Omat Rahat: Hyvät, Pahat ja Rumat 2010

Näin vuoden loputtua on tapana katsoa taaksepäin menneeseen vuoteen: Mikä meni hyvin ja mikä vähemmän hyvin salkunhodossa?

Enimmäkseen on näköjään ollut tuuria ja/tai taitoa. Vuonna 2010 salkun arvo nousi yhteensä 39.3%.

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Ensin muisteluita, lopuksi tavanomainen kanhden viikon välein toistuva katsaus.

Yleistä: Vuoden alussa salkussa oli eniten pohjoismaisia osakkeita, lähinnä mausteena pari britti- ja jenkki-osaketta. Vuoden lopussa tilanne on aivan toinen. Siirrytyäni SAXO-pankin asiakkaaksi salkku on huomattavasti kansainvälisempi: Löytyy Hong-kong, Singapore ja Eteläeuroopan pörssejä. Myös järkevämmät välityspalkkiot mahdollistavat osakkeiden oston hajauttamisen ajan yli pienemmissä erissä. Vuoden aikaan olen siirtynyt selkeämmin noudattaamaan "Kasvua Kohtuuhintaan" strategiaa vaikka erilaisia muitakin päähänpistojakin sattuu. Lisäksi painotan salkun valuuttajakaumassa sillä hetkellä pitkänajan keskiarvoon verrattuna aliarvostettuihin valuuttoihin.

Hyvät: Koska olin tankannut jo 2009 osakkeita erittäin edullisin kurssein. Suurin osa näistä on kuitenkin realisoitu joko keväällä tai alkusyksystä. Parhaat myyntivoitot antoivat  Cramo (103%), Know IT (85%) ja  Teliasonera (60%). Myös Great Wall Motor antoi kolmessa kuukaudessa mukavan 33% tuoton. Keväällä myyty High-yield yrityslainojen rahasto tuotti 62% voiton. Salkussa edelleen olevista eniten voitolla ovat  Duni (49%), Synergy Healthcare (39%), Evlin venäjänrahasto (24%) ja Marine Harvest  joka 24% kurssinousun lisäksi on tuonut muhkeat osingot.

Pahat: Maatalouteen satsaminen ei ollut hyvä idea, vaikka mailmanmarkkinahinnat kuinka nousevat.  First Farms tuotti -63% tappion. DNO (-29%) oli myös harharetki tulevien potentiaalisten tuottojen ja polittisten riskien valkoiselle alueelle sijoitustoiminnan kartalla … here be dragons. Muuten ei kovin pahoja takaiskuja ole tullut.

Rumat: Idea oli ostaa  Transoceanin osakkeita alennusmyynnistä Mexikonlahden öljyvuodon jälkeen. Aliarvioin markkinoiden viha pitkämilisyyden ja tartuin liian aikaisin putoavaan tikariin… auts. Nyt sijoitus on jo plussalla mutta tyylipisteitä ei heru. Pitää odottaa että negatiivinen uutisvirta tyrehtyy, ennen osta eikä silloinkaan ole kiire.

Pitäisi varmaan miettiä maa/valuutta-jakaumien lisäksi hieman enemmän teollisuusaloja. Huomasin että minulla on kovin paljon erilaisia vaateyrityksiä eri maista jotka varmaankin kaikki ovat herkkiä puuvillan mailmanmarkkinahinnan nousulle – Ai ai.

Mitäköhän oikein ajattelin kuin jäin katselemaan  China Yurun food:in ja China Tontine wines:in  laskevaa trendiä loppuvuodesta? On periaatteitteni mukaan ihan oikein jäädä katsomaan laskevaakin trendiä ja ostaa lisää jos arvostukset ovat kohdallaan. Mutta kun aikomus on kohta myydä tappiolliset positiot pois verojen minimoimiseksi ei ajatus taida oikein toimia.

Mutta kaiken kaikkiaan erittäin hyvä vuosi … olisipa tulva yhtä antelias! Lopuksi perinteinen katsaus:

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa 3.6%, alusta (27-05-2010) +22.1%

Tapahtumat viimeisen kahden viikon viikon aikana:

Pari viimeistä viikkoa eurooppalaiset osakkeet ovat kehittyneet erittäin mukavasti. Hong-kongissa kurssit ovat sensijaan heluneet voimakkaasti, mutta päättivät vuoden mukavaan loppukiriin.

Myyty: Next plc. Tällä vähennettiin puntapainoa salkussa. Samalla väheni vaate-teollisuuden paino salkussa, joka oli päässyt kasvamaan ehkä liiankin suureksi. Vaikka pidänkin Next:in määrätietoisesta verkkokaupan kehityksestä odotan että markkinat rankaisevat jossakin vaiheessa myös Next:iä kun he toteavat että puuvillan nousevat hinnat vaikutaavat – yllätys, yllätys – negatiivisesti myös heidän 2011 tulokseensa.

Lisätty: Hornbach Holding. Kuten odotinkin varisn mukava Q3-raportti tuli, joten tuplasin Hornbach:in painon.

Takaisin salkkuun: Great Wall Motor. Kuten totesin blogissani Great Wall näyttää edelleen erittäin hyvältä vaihtoehdolta autovalmistajien joukossa joten ostin pienemmän position dipistä. Tällä kertaa onni suosi ja ajoitus oli napissa.

Muuta merkittävää:

Osinkoja: Ishares ETF:t. Osakeanti merkitty Industrial Bank of Chinassa. Tästä tuli nyt noin puolikas pörssierä…harmi. Mitenköhän näistä aikanaan pääsee eroon? Dĺeteren osake splitattiin 1:10 mikä on usein omiaan kiihdyttämään kurssia nousuun.

Salkun nousijat (2vko): Entrepose contracting (+10.9%), Hornbach holding (+8.9%), D'Leteren (+8.1%)

Salkun laskijat (2vko):  Bosideng (-10.4%), 361 degrees (-9.2%).

3 thoughts on “Omat Rahat: Hyvät, Pahat ja Rumat 2010

 1. Onnea!

  Onnea Omarahoille omarahalta :D.

  Olisi kiva kuulla minkälaisia suunnitelmia ja tavoitteita on ensi vuoden varalle?

   

  Mikko,

  OmaRaha.org

 2. vakuuttavaa

  Käyrä näyttää todella vakuuttavalta. Toivottavasti suoritustaso säilyy

   

  zumppi

  1. Toivotaan parasta

   ..ja pelätään pahinta 🙂

   Uskon että osakkeiden härkä-kausi jatkuu vielä tämänkin vuoden, joten toivossa on hyvä elää.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan