Omat Rahat Katsaus: Kallis, Kalliimpi, Pörssi

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

 

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +8.5%,  alusta (27-05-2010) +66.6% 

 

Yleistä:

Pörssikurssit ovat kaikesta huolimatta jatkaneet nousuaan S&P500:n noteeratessa jopa "all time high" – lukemia, kuten myös oma salkkuni. Nyt alkaa länsimaisten yritysten hintalaput vähitellen hirvittää. Vänteleepä näitä arvostustasoja miten tahansa "sticker shock" on melkoinen.

Muutamia havaintoja:

 • Venäjään Krimin kriisin aikana sijoittanut voi nyt todeta että "tämä arpa voittaa". Rupla on vahvistunut ja myös Moskovan pörssi on myös ollut nousujohteinen. Omat salkkusijoutukset löytyvät myös kuukauden nousijalistalta. Nyt taitaa kyllä jo olla myöhäistä hypätä junaan mukaan.
 • USA:n kansantuote jopa laski Q1/2014, mutta syypäänä pidetään kovaa talvikeliä. Sensijaan työllisyys näyttää vahvistuvan
 • Intiassa pörssikurssit ovat myös nousseet voimakkaasti jo ennen Modin odotettua vaalivoittoa. Tästä eteenpäin tilanne on vaikeampi – nyt pitää saadaa aikaan oikeita reformeja!
 • BNP Paribas on jenkkien syttäjän hampaissa. Pankin väitetään pesseen taaloja Kuuban, Iranin ja Sudanin puolesta. Tilanne on vaikeasti arvioitavissa sijoittajan kannalta. Jos pankki todetaan syylliseksi ovat rangaistukset paikallaan, mutta kuinka suuret? Onko oikea taso 1.1 miljardia joihin pankki varautui helmikuussa vai 10 miljardia kuten nyt arvaillaan? Ranskassa huudetaan konspiraatiosta jossa ulkomaiset pankit halutaan ajaa jenkkimarkkinoilta. Onko populistijohtaja Marine le Pen väitteessään oikeassa?

Alan vähitellen verrata menestystäni FTSE All-World indeksiin. Tämä noteerataan taaloissa, joten koska oma salkkuni on euroissa pitää vielä arvo muuntaa euroiksi. FTSE All-World  muutos vuoden alusta oli euroissa +4.0%, joten hieman paremmin on toistaiseksi mennyt.

Strategia:

Aasian suurpörssin (Hongkong ja Tokio) ovat edelleen selvästi jäljessä euroopasta ja jenkeistä puolen vuoden kehityksessä. Länsimaissa tuntuukin nyt siltä että kohtuuhintaisia osakkeita on lähes mahdoton löytää. Tavaomaiseen osakescreeneriini (p/e <15, p/cf<12, osinko >2% ja p/e kasvunopeus viidessä vuodessa >3%) ei tahdo länsimarkkinoilta löytyä mieluisia yhtiöitä, paitsi selvissä vaikeuksissa olevia. Aasiassa  sentään löytyy kohtuullinen valikoima yhtiöitä myös teollisuuspuolella. Tämä kalleus saa minut jo varovaisemmalle kannalle. Kesäksi vedän vivutukset pois (viime kesänä hikoilin juhannuspöydässä osakeromahdusta). Hieman normaalia suurempi käteisen osuuskaan ei häiritsisi.

Salkkutasapainossa eniten vinksallaan on Singapore josta pitäisi saada lisää. Muutama vaihtoehto screeneristä:

 • Keppel corporation. Pääasiassa offshore ja infrastruktuuri yhtiö. Suuri ja tylsä (hyvä juttu).
 • Vibrant group. Enemmän jännitystä kaipaavalle pienehkö logistiikkayhtiö joka on kasvanut viime vuosina mukavasti.
 • UMS holdings. Vielä enemmän ännitystä saa todennäköisesti osakseen puolijohdelaitevalmistajien mekaniikka-alihankkijan osakkeen omistaja
 • Colex holdings. Jos etsii vakautta voisi sensijaan roskakuski colex olla sopiva valinta

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Salkkukatsaus:

Uusina salkkuun: 

 • Fortescue Metals group:Australialainen rautamalminlouhijalla suurin osa tuotannosta menee kiinaan. Sijoittajat ovat nyt peloissaan Kiinan rakentamisen hidastumisesta, ja raudan markkinahinta on laskenut. Fortescue on kuitenkin nyt hinnoiteltu kuin mailmanloppua odotettaisi, huomattavasti muita vastaavia yhtiöitä halvemmaksi: p/e 4, p/cf  3.5. Osinkoa on tullut hyvät 4.3%. Velkaa on plajon, mikä osaltaan painanee kurssia.
 • Gruppa Cherkizovo OAO.Vertikaalisti inegroitunut venäläinen lihanjalostaja, kohtuullinen p/e luku. Kotimarkkinayrityksenä ei sanktiot pure , pikemminkin voivat hyödyttää. Kiittää jopa sijoittajapresiksessä Putinia korkeista suojamuureista elintarvikkeille…
 • Huaneng power.Kiinalainen sähköntuottaja, pääasiassa hiilivoimaa. Erittäin vahva kassavirta , p/cf 3, eps kasvu 14%/5 vuotta. Riskinä ympäristövaatimusten kiristyminen.

​Lisätty: Hargreaves services plc

Vähennetty: Netcare. Arvostustaso alkaa tuntuu melko korkealta. Kun samalla Randin painoa pitäisi keventää salkussa on päätös helppo.

Myyty: Shell. Arvostustaso tuntuu kalliilta verrattuna muihin.

Kuukauden nousijat: LSR OAO (+38%), Azoty Tarnow (+33.9%), Heiwa (+26.1%)

Kuukauden laskijat: Mineral resources (-8.9%), Great Wall motor (-8.5%), Asseco Poland (-7.2%)

Osingot: Caterpillar, BNP Paribas, Citigroup, Intel

 

One thought on “Omat Rahat Katsaus: Kallis, Kalliimpi, Pörssi

 1. nousu 66.6%?!?!

  666 on ns. "pirunluku"! Lupaa huonoa…

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan