Omat Rahat Katsaus: Epäonnea osakeostoksissa.

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

 

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +12.3%,  alusta (27-05-2010) +24.0%, 1 vuosi +12.5% 

Yleistä:

Olen päättänyt siirtyä salkkuraportoinnissa kuukausirytmiin, joten tässä ensimmäinen lokakuun epistola.

Osavuotiskausi on tuonut mukaanaan sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyvällä puolella on ehdottomasti kiinan talouden kohtuullinen kehitys (+7.7%) , jota vauhdittaa kuluttajat sekkä viennin nousu. Osakesalkussa kiinalaiset osakkeet löytyvätkin kovimpien nousijoiden listalta.

Sensijaan osakeostoissa on näköjään ollut melko huono onni. Pahimpana esimerkkinä Softbank joka heti oston jälkeen julkisti aikeensa ostaa osuus jenkkioperaattori Sprintistä, jolloin kurssi rojahti 25% alaspäin.

Strategia:

Uskon että parhaat nousut on nyt tältä erää nähty ja pelkokerroin alkaa kasvaa. Lähivikkoina uskon indeksien nousevan hieman tai liikuvan sivusuuntaan. Pitkiä futuuripositioita ei siis enää kasvateta, vaan siirrytään "covered call" puolelle vähitellen. Loppuvuodesta odotan myrskyisää kun USA lähestyy "talouskuilua". Valuuttapuolella euro on nyt vahvistunut etenkin taalaa vasten, siinä määrin että valuuttasalkun ohjailussa käyttämäni 100 päivän  keskiarvo indikoi nyt ylipainoa USD, HKD, GBP ja AUD-koreilla ja jopa "OSTA" tasoa jenille ja eteläafrikan randille. Eurosalkkua siis kevennetään edelleen ja vastapainoksi ostetaan japanilaisia ja aussi-osakkeita, koska näiden osalta salkkupaino on alle tasapainotason. Aussisalkku on täysin tyhjä, pitää katsastaa ostetaanko jokin vanha tuttu, kuten Patties food takaisin, vai tarvitaanko uusia löytöjä.

 

Hangseng (sininen), Eurostoxx 50 (punainen) ja SP500 (vihreä) ja Topix (magenta) kehitys vuoden ajalta. Lähde: Saxo bank.

Viime viikkoina ovat parhaiten pärjänneen kiinan osakkeet. Kevään kuopasta laskettuna parhaiten ovat kuitenkin pärjänneet eurooppalaiset osakkeet.

Salkkutapahtumat 1 kk:

Uusina salkkuun: Bakkafrost. Pieni Färsaarelainen oslon pörssissä listattu kalankasvattaja- ja jalostaja. Arvostustaso on edullinen verrattuna esim Marine Harvestiin. EPS on kasvanut mukavat 72% viidessä vuodessa , tosin velkaakin on otettu lisää.

Citigroup: Osake ehtikin jo nousta mukavasti oston jälkeen.Q3 tulos oli roimista alaskirjauksista huolimatta vahva. Sitten toimitusjohtaja Vikram pandit yllättäen eroaa – ei hyvä – ja osake saa kyytiä.

Myös toisessa osakeostossa Softbank, oli kehno ajoitus. Tuskin oli ostovahvistus nähty kun uutisoitiin että tämä japanilaisista teleoperaattoreista dynaamisin on ostamassa määräävän osuuden jenkkioperaattori Sprintista. Synergiaetuja on vaikea löytää. Todennäköistä on että ostos ei jää viimeiseksi jenkkimarkkinoilla, muuten liikettä on vaikea ymmärtää. Osake rojahtaa 25% alapäin. Myöhemmin kurssi palautuu osittain kun selviää että yhtiö aikoo käyttää käteisvaroja ja velkaa ostoksen rahoittamiseen eikä aio laimentaa osakkeitaan annilla. No, osinkoja ei taida lähivuosina olla tiedossa…

DieboldAmerikkalainen yhtiö joka kuuluisien äänestyskoneiden lisäksi valmistaa mm. pankki-automaatteja. Kohtuullinen arvostutaso , kun  eps on kasvanut yli 6% viiden vuoden yli. Etelä-amerikkalainen pankkisektori on merkittävä asiakas, josta parhaat kasvunäkymät. Mutta myös epävarmuutta kuten Q3 tulos osoittaa. Yhtiö alensi koko vuoden ohjeistustaan Brasilian odotetun suurtilauksen siirtyessä. Ole kuitenkin edelleen tyytyväinen osakkeen arvostukseen, eikä 2.5..2.7 USD ohjeistus eps:lle ole huono.

Lisätty: ICBC, 361 degrees, Lewis group

Vähennetty: Great wall motor (arvostustaso alkaa olla jo haastava).

Myyty: Vidrala, Bollore

Osingot: Tesco
 
Salkun Nousijat (1 kk): Citigroup (+14.9%), 361 Degrees (+14.8%), ICBC (+13.2%)
 
Salkun Laskijat (1 kk): Softbank(-19.3%), Asseco (-13.6%), SIPH (-11.8%)

Related Posts

Talous

1930-luku 2.0?

Donald Trump voitti vaalin lopulta kirkkain luvuin. Yleisen käsityksen mukaan maahanmuuttoon ja talouteen keskittyminen puri äänestäjiin Harrisin hiukan osoitteettomaksi jäänyttä kampanjaa paremmin.

Talouden näkökulmasta Trumpin linjausten