Omat rahat katsaus: Kriisiin löytyy aina haluttaessa syitä

Sijoittaminen Talous

Kriisejä ja niistä palautumista kuvataan usein kirjaimilla: On L, V,W ja K. Viimeisimpiä suosikkeja on N. Tällä tarkoitetaan että Pandemiapudotuksesta noustaan nopeasti, mutta tämän jälkeen seuraa pitkä ja loiva lasku – ja ehkä uusi nopea nousu.

Viime aikoina ”syitä” on haluttu löytää Kiinasta. Hang Seng Indeksi alkaakin jo hieman muistuttaa N-kirjaimen alkuosaa. Nopeaa nousua vuodenvaihteeseen asti, mutta sen jälkeen laskettelua. Nyt tarina kertoo että Kiinassa on tartuttu erikoisen voimakkaasti keskusjohdon ohjauskahvoihin ja jarrutetaan ylilyöntejä talouskasvun kustannuksella. Minusta tilanne tuntuu melko tavanomaiselta. Kiinassa on vähän väliä ”kriisi”. Viimeisten 20 vuoden aikan Kiinalaisissa pörsseissä on 17 vuoden aikana ollut yli 20%  lasku karhumarkkinaan. Sitä on usein seurannut nopea nousu. Vuoden 2001 elokuusta vuoden 2021 elokuuhun MSCI Kiina on häiriöistä huolimatta noussut keskimäärin 12.3% kun S&P500 on noussut 9.3%. Jos olen jotakin vuosien varrella oppinut sijoittamisesta lohikäärmemaahan, niin se on että tärkein ominaisuus sijoittajalla on lehmän hermot. Lisäsinkin salkkuun China Everbright Environment Groupin, joka tekee sopivan tylsää bisnestä infrarakentamisessa, jätevedenpuhdistamisen ja biomassan hyödyntämisen ympärillä. (kuten tavallista tämä ei ole ostosuositus, kukin tutkikoon itse yritystä)

Myös Japanissa kuohuu. Kun edellinen pääministeri Suga ilmoitti erosta pörssit lähtivät nousuun. Noloa oli kuitenkin että uuden pääministerin valinta aiheutti laskun (”Kishida Shokku”). Fumio Kishidan arvellaan korottavan verotusta ja tuovan jopa niin vasemmistolaisia uudistuksia kuin osakkeiden luovutusvoittojen verotuksen Japaniin. Ehkä suoremmin kursseihin vaikuttaa se, miten japanin keskuspankin valtavalle osakepotille tapahtuu. Uusia tukiostoja ei kesän jälkeen ole tehty. Jotkut ovat arvelleet että osakkeita saatetaan myydä kansalaisille alehintaan. Japanin pörssin arvostustaso on muuta maailmaa noin neljänneksen alhaisempi (forward p/e 15). Jos ulkomaalaiset joskus kiinnostuvat nousupotentiaalia löytyy.

Vähemmän rakastettuja osakkeita ostamalla voi tehdä tiliä. Näin ovat muutamat vipurahastot tehneet viime aikoina ostamalla alaslyötyjä öljyyhtiöitä ja muita vanhaan ”hiilienergiatalouteen” liittyviä yrityksiä joihin ESG-sijoittavat eivät koske pitkällä kepilläkään. Nyt kun öljyn ja sähkön hinta on noussut on tehty sievoinen tili. Tämä on jälleen osoitus siitä että ylituottoja harvoin tehdään tekemällä samoin kuin kaikki muut. Tosin taitaa auttaa jos on jonkinlainen teoria siitä miten lähitulevaisuudessa saattaa tapahtua.

Hyviin talous-uutisiin voi lukea myös kansainvälisten suuryritysten verottamisesta syntyneen sovun. Jos tällä saadaan kuriin pahimmat kikkailut, se on kaikille osapuolille lopulta hyvä asia.

Syksyn taivas on synkkä ja sama koskee myös pörssejä. Mutta ei kannata hätäillä. Uusi kevät koittaa.

Salkun arvonmuutokset: Vuoden alusta  23.9%, alusta (27-05-2010) +170%

Portfoliosivulla lisää tietoja

Kuvan lähde: Jason Leung on Unsplash

Japani Kiina

2 thoughts on “Omat rahat katsaus: Kriisiin löytyy aina haluttaessa syitä

  1. Hyvältähän tuo mainitsemasi Kiina indeksi (MSCI Kiina) vaikuttaa.

    Ostin hieman indeksirahastoa ”Xtrackers MSCI China UCITS ETF 1C (XCS6)”. Tämä löytyi piksun etf sivuilta ja vaikutti hyvältä ja sain sitä mutkattomasti saksan pörssistä. Rahasto on Deutche Bankin rahasto.

    1. Kiinaan on tuskin kiire sijoittaa, koska Evergrande on vain yksi ongelmatapaus. Vaikka Evergrande on suuri ongelmatapaus niin se ei ole läheskään ainoa. Maan kiinteistökupla ei tule kestämään hajoamatta käsiin. Kiinteistöyrityksillä on noin 5000 miljardin dollarin velat. Kaikki eivät jää maksamatta eikä edes puolet, mutta ei pidä yllättyä mikäli romahduksen tapahduttua seuraisi yli 1000 miljardin dollarin tappiot. Wall Street Journalin artikkelin mukaan 100:n suurimman kiinteistöyrityksen kauppojen määrä on laskenut 36%:ia vuodessa. Lisätietoa: täällä

      ps. Oma linkkini ei päästä kuin artikkelin alkuun, mutta finance.yahoo.comin kautta pääsee ainakin nyt lukemaan artikkelin: https://finance.yahoo.com/m/b67dfee4-cda7-3bba-b54e-b46812636177/beyond-evergrande-china%E2%80%99s.html

Comments are closed.

Related Posts