Odotan dollarin vahvistuvan
En kovin usein käsittele valuuttojen liikkeitä, jo sen takia, että ne liikkuvat verkkaan, vähintään kuukauden ja usein parin mt-trendeissä, ja pidemmät trendit kestävät puolesta vuodesta vuoteen. Näin siis normaalisti, mitään lakia siitä tuskin on. Mutta markkinoilla on tapansa, jotka toistuvat usein joskaan eivät automaattisesti.
Nyt odotan dollarin alkavan vahvistua suhteessa euroon näistä päivistä, ja vahvistumisen kestävän ainakin kuukauden verran, luultavasti useamman, joskaan liike ei ole nopeaa, ja korjausliikkeitä mahtuu mukaan. Käsitykseni on puhtaasti tekninen: euron ja dollarin kurssi liikkuu sykleissä, jotka kulkevat harvoin yhteen suuntaan kauemmin kuin kolme kuukautta. Tuo kolme kuukautta on euron nousulla nyt takana, ja viikko-oskillaattorit ovat jo ylimyydyn alueella. Päiväindikaattorit sojottavat jo laskua kohti.
Euron kuukausitason oskillaattoritkin ovat jo yliostetun alueella, ja sektorin äärilaidoilla ne käyvät vain kerran pari vuodessa. Ylimyydyn tasolla monthly Stochastic kävi viimeksi keväällä kurssin kopatessa 1,26 nurkilla, ja nyt se siis on yliostetussa laidassa kymmenen senttiä korkeammalla – 1,36 jo kurkattiin. Näillä tasoilla on edellinen välihuippu vuoden alusta. Euron pitkä nousutrendi alkoi kuitenkin jo yli vuosi sitten tasolta 1,20 – tuolloin pelättiin aidosti ja syystä euron hajoamista. Vuotta kauemmin eivät dollarin ja euron pitkät trendit ole tavanneet kestää, joten pitkän trendinkin taittumiseenkin alkaisi olla aika. Viime vuosikymmenen puolella euron pitkät nousut saattoivat kestää tosin pari vuotta kerrallaan, joten pitkiä ennusteita on vaarallista tehdä. Ainakin kuukauden silti odotan dollarin vahvistuvan.
Reaalitalous ei näkemystä välttämättä puolla. USA:lla on tunnetut ongelmansa: jopa konkurssiuhka heiluu päällä, rahapolitiikka on ultralöysää, taantuma uhkaa vaikka velkakatto saataisiin nostettua, etc. Toisaalta jos edessä on taloudellinen kriisi muodossa tai toisessa, dollarilla on tapana vahvistua, koska jenkkibondit ovat perinteinen turvasatama. Näin kävi jopa 2011 pörssiromahduksessa, jonka aiheutti sama velkakatosta vääntäminen. Vaikka siis talouden ongelmien alkuperä olisi Setä Samuli, hänen puoleensa hätää kokevat kääntyvät. Sitä kuvaa osaltaan, että USA:n pitkät korot ovat laskeneet syyskuun alusta asti, eikä trendi ole toistaiseksi katkennut edes poliittiseen takalukkoon ja konkurssiuhkaan.
Toistuuko vanha kuvio tälläkin kertaa, sen tiedämme lähiviikkoina ja kuukausina. Mutta teknisen luentani mukaan on todennäköistä, että dollari alkaa vahvistua. Jos reaalitalouden faktat ja TA antavat ristiriitaisia signaaleja, kannattaisi ehkä pitää lompakkonsa kiinni – ja suunsa. Mutta pistän nyt itseni ja teknisen luennan peliin julkistamalla näkemykseni, jonka mukaan myös toimin. Ainakaan liian valtavirtamainen näkemykseni ei liene…
USA:n valtion defaultriskiä pidetään mitättömänä
Jännää että poliitikkojen default puheet tuskin edes värähdyttävät dollaria. Markkinat pitävät poliitikkojen rakentamaa USA:n valtiontalouden konkurssiriskiä pelkkänä uutisankkana, jolla ei ole merkitystä.
Siltä vaikuttaa valuuttojen perusteella
Valuutat ovat liikkuneet hyvin maltilla po riski huomioiden, jos kohta US-pörssit ovat sukeltaneet reippaasti. En itsekään jaksa uskoa, että default tulisi, kyllä siihen viimeistään Obama ja hallitus keksivät porsaanreiän, mutta toisaalta hajosi Neuvostoliittokin, joten vannomatta parempi… Heikki
Näin ennakoidaan
Moni sijoittaja toivoo käyvän juuri näin. Siksi Carryt ovat Euroopasta Janekkeihin: http://www.piksu.net/keskustelunaihe/carry-trade-euroopasta