Omat Rahat Katsaus: Nyt osakeostoksille, mutta valikoiden

Salkkusivu jossa lisätietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +10.7%,  alusta (27-05-2010) +86.4%

 

Yleistä:

Kiinan keskushallinto antoi lopulta periksi ja lopetti pörssikurssien pönkittämisen. Tästä seurasi elokuun 24 – mustan maanantain – pörssikurimus joka veti mukaansa myös länsipörssit. Kuten monesti ennenkin pörssit kuitenkin myös nousivat voimakkaasti pahimman paniikin laannuttua. Vuoden jakson yli tarkasteltuna pääindeksit ovat nyt Tokiota lukuunottamatta kuitenkin laskeneet.

Onko taivas siis putoamassa niskaamme? Ei toki. On varsin luonnollista että manner-Kiinan pörsseihin puhallettu kupla puhkeaa, eikä siitä voi vetää kovin suuria johtopäätöksiä Kiinan, saatika mailman, talouden kehityksestä. Jos pörssikurssit vaikuttaisivat Kiinan reaalitalouteen olisi tilanne huomattavasti vakavampi. Tästä ei ole merkkejä. Vahva pörssinousu ei tuntunut vaikuttavan kulutukseen. Laskukaan siis tuskin vaikuttaa.

Entä muualla, ovatko karhumarkkinat jo ovella? Tuskin. Itse asiassa tällaisia >10% korjausliikkeitä tulee tasaisin väliajoin. Ne ovat tarpeellisia ja terveiden markkinoiden merkki. Citi research on tehnyt "tarkistuslistan" jossa verrataan lukuisten indikaattoreiden nykytilaa edellisten arvostuskuplien aikaisiin arvoihin. Useimmat ovat kohtuullisia:

  • Shillerin CAPE on hieman keskiarvoista korkeampi, mutta kaukana vuosien 2000 ja 2007 tasoista (21 vastaan 48 ja 30).
  • Samoin p/b (2.2 vastaan 4 ja 2.7)
  • P/E on 19 vastaan 33 ja 17
  • Osakkeiden riskipreemio 5.1% vastaan 1.0% ja 3.3%
  • Capex kasvu -2% vastaan  12% ja 14%

Yhtenä tekijänä on myös analyytikkojen "härkämäisyys". Kunnon katastrofi saadan aikaan vain kun analyytikot ovat yksimielisiä siitä että katastrofia ei ole tulossa.

Terveellistä on minusta myös "pelkoindeksien" VIX ja VSTOXX nousu terveemmille lukemille, ne ovat olleet luonnottoman alhaalla. Nyt voi siis saada myydyistä optioista järkevämmän hinnan.

Nyt saattaa siis olla hyvä ostotilaisuus, jopa kehittyvillä markkinoilla ja Kiinassa, kunhan valikoi ostoksensa huolella. Arvostustason pitää olla kohdallaan. Olisin tällä hetkellä hyvin skeptinen "kasvuosakkeisiin". Myös toimialaa kannattaa harkita. Raaka-aineet näyttävät olevan syvässä kuopassa. Raaka-aineyhtiöistä vain kaikkein parhaat voivat olla harkinnan arvoisia pitkään salkkuun.

Itselläni ei tällä hetkellä kiinteistökaupan takia ole mahdollisuuksia ostaa osakkeita lisää, päinvastoin olen hieman keventänyt salkkua, pääosin myymällä euro-alueen osakkeita.

 

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Strategia:

Markkinat ovat laskeneet senverran että uskalsin otta ensimmäisen Eurostoxx50-indeksiposition.

Salkku on nyt kohtuullisessa tasapainossa, mutta euroalueen painoa pitäisi edelleen vähentää. Salkun kevennyksen jälkeen Tallinna Kaubamaja on salkussa melko suurella painoa. Myydään siis osa pois.

Pelkoindeksit: VIX (USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

Salkkukatsaus:

Kiinteistökaupan takia osakemyyntejä hieman normaalia enemmän. Onneksi nämö tuli tehtyä ennen pahinta myyntipaniikkia. Käteisen tarpeen takia olen myynyt/vähnetänyt joitakin sellaisia positioita joihin en olisi muuten koskenut.

Uutena salkkuun: AppleEi kaivanne esittelyä. Arvostustaso on tipahtanut melko alhaiseksi. Hyvä kasvuhistoria ja vahva kassavirta. Heikkouksina pieni osinko ja riskit valta-aseman loppumisesta uusien kilpailijoiden paineessa. Kun pahimmassa paniikkivaiheessa osaketta sai jo 100$ hintaan, voi sitä pitää jo hyvin edullisena.

Myyty:

  • Schouw: Yhtiön kurssi on noussut merkittävästi ja tavoitekurssi on saavutettu.
  • Michelin: Euron salkkupainon vähentämiseksi
  • Asseco Poland:Viimeisin osavuotistulos vaatimaton
  • Delclima: Euron salkkupainon vähentämiseksi

Vähennetty: Volkswagen, Bakkafrost, Michelin

Kuukauden nousijat:  Corticeira Amorim (+7.6%), Agro-Kanesho  (+4.4%),  Lewis Corporation (+3.2%)

Kuukauden laskijat:  Mineral resources (-23%), Great Wall Motor  (-20%), Hour Glass (-20%)

Osingot: Hour Glass, Huaneng Renewables

 

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin