Omat Rahat Katsaus: Kiina, Kiina, Kiina
Jostakin syystä ajatteluni pyörii kovin paljon Kiinan ympärillä. Viime päivinä olemme kuulleet kuinka Covid-rajoituksia on yllättäen höllennetty – tavalliseen tapaan paikallisin vaihteluin. Tämä oli välttämätöntä, mutta tulee aiheuttamaan vakavan tautiaallon. Erilaiset rauhattomuudet mm. Foxconn IPhoneja valmistavassa tehtaassa ajoi tilanteen murtumispisteesen. Sopivasti vähennetään juuri nyt testausta, jolloin tilastoja tartunnoista ei enää saada samalla tarkkuudella. Tämä lienee juuri keskushallinnon tarkoitus. Jos tartuntoja ja kuolemia ei tilastoida, niitä ei ole olemassa.
Toisaalla näemme kuinka puolijohdeteollisuuden mannerlaatat alkavat liikkua – ja näistähän seuraa tunnetusti maanjäristyksiä ja tuhoa. Toisaalta kuulemme yhä kasvavista investoinneista. Mm TSMC aikoo kolminkertaistaa investointinsa Arizonan fabiin 40 miljardiin. Haaveet saada maailman edistyneimpiä chippejä omalta maaperältä USA:sta taitavat kuitenkin jäädä toteutumatta toistaiseksi. Kaikkein viimeisintä ja kapeinta viivanleveyttä tullaan vastakin pilotoimaan ja aloittamaan massavalmistus Taiwanissa – missä sijaitsee yhtiön pääasialliset teknologia- ja tuotekehityskeskukset.
Poliitikot pitävät näyttävistä investoinneista, jossa voi käydä poseeraamassa lapion kanssa. Oikea muutos vaatii kuitenkin miljarditukien lisäksi myös paljon aikaa, ja alkaa koulutuksesta. Aikanaan jenkeissä arvostettiin puolijohdeinsinöörejä, ja alalle kouluttautui merkittävä määrä ihmisiä. Syntyi innovaatioita ja kannattavaa bisnestä. Myöhemmin teollisuuden painopiste siirtyi Aasiaan ja etenkin Taiwaniin jossa määrätietoisesti satsattiin koulutukseen ja osaajien houkuttelemiseen. Kustannustaso on edelleen Taiwanin eduksi. Yhdysvalloissa valmistettujen chippien kustannukset ovat arviolta 50% Taiwanin tasoa korkeammalla.
Japanissakin käynnistetään Rapidus konsortiota jonka alla pyritään saamaan omalle kamaralle 2027 mennessä maailman edistyneintä 2 nm teknologiaa. Konsortiossa on Chippivalmistaja Kioxian lisäksi muita Japanilaisia suuryrityksiä, kuten Toyota, Sony ja Softbank sekä ulkoa IBM.
Kiinassa yritetään epätoivoisesti haalia koneita käynnissä oleviin investointeihin.
Ja kaiken maksaa tietenkin lopulta kuluttajat. Rinnakkaisten ”kotimaisten” puolijohteiden kustannukset ja hinnat ovat vääjäämättä kalliimpia.
Juuri nyt on kuitenkin ilmassa ylikapasiteettiä, investointibudjetteja vuodelle 2023 on monissa yhtiöissä leikattu, ja onpa Intel Irlannissa houkutellut henkilöstöä palkattomille lomille.
Takaisin Kiinaan. Monet yritykset arvelevat, että tulevaisuudessa ei ole mitenkään eduksi jos kotipaikka on Kiina. Siksi useat yritykset ovat siirtyneet kirjoille Singaporeen. Monet ovat myös listautuneet siellä. Singaporen pörssin arvo onkin ajanut Hong Kongin ohi maailman kolmanneksi arvokkaimmaksi pörssiksi New Yorkin ja Lontoon jälkeen – pitänee nostaa Singaporen indeksi mukaan seurantaan.
Artikkelikuvan lähde: Chickenonline Pixabay
Salkun arvonmuutokset: Vuoden alusta -10%, alusta (27-05-2010) +165.7%
Minulla on ollut puolijohdeteollisuuden koneita ja tuotantolinjoja valmistavia yrityksiä:
– Lam Research
– KLA Corp
Näiden liikevaihdot ovat olleet hyvässä kasvussa.
Varmaan Kiinalla on vastaavat teknologiat hallussa, mutta en tunne asiaa kovin hyvin.
Joo Kiinassakin on näitä yrityksiä mutta ovat aika alkutaipaleella. Omassa Portfoliossa on ASML jolla on monopoli deep UV valottimissa.