Osakekurssien suurempi korjausliike voi siirtyä vuodella tai muutamalla eteenpäin

Kevyttä Sijoittaminen Talous

Piksu toimitus tutki miten korkomarkkinat ovat ennustaneet suurempia kurssikorjauksia. Näiden historiatietojen valossa osakekurssien kurssipudotus näyttää nykyisestä talouden kasvusta huolimatta mahdolliselta.

Oheisessa kuvassa on USA:n S&P 500 indeksi sekä valtionlainojen (10v ja 3v) korkoero. Merkittävä kurssipudotus on ollut odotettavissa lähes aina kun korkoero on käynyt negatiivisella puolella (kuvan sinnen käyrä on käynyt 0 tason alapuolella). Pahin taantuma ja kurssipudotus on tullut vasta vuoden tai pari sen jälkikäteen.

Korkoero kävi negatiivisena vuonna 2019 ja nyt siitä on kulunut kohta kaksi vuotta. Kevyt koronataantumakin on jo nähty ja koronataantuman yhteydessä osakkeet jo korjasivat väliaikaisesti ja keveyesti alaspäin.  Mutta osakekurssien pitäisi kohta korjata kunnolla ja pidemmäksi aikaa, jos vuosien 2001 ja 2009 historia toistaisi itseään.

Tilanne on kuitenkin tällä kertaa erilainen. Vuosina 2001 ja 2009 kurssit putosivat laman aikana tai jälkimainingeissa. Nyt eletään sen sijaan nousukautta. Yritysten voitot ovat muhkeita, kulutus  ja talous kasvavat. Vuoden 2001 teknokriisin tai vuoden 2009 subprime kriisin kaltaisesta katastrofista ei ole merkkiäkään. Korot ovat matalalla eivätkä tarjoa vaihtoehtoa osakkeille. Niinpä voisi ajatella että tilanne kehittyy tällä kertaa eri tavalla ja osakkeilla on vieläkin tilaa nousta. Tulossa oleva kriisi siirtyisi silloin mahdollisesti vuodella tai ehkä useallakin vuodella eteenpäin.

Sitä suurta kriisiä (Islanniksi Ragnarök , kuvassa vasemmalla) odotellessa piksu toimitus toivottaa kaikille hyvää viikonloppua.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisää tietoa:  Korkoero / Fred

Yahoo finance:  SP500

Kuvan lähde:  wikimedia / F.W.Heine

 

 

Related Posts