Markkinakatsaus

Totesin edellisessä markkinakatsauksessa olevamme markkinahaarukassa, joka saattaa päättyä monelta vuodelta tuttuun kesädroppiin. Näin ei ainakaan toistaiseksi ole käynyt, vaan useimmat indeksit karauttivat markkinahaarukan ylälaitaan, osa siitä ylikin. OMX muun muassa rikkoi rajana toimineen 7500 pistettä, samoin Dax 9800 pistettä. Ylälaita asetettiin jo vuodenvaihteessa, ja osa pörsseistä on yhä sen sisällä.

Nyt on tietysti kuuma kysymys, jatkavatko pörssit ylös vai sukeltavatko takaisin markkinahaarukkaan. Jos matka jatkuu ylemmäs, liikkeen pitäisi tällaisessa tilanteessa olla reipas, muuten kyseessä on fake brake eli valemurto, jonka paljastuessa takaisin tullaan yleensä reipasta kyytiä. Tämä väite perustuu kokemukseen.

Kuukausi nousua on jo takana, eivätkä nousuputket ole viime aikoina pidempään kestäneet, joten pakituksen mahdollisuus ei ole vähäinen. Toisaalta hyvin tunnettu ilmiö puolen vuoden keskipitkästä trendistä on suurin piirtein kasassa, sehän alkoi vuodenvaihteessa, ja sen perusteella parin kuukauden nousuputki ei yllättäisi. Sen indeksit vaativat, jos markkinahaarukka nyt hyvästellään selkeästi. Jos ensi viikolla tullaan reippaasti alas, niin liike kestänee sitten jonkun viikon ja haarukan alalaidan testaus olisi seuraava ilmeinen tilanne.

Varsin epätasainen nousu on joka tapauksessa ollut, sillä OMX:n isoista yhtiöistä monet eivät ole uusia piikkejä tehneet, vaan valuneet alemmas, ainakin verrattuna osingonjakoa edeltäneeseen hintaan. Ei siitä kannata ylettömän vahvoja johtopäätöksiä vetää, mutta jonkinlaisena varoituksena sitä voi pitää, ainakin jos haaveilee ostoksille. Sykliset konepajayhtiöt ovat erityisesti olleet matalapaineessa, myös Kone huolimatta aina vaan kohentuvista tuloksista.

Maltti voi olla edelleen siis valttia, enkä itse ainakaan hötkyile, vaikka ostolaidalla olenkin. Pidän kuitenkin ison rysäyksen mahdollisuutta nyt pienempänä kuin muutama viikko sitten. Mielestäni sen otollisin aika olisi ollut jo toukokuun aikana. EKP:kin luultavasti löyhää rahapolitiikkaa ensi viikolla. Se on markkinoilla ennakoitu, joten vaikutukset eivät välttämättä ole kummoiset, mutta toki sillä on kursseja tukeva vaikutus.

Jos taas EKP:n passiivinen linja jatkuu kuten sen tapana on ollut jo pitkään, pettymys voi purkautua kurssiromauksena, jolloin indeksit palaavat markkinahaarukkaan. Uskon, että ensi viikolla suunta selvinnee aika tavalla.

PS: Esittelin jokin aika sitten Seadrillia, jota pidin pahasti alennushintaisena kovan dropin jälkeen. En tiennyt syytä pudotukseen, enkä keksi sitä tuoreesta osaristakaan. Mitään oleellista heikennystä se ei sisällä, ja osinko nousee taas parilla US-sentillä. Markkinat ovat joskus tehokkaat, joskus eivät. Nyt osake on jo reilusti yli kymmenen prosenttia kalliimpi kuin po juttuni aikaan. Toivottavasti joku muukin osti alennuksesta.

 

Related Posts