Omat Rahat Katsaus: Aurinko nousee idästä

Salkkusivu jossa lisätietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  0.6%, alusta (27-05-2010) +110.1%

Yleistä

Heinäkuussa jatkui kesän trendi: Salkun arvoa määrää ennemmin valuuttakurssit kuin pörssikurssit. Huhti-toukokuun jälkeen euro on trendimäisesti selkeästi vahvistunut. Vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna jeni on 15% heikompi, USD  ja punta 6%.  Siitä huolimatta on sijoittaminen Kaukoitään ja kasvumarkkinoille on ollut kannattavaa. Tokion Topix-indeksi on vahvistunut 28% ja Hang Seng 24%. FTSE global equity index laskee maa-indeksejä myös euro-arvoisina. Kuluvana vuonna parhaiten on menestynyt Intia 17.6% nousulla, Kiinan noustessa toiseksi 13.2% nousulla. Häntää pitää Venäjä (-21%). Myös USA on lievästi pakkasen puolella.

Vahvistuva euro painaa vientiyrityksiä. Siitä huolimatta Société Générale ennustaa euroalueelle keskimäärin 19% tulosvahvistusta vuodelle 2017, mikä on selvästi USA:n 11% vahvistumista parempi.

Vahvempi euro on omasta mielestäni tilaisuus keventää eurosalkkua. Lisäpainoa ansaitsevat Japani ja Kiina. Intia näyttäytyy minusta kalliina (p/e 21). USA:ssa talous kasvaa ja työpaikkoja syntyy lisää, mutta palkkakehitys on edelleen ollut melko vaatimatonta. Kun SP500-indeksin toteutunut p/e-kerroin on lähes 25 Hang Seng arvolla 15 tuntuu houkuttelevammalta. Toki yritysmiksi on erilainen, onhan Hongkongissa runsaasti kiinteistösijoitusyhtiöitä joilta sopii odottaa alheisempia kertoimia.

Kaksi menestyvää yritystä on jäänyt mieleen viime aikoina: Samsung ja Apple. Vaikka yhtiöt ovat osittain kilpailijoita tämä selvästi ei estä molempia menestymästä samanaikaisesti. Samsungia kirittää erityisesti muistipiirit ja näytöt – eivätkä ne kännykätkään huonosti suoriudu. Apple lähestyy triljoonan markkina-arvoa, mikä olisi ennätys omassa lajissaan, jopa rahan-arvon muutokset huomioiden maailmanhistorian arvokkain yritys. Palvelut muodostavat yhä suuremman osan tuloista ja tuloksesta. Silti jäämme odottamaan – mikä on SE uusi juttu applelta.

Lähiaikoina suuntaan siis pois Euroopasta jenkeistä ja painotan Kiinaa ja Japania.

Strategia:  Nyt satsaan Japaniin ja Kiinan. Euroopaa on salkussa jo liiankin paljon.

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden Nousijat: China overseas land (+12%),  Automotive holdings (+11.4%), Hogg Robinson (+10.4%)

Kuukauden Laskijat: Easyjet (-10%), Agro Kanesho (-7.2%), Mixi  (-6.8%)

Osingot: Santova, China Overseas land, Hogg Robinson, ICBC

Salkkutapahtumat: 

Lisätty: Nampak

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

 

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 – USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

Related Posts

Yhteiskunta

Yksityinen sektori on hylkäämässä työntekijöiden ja työnantajien kollektiivisen vastakkainasettelun

Yksityisen sektorin työntekijät eivät koe järjestäytymistä järkevänä ja Suomessa työmarkkinajärjestöihin kuuluminen vähenee kaiken aikaa selviää Anders Kjellbergin artikkelista ”Changes in union density in the Nordic

Sijoittaminen

Koneoppimiseen perustuvaa osakevalintaa testattiin Q1 2025 aikana

Piksu toimituksen koneoppimiseen perustuva kokeilusalkku (kuva) voitti alkuvunna vertailuindeksinsä (OMX Nordic 40) noin seitsemällä prosentilla, mutta jäi silti melkein kolme prosenttia tappiolle.

Salkkuun valitaan kvartaaleittain koneoppimisen

Yhteiskunta

Noin 40% kotitalouksista omistaa keskimäärin 6000€ varallisuutta/kotitalous

Tilastokeskuksen mukaan mediaanikotitaloudella oli 96 000 euroa nettovarallisuutta. Nettovarallisuuden reaaliarvo laski 21 prosenttia edellisestä, kolmen vuoden takaisesta tilastopäivityksestä ja kansa on nyt köyhimmillään 20 vuoteen.