallonpuoliskolla keskellä hervotonta paniikkitunnelmaa.
VIX oli muuten silloin TOSI TOSI KORKEALLA! Osasi varmaan jokainen lukea, että nyt on vaikeat ja levottomat ajat! Vaan ne on eri oraakkelit, jotka osaa tulkita tilannetta siitä eteenpäin. Ja sanoa, että fuck VIX!
Droppeja ja nousuja voi jokainen ennustaa tulevan ajoittain, mutta koska tarkkaan ottaen – kas siinä pihvi. Pistä vain pesään ennusteita, jos substanssia on. Meistä osaavista markkinaoraakkeleista ei ole ylitarjontaa. Ei ainakaan julkisilla markkinoilla. Ja vielä vähemmän omalla nimellä vuosia aika hyvällä näytöllä toimineista.
Eikä varsinkaan ilmaiseksi osuvia ennusteita tekevistä. Vaan ei se lysti ikuisesti jatku minun kohdalla. Mutta siitä tuonnempana.
Heikki
Pahvi mikä pahvi
Vuodenvaihteessa eli yli 3 viikkoa sitten kirjoitit “Pulkkamäki kutsuu” Sen jälkeen olet joka viikko kehunut ennustustesi olleen oikeassa. Eikö olisi jo aika myöntää, että olit väärässä, pörssit Suomessa ja Jenkeissä ovat vuodenvaihteen jälkeen nousseet hiukan eivätkä ainakaan laskeneet. Sekin lisäisi uskottavuutta, jos kertoisit, mitä markkinaa tarkoitat, Bombayta vai mitä?
Trendit vievät aikansa
Amerikkalaiset pörssit ovat pysyneet siinä vuoden vaihteen huipun tuntumassa koko tämän ajan. Kuten sanoin jo marraskuussa SP500 koukkaa 2300 pisteen tuntumaan, eikä se ole siitä yli mennyt. Ja kuten sanoin huippujen tuntumassa voidaan pyöriä viikkoja ennen kuin kiskaistaan alas, tässä vaiheessa nousumarkkinaa. Ei siinä auta kuin odottaa. Voin erehtyä, mutta tässä kohtaa arviossani pysyn.
http://www.marketwatch.com/investing/index/spx/charts?symb=SPX&countrycode=US&time=6&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=1%2F22%2F2017&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=1&lf2=4&lf3=0&type=2&size=2&style=1013
Pudotuksen pohjan olen sanonut jo ajat sitten ajoittuvan jonnekin helmikuuhun tai maaliskuun alkuun. Eivät ne trendiin hetkessä liiku. Sille en voi mitään.
Lopetan nyt tämän jankutuksen. Suksi purkamaan pahaa oloasi jonnekin somekaatopaikoille, niistä ei ole pulaa näinä aikoina.
Heikki
Olit väärässä
Totuus ei pala tulessakaan.
VIX
Hei!
Tässä on sp500:n lähitulevaisuuden odotettua volatiliteettiä kuvaava indeksi: https://fi.investing.com/indices/volatility-s-p-500. Indeksistä voit huomata, että viime viikolla hintojen heiluminen (=nykiminen?) oli huomattavasti vähäisempää kuin esimerkiksi viikolla, jonka jälkeen julkaisit ensimmäisen laskua povaavan kirjoituksesi.
Heitämpä tähän jonkinlaisen arvauksen tulevan kevään kurssiliikkeistä, kun edelliseltä kommentoijalta sellaista pyysit. Veikkaan sp500:n pysyvän 2180 pisteen päällä maaliskuun loppuun ja tekevän isomman yli 5 % korjausliikkeen vasta keväämmällä.
Tämän viestin tarkoitus on tuoda hiukan pessimistisempää näkökulmaa näiden keskipitkien trendien ennustamisen helppouteen, ei pahoittaa kenenkään mieltä. Viime talven ennustuksesi laskumarkkinan pohjista oli kieltämättä kova suoritus. Kuitenkin oma näkemykseni on, että näissä trendeissä on sijoittajapsykologian lisäksi aimo annos satunnaisuutta mukana.
Vastaan viikonloppuna
Kiitos, Ennustaja ja Luottis. Valaisen näkemyksiäni Ennustajan kommenttiin seuraavassa markkinakatsauksessa.
Heikki