Omat Rahat katsaus: Karhun Päivät

 

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

 

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa -8.2%, Vuoden alusta -20.6%, 1 vuosi -13.1%

 

Yleistä:

Nyt viimeistään on selvää että ajatukseni suhdannesyklistä ja siihen sopivasta allokaatiosta olivat täysin pielessä. Osakkeilla ja raakaaineilla piti olla vielä vuosi-pari mukavaa kasvua edessä ennen kuin olisi aika siirtyä korkopapereihin. Mutta eipä käynyt kuin elokuvissa. Takana on toiseksi huonoin viikko varsinaisen salkkuseurannan aikana.

Osakkeet varsinkin Hongkongissa mutta myös länsimaissa ovat saaneet kovaa kuritusta osakseen. Myös öljy , kulta ja kupari ovat olleet laskussa. FED:in "twistailu" yhdistettynä synkkiin  ennustuksiin taloustilaenteesta samalla kun europolitikot jahkailevat ovat saaneet jo entisestään halvat osakkeet laskemaan lisää. Koko salkun p/e-suhde on 8.2 ja osinkotuotto 5.6% mitkä lienevät ennätyksiä.

 

Strategia:

Euro palautui hieman loppuviikosta ja kahden allaolevan kaupan jälkeen europaino on enemmän kuin riittävä 18%:lla. Australian taala ja Ruotsin kruunu ovat nyt heikentyneet senverran että pääsevät ostopuolelle. Japanin jeni on nyt suorastaan naurettavan vahva (pyrkii ulos graafistani) mutta jenipositiota ei ole vähään aikaan olllut. AUD-salkussa on kolem hyvää yhtiötä joten uusia ei tarvita , ainoastaan lisäostoja, ehkä Cardno ja Hansen technologies. Ruotsalaisista pitää etsiä kolmas yhtiö, palataan alkuviikosta tähän.

Kiinnostaisi myös Korea jossa Kospi-indeksi on pakittanut parissa päivässä 8% samalla kun woni on heikentynyt. Kehittyvistä maista voisi mainita etelä-afrikan, jonka randi on tipahtanut yli 6% ja Brasilia jonka real on tipahtanut 4.4% pörssin pudotessa 5.6% sekä Chilen jonka peso joka on laskenut 4.8% pörssin pudetessa 14% . FT:llä on muuten mainio mailmankartta (currencies macromap) josta saa nopeasti käsityksen miten menee koko mailmassa. Myyntiin menevät puolestaan jenkkiosakkeet, ensinnä Nanometrics ja TEVA. Vaikka HKD on yhtä vahva kuin USD saavat Honkongin osakkeet olla rauhassa vielä jonkun aikaa koska sikäläisiä pörssikursseja on kuritettu voimakkaammin. Niin ollen nousupotentiaalia on näissä enemmän.

Salkkutapahtumat:

Uutena salkkuun: SIPHSociete Internationale de Plantation d'Heveas SA on Pariisissa listattu yhtiö jolla on 50000 hehtaarin kumipuuviljelmät Afrikassa. Kasvu on ollut mukavaa, 5 vuoden keskimääräinen kasvu sekä liikevaihdolle että EPS:lle 27%. P/e on 6.2, osinkotuotto 6.6% ja price/cashflow 3.8. Velkaa ei ole kuin nimeksi. Jos on kertoimet kunnossa niin ovat riskitkin korkeat. Talouden hidastumisen ja sitä seuraavan raaka-aineiden hinnan laskun lisäksi on muutakin riskiä. Pääosa viljemistä on Norsunluurannikolla joka on tunnetusti rauhaton alue. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja murhattiin kesällä kidnappauksen jälkeen – tämän selkeämmäksi eivät riskit tule.

Uutena salkuun: Delonghi. Italialainen kodinkone- ja ilmastointilaitevalmistaja joka meilläpäin on tunnettu lähinnä kahvinkeittimistä. Yhtiö satsaa designiin ja onkin tällää linjalla pärjännyt hyvin koska kateprosentti on saatu yli 50% tasolle mikä on kodinkoneissa poikkeuksellista. Viiden vuoden keskimääräinen kasvu on myynnille 5% ja EPS 25%. P7E on tällä hetkellä 10.8 ja osinkotuotto 2.2%. Price/cashflow 8.7.

Myyty: Navios Maritime  ja  Super Group Ltd keventäen USD- ja SGD-positiota.

Salkun Nousijat: Santander (+7.2%), Telefonica (+2.1%), Nanometrics (+1.9%)

Salkun Laskijat: Bosideng (-24%), China Yurun Food (-22.4%), 361 Degrees (-17.2%)

Muita tapahtumia:  Ei merkittävämpiä

 

 

Valuutat:

Alla käytäntöni mukainen valuuttakurssikehitysgraafi, jossa verrataan valuutta/euro kurssia 100 pvä liukuvaan keskiarvoon. Positiivinen arvo indikoi valuutan aliarvostusta, eli ylipainoa sijoituksiin:

Tilanne 23-09:

 

  USD GBP AUD SEK HKD SGD NOK JPY
eur/valutta vs liukuva ka -5.22% -0.73% 2.58% 2.86% -5.07% 0.29% 1.31% -7.98%
Kurssimuutos 2 vko -1.16% 1.52% 5.48% 4.51% -1.04% 4.25% 4.10% -2.47%
Kurssimuutos 1 vko -1.93% 0.17% 3.59% 2.14% -1.80% 2.56% 2.01% -2.12%

3 thoughts on “Omat Rahat katsaus: Karhun Päivät

 1. Tässä laskurytinässä HEX

  Tässä laskurytinässä HEX ennakoi mainiosti muuta maailmaa. Nythän kävi niin, että varsinaisesti suurimmat laskut maailman pörsseissä iskivät tänä kesänä ja nyt syksyllä. HEX on taas lasketellut tasaisesti jo alkuvuodesta saakka.

  Eikä tilannetta helpota halpeneva eurokaan. Valuuttaa pakenee muihin maihin Euron kriisin vuoksi.

  Korkopapereissa on melkeimpä +/- nolla tilanne. Eli vielä ehtii allokaatioa muuttaa. Toivottavasti korkopaperit lähtisivät nyt vähän nousuun, kun omat kassavarani ovat niissä kiinni tällä hetkellä. Nyt osakkeissa alkaa olla muutamia todellasia helmiä edullisesti saatavilla – pitää seurata tilannetta tiiviisti.

  1. Ihan hyvä tulos tuo -20% tänä

   Ihan hyvä tulos tuo -20% tänä vuonna kun Hex on laskenut -30%. Mulla on sama tilanne ja olen ollut erittäin onnellinen saavutuksesta.

   Mulla on nyt kanssa rahoja kiinni osakkeissa eikä ollenkaan ole hauskaa jos vielä laskee. Vaikka sydäntä lämmittääkin indeksin voittaminen niin olisi kiva jos ei tarviisi olla köyhä jolla on lämmin sydän. blush

  2. No nyt taitaa olla väärä aika muuttaa…

   Kuten sanot ovat osakkeet nyt halvenneet huomattavasti ja osakepainon tiputtaminen juuri nyt olisi todennäköisesti taas aivan väärä liike.

   Korkopapareissa pitäisi löytää jotakin missä korkaotaso ei ole aivan alatapissa. Jos korkotaso – ts halutttu tuotto lähtevät nousuun tulee korkopapereissa takkiin. Kehittyvien maiden valtionlainat?

Comments are closed.

Related Posts