Omat Rahat Katsaus: Kuin usvaan tuijottaisi
Kaikki itseään kunnioittavat kolumnistit kirjoittavat tähän aikaan vuodesta jonkinlaisen ennustuksen uudelle vuodelle. Pitänee taas itsekin yrittää. Tosin nyt tuntuu siltä, että tällaisen polykriisin (uusi muotikonsepti) vallitessa ennustaminen on tavallistakin vaikeampaa. Mutta tässä muutamia mietteitä:
Poliittinen riski on aina arvaamattomin. Tällä hetkellä poliittinen riski henkilöityy kahteen henkilöön; Vladimir Putiniin ja Xi Yingpiniin. Molempia yhdistää yksinvaltiaan yksinäisyys. Maailmassa, jossa oligarkit putoilevat ikkunoista ja poliittiset vastustajat joutuvat vankilaan kukaan ei halua olla se, joka tuo suurelle johtajalle epämieluisia uutisia. Tämä näkyy Ukrainan sodassa ja Kiinan hutiloiden hoidetussa Covid-avautumisessa. Kun kyseessä on yhden yksinäisen paineen alaisen miehen mielijohteiden arvaamisesta, ei tuloksena voi olla kuin suuri epävarmuus. Kaivetaanko ydinaseet naftaliinistä? Laitetaanko Taiwan merisaartoon? Riski on ehkä pieni, mutta ei olematon. Molemmissa tapauksissa seuraukset olisivat katastrofaaliset.
Miten paha taantuma tulee? Inflaatio on jatkunut melko voimakkaana, joskin vuoden lopulla tuli jo lupaavia merkkejä hidastumisesta mm. Espanjasta. Keskuspankin FED etunenässä korottavat siis peruskorkoja edelleen, mutta hieman hitaammin. Toistaiseksi vaikutukset talouteen ovat olleet maltillisia, eikä yhtiöiden tuloksissa ole juuri näkynyt vaikutusta. Olen ehkä optimisti, mutta minusta tuntuu, että ns. ”pehmeä lasku” saattaa olla mahdollinen. Suurin riski on kuluttajien mieliala, jonka varassa talous viime kädessä on.
Ratkeaako Euroopan energiakriisi? Ratkeaa. Kun tilanne pitkittyy markkinat yleensä ratkaisevat asian tavalla tai toisella. Matkan varrella saattaa tosin esiintyä kaikenlaisia tilapäisiä ongelmia. Mielenkiintoisempi kysymys on mitä raaka-aineita ja teknologiaa käytetään ratkaisuun, koska ne oikein arvaamalla voi tehdä hyviä sijoituksia. Varmaankin tarvitaan sähköverkkoihin kuparia ja akkuihin litiumia, kobolttia ja nikkeliä, sekä varmanakin muutakin. Pieniä modulaarisia (SMR) ydinvoimaloita rakennetaan, joskin tämä kestää tovin.
Jatkuuko talouden polarisoituminen Kiinan ja Yhdysvaltojen leiriin? Jatkuu. Monen tavaran ja raaka-aineen paikalliseen tuotantoon investoidaan. Tästä seuraa hintojen nousua, eli inflaation jatkuminen, ja monta länsimaalaisille epämieluista asiaa, kuten kaivostoimintaa kotinurkilla. Yritän tässä kohtaa löytää suomenkileistä vastinetta englanninkieliselle sanalle ”resilience”, mutta en oikein löydä sellaista…jonkinlainen joustavuuden ja sitkeyden yhdistelmä?
Puolijohde-tehtaita perustetaan ylen määrin, josta jossakin vaiheessa seuraa ylikapasiteetti. Mutta alan kasvu korjannee tämänkin
Ja lähempänä kotia. Meneekö soteuudistus mönkään? Menee. Mitä suurempi uudistus, sitä todennäköisemmin menee pieleen. Eikä soteuudistusta suurempaa ole. Koko idea perustuu tehdasteollisuudesta peräisin olevasta suurtuotantoetujen havittelusta, eli mitä enemmän jotakin kikkaretta valmistetaan, sitä halvemmaksi se tulee. Mutta terveyttä ja hyvinvointia ei tuoteta koneiden vaan ihmisten työn avulla. Mahdolliset suuryksiköiden tuomat edut hävitään, koska kokonaisuuden hahmottaminen ja hallinta tule suuremmassa yksikössä entistäkin vaikeammin hahmotettavaksi.
Lopuksi toivotan kaikille kaikesta huolimatta onnellista ja menestyksekästä uutta vuotta.
Arvonmuutokset: Vuosi 2022 -12.4%, alusta (27-05-2010) +158.66%
Salkkusivu jolla lisää tietoja
Artikkelikuva eberhard grossgasteiger / Unsplash
Kommentit