Öljyn tuotanto ei enää kasva – maailma joutuu sopeutumaan
PhD Aki Järvinen: Öljyn tuotanto ei enää kasva ja maailmantalous joutuu jatkossa sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Oheisella videolla kerrotaan öljyteollisuuden tämän hetken tilanne.
(Lisää tietoa sivustolla: www.samassaveneessa.info)
Lisätieto videolle
Tämän videon kaveriksi sopinee wikileaks'in vimosimpia paljastuksia – Saudi-Arabia on julkisesti yliarvioinut omia öljyvarantojaan 40%lla.
http://www.guardian.co.uk/business/2011/feb/08/saudi-oil-reserves-overstated-wikileaks?CMP=twt_fd
Aki
Vielä toinen katsaus öljyntuotannon tilaan maailmalla
Samoin tämä voisi kiinnostaa eli "ÖLJYÄ MYYVÄT MAAT KÄYTTÄVÄT ITSE YHÄ ENEMMÄN"
http://www.samassaveneessa.info/alakohtaiset-artikkelit/oljykatsaus-2011
Aki
maakaasu
Ilmeisesti videon tekijä uskoo öljyn ja maakaasun hintojen nousuun. Kuinka maakaasun käy peak oil -skenaariossa – ilmeisesti sitä on maapallolla vielä runsaasti jäljellä?
.
Itse asiassa odotan melkoista talousromahdusta, josta 2008-09 oli vasta esimakua. Siinä rytinässä öljyntuottajat tulevat pukkaamaan öljyä maailmalle putket punaisena, kun useimmilla noista ei oikein muutakaan myytävää ole. Seurauksena näennäinen ylitarjonta ja hintaromahdus – joksikin aikaa. Hintaromahdus tekee tietenkin "tarpeettomaksi" vaihtoehtojen käyttöönoton kun se öljy on niin "halpaa".
Mitä maakaasuun tulee, niin sitä on paljon, kyllä. Sen kuljetettavuus on kuitenkin heikompi ja autojen muuttaminen (Suomessakin 3 milj. autoa, pakua, rekkaa jne.) kaasua käyttäväksi itsessään on myös melkoinen energiasyöppö -operaatio. EU on kaasun suhteen pitkälti Venäjän ja Algerian armoilla, kun Pohjanmeren tuotanto lähtee kaasunkin osalta laskuun. Ja Algeria taas on vasta leimahtamaan lähteneessä Pohjois-Afrikassa – toimitukset voivat vaikeutua sieltä aikaa päälle. Eurooppa tulee tanssimaan Venäjän pillin mukaan…
SuperLama tulee poistamaan kierrosta hurjasti rahaa – eli vaikka nimellisesti öljyn/kaasun hinta painuu, niin ihmisten ostovoima painuu vielä nopeammin. Käytännössä siis hinnat ihmisille nousevat, vaikka mediassa voidaankin kehua miten halpaa energia nimellisesti on. Energian halpuus ja ylitarjonta puolestaan ei kannusta mm. öljytuotannon infran ylläpitoon ja uuden kapasiteetin tuotantoon. Pitemmässä juoksussa tuo taas johtaa siihen että laskussa olevasta öljytuotannosta yhä isompi osa menee pelkästään infran päivitykseen. Joka taas tarkoittaa loppukuluttajille entistä vähemmän jaettavaa ja hintoja ylös – jopa siinä määrin ettei mistään nykyoletusten mukaisesta talouskasvusta voida puhua ehkä koskaan.
Haluaisin olla väärässä.