Omat Rahat Katsaus: Nähtiinkö nyt AI-Hypekäyrän huippu?
Viime päivinä ja viikkoina on tapahtunut melko paljon, yritän tiivistää ja katsoa isoa kuvaa.
Tuloskauden uutisointi on fokusoitunut teknojättien tuloksiin. Pääosin ne ovat olleet melko kohtuullisia, mutta kurssit ovat silti laskeneet merkittävästi. Fokus on kohdistunut AI-miljardisijoituksiin. ”Magnificent-7” yhtiöt ( Amazon, Microsoft,, Alphabet, Meta, Apple, Tesla ja Nvidia) ovat lisänneet investointejaan ja tuotekehityskustannuksiaan hurjasti muutamassa vuodessa. Yksistään Microsoft, Alphabet, Amazon ja Meta investoivat yhteensä yli 106 Miljardia $ ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Yhdessä Mag-7 yhtiöiden sijoitukset ovat n. 20% S&P500 yritysten kokonaissummasta. Tuotekehityksessä osuus on vielä suurempi, n. 40%.
Samalla tuottoja saadaan odottaa vielä melko pitkään. Selkeää myynnin kasvua voidaan nähdä toistaiseksi lähinnä konsulltiyhtiöillä, kun yrityksen miettivät että ”jotakin AI-juttuja pitäisi varmaan tehdä”
Koska AI-huuma alkaa taittua, saivat myös puolijohdefirmat piiskaa: TSMC, ASML ja etenkin Intel, joka näyttää tunaroivan paluunsa teknologiakärkeen.
Samaan soppaan tulee vielä heikkenevä yksityiskulutus jenkeissä (ja Kiinassa, jossa se ei ole oikein koskaan lähtenyt kasvuun). USA:n kuluttajat vastaavat vaikutukseltaan suurinpiirtein EU:n koko BKT-summaa. Jos rapakon takana kuluttajat yskivät on kohta kaikilla nuha.
Kiinassa kuluttajien lisäksi myös perusteollisuus on vaikeuksissa. Korkean teknologian yrityksillä on rahaa ja valtion tuki, mutta perinteiset halpahalli-tuotteita valmistavat yritykset ovat vaikeuksissa. Hintakilpailu on piinkovaa, ja marginaalit olemattomia. Kilpailua lisäävät myös uuden halpatuotantomaat, kuten Vietnam ja Malesia, joihin länsiyritykset strateegisistä syistä haluavat siirtää valmistustaan.
Tähän soppaan iski vielä Japanin keskuspankki lusikkansa korottamalla peruskorkoa 0.25% tasolle, mistä laukesi hurja jenin vahvistuminen ja pörssiromahdus. Vanha (eikä välttämättä enää täysin paikkansapitävä) totuus on että heikko jeni tukee Japanilaisia vientiyrityksiä.
Kaikesta huolimatta en ole kovin huolissani. On tervettä että valtavia AI-investointeja aletaan kyseenalaistaa. Ja rahaahan teknojäteillä on, joten välitöntä kriisiä tästä ei seuraa.
Kulutuskysynnän maltillistuminen ja työllisyyden lievä heikkeneminen saattavat olla omiaan jäähdyttämänn USA:n taloustilannetta sopivasti.
Niinsanottuihin putoaviin veitsiin ei kannata tarttua, mutta maltillinen odottelu ja sopivan ajankohdan tullen esim. Microsoft voisi olla sopiva ostokohde.
Arvonmuutokset: Vuoden alusta +7.7%, alusta (27-05-2010) +222.6%
Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank
Salkkutapahtumat
Kuukauden Nousijat: Toll Brothers (+15.1%), Berkeley Group (+9.0%), Shimano (+8.9%)
Kuukauden Laskijat: Intel (-31.9%), ASML (-23.4%), South32 (-21.7%)
Kuukauden Osingot:
Ipsos |
China Everbright |
Alibaba |
Alibaba |
GSK |
TSMC |
Toll Brothers |
Paragon |
Berkeley Group |
Salkkumuutokset:
Uutena salkkuun Merko Ehitus: Talouselämän artikkelin innoittamana otin uudestaan salkkuun vuosien jälkeen virolaisen Merko Ehituksen. Yhtiö on monesta muusta rakennusyhtiöstä poiketen pärjännyt melko hyvin, laajentumalla infrastruktuurirakentamiseen ja muualle Baltiaan. LIsäksi yhtiö tunnetaan hyvänä osingonmaksajana, mikä sopii minulle eläkeiän lähestyessä. Vähintään kiusallista on Tallinnan pörssin huono likviditeetti. Toimeksiantojen kanssa saa olla varuillaan, jo muutaman tuhannen €:n toimeksianto saattaa heilauttaa kurssia merkittävästi, joten kurssilimiitti käyttön ja useamman päivän voimassaoloaika voi olla paikallan.
Enemmän tietoja salkkusivulla.
” Yhdessä Mag-7 yhtiöiden sijoitukset ovat n. 20% S&P500 yritysten kokonaissummasta. Tuotekehityksessä osuus on vielä suurempi, n. 40%.”
Mag-7 yritysten menestyksen salaisuus on todettu asiallisesti, sillä tuotekehitys on heillä maailman huippua. Se että AI-hype on nyt saamassa siipeensä ei johdu näistä yrityksistä vaan USA:n keskuspankin FED’in vitkastelusta korkojen alentamisessa. Nyt työttömyys on alkanut kasvaa ja yritysten kyky sijoittaa tuotekehitykseen on kärsimässä ylisuurista koroista. Kukaan ei uskalla investoida ja kaikkea toimintaa jarrutellaan.
Markkina odottaa nyt keskuspankin toimia korkotason alentamiseksi.
Arvelen, että elämme nyt osakemarkkinoiden pohjalukemissa ja tilanne saattaa kääntyä nopeasti lähikuukausina positiiviseksi.
Loppuvuosi saattaa olla markkinoilla kohtalainen ja ensi vuosi sitäkin parempi, jos korkoja aletaan reivata alaspäin USA:ssa. Presidentinvaalivuonna tähän liittyy myös poliittisia paineita, joita tuskin kukaan pystyy enää kauan vastustamaan.