Omat Rahat Katsaus: Rauhoittuva Kiina

Sijoittaminen Talous

Ihmettelen välillä onko minulla perspektiivi hukassa, vai miksi niin usein kirjoitan Kiinasta. Syynä on ehkä Kiinan arvaamattomuus, sekä markkinana että poliittisesti. Tämä arvaamattomuus henkilöityy vielä sopivasti ja näyttäytyy ulospäin Xi Jinpingin kasvoilla. Länsimaissakin tapahtuu kaikenlaista, onhan inflaatio laukkamassa USA:ssa ennätysvauhtia, ja saatavuusongelmat kiusaavat kaikkia Applesta maalitehtaisiin joilta uupuu purkkeja.

Mutta silti ajatukset pyörivät Kiinana ympärillä. Monet sijoittajat ja salkunhoitajat vetäytyivät kokonaan Kiinasta kun kesällä tuntui että uusia arvaamattomia sääntöjä tehtaillaan päivittäin. Nyt hermoilu on vähentynyt ja sijoitusvirrat ivat kääntyneet takaisinpäin. Vaikka Kiina on yllättänyt hypersoonisella ohjuksella on talous- ja sääntely-puolella ollut hiljaista. Yhtenä syynä on esitetty Kommunistipuolueen lähestyvää kongressia 2022 marraskuussa. Talouden pitää olla kunnossa ja kansan rauhallinen ettei Xi:n valintaa kolmannelle kaudelle kyseenalaisteta. Samalla on kuitenkin ”antakaa joidenkin rikastua ensin” politiikka loppunut ja tilalle on tullut ”yhteinen vauraus”. Tähän liittyy omavaraisuuden korostaminen, myös henkilöpuolella. Jos länkkärit eivät viihdy kovien koronarajoitusten ja loputtomien matkustusrajotteiden keskellä – ei haittaa – pärjäämme ilman heitä. On jopa nähtävissä että ulkomaisten yritysten arvostus työhakijoiden keskuudessa on hiipunut kotimaisten yritysten eduksi.

Pidän siis Kiinaa edelleen kiinnostavana sijoituskohteena, kunhan yrityksen omistaja ei ole liian valovoimainen miljardööri.

Itse asiassa tuntuu että neoliberalismi on vastatuulessa yleisemminkin. Biden puhuu tavallisten kansalaisten arjesta ja Japanissa niukan vaalivoiton turvannut pääministeri Kishida kertoo että fokus tulee olemaan vaurauserojen pienentämisessä rikkaiden ja köyhien välillä. Onko sosiaalidemokratia uusi muotipolitiikka?

Markkinoilla on melko rauhallista, pörssit nousevat ja uusia all-time-high lukuja on nähty tiuhaan. Onpa sellainenkin ihme nähty että Eurostoxx50 on noussut vuositasolla S&P500:sta enemmän (35 vs 34%). Ainoastaan Hongkong mataa selvästi muita jäljessä -3% tasolla. Valuutoissakin on ollut hiljaista, mutta vuodessa Jeni on heikentynyt 7%, kun taas Norjan kruunu on taas vahvana +8% nousulla. Aikanaan norjaan kruunun heikettyä tehtyjä sijoituksia on aika keventää. Japanissa on jo melko korkea salkkupaino, mutta lisääkin voisi vielä harkita.

Jos ei loppuvuonna tulee merkittävää kriisiä on vuodesta tulossa parhaita sijoitusvuosia pitkään aikaan.

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  29.5%, alusta (27-05-2010) +182%

Portfoliosivulla lisää tietoja

artikkelikuva:Great hall of the people. By Thomas.fanghaenel – Own work, CC BY-SA 3.0

Kiina

2 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Rauhoittuva Kiina

  1. Minulla on sinun innoittamana Kiina sijotus. Salkussani on Xtrackers MSCI China UCITS etf rahastoa. Valitsin etf sijoittamisen kun tuota etf rahastoa sai minun välittäjäni (Nordnet) kautta helposti. En olisi mitenkään ehtinyt tehdä vertailuja ja valintoja Kiinalaisten yhtiöiden välillä ja siksi sanghai indeksiä seuraava etf tuntui oikealta valinnalta.

    Ostin kiina rahastoa syksyn alkupuolella ja tähän mennessä tuon rahaston arvo on suurin piirtein ostohinnassaan. Kiina rahasto on vakauttanut salkkua ja tuonut hajautusta.

  2. Hyvä että ainakin joku innostuu! Kiina on joka tapauksessa merkittävä osa mailman talouselämää.

Comments are closed.

Related Posts