Q3/2021 ennusteiden osuvuus

Sijoittaminen

Ennen Q3-tuloskierrosta julkistin Jyrkin listalla olevien yhtiöiden ennusteet kirjoituksessa ”Q3/2021 tulosennusteet”. Suurin osa listan yhtiöistä on nyt raportoinut tuloksensa, joten on aika katsoa, miten hyvin ennusteet osuivat. Kirjoituksen lopussa on esitettynä taulukot ennusteista ja 7.11.2021 mennessä raportoiduista luvuista.

Katso kirjoitus: Q3/2021 tulosennusteet

JYRKIN LISTA

Jyrkin lista löytyy valikon kautta ”ANALYYSIT > JYRKIN LISTA” tai suoraan linkistä https://piksu.net/jyrkin-lista/
Lista koostuu tällä hetkellä Suomi (26 yritystä), Ruotsi (14) ja USA (25) -yhtiöistä.

Sivulla on taulukko, johon on koottuna arvonmäärityksen tulos sekä pörssikurssiin suhteutettu nousuvara. Lisäksi taulukossa on kuluvan tilikauden EPS-ennuste sekä ennusteista laskettu PE-kerroin, ROE ja gearing (nettovelkaantumisaste). Taulukkoon on koottuna myös seuraavan 12 kuukauden ennustettu osinko ja osinkotuotto. Yhtiön nimestä aukeaa PDF, missä on lisätietoa arvonmäärityksestä ja ennusteista.

LIIKEVAIHTO

Liikevaihdon ennusteet osuivat varsin hyvin ja suurin osa osui +/-7,5 prosentin virhemarginaaliin (47/55). Oheisessa kaaviossa on esitettynä virheprosenttien lukemat.

Positiivinen prosenttiluku kertoo raportoidun tuloksen ylittäneen ennusteen.

Suurimmat ennusteylittäjät olivat CHRW (+23 %), Neste (+16 %) ja Nokian Renkaat (+11 %). Vastaavasti Etteplanin (-16 %) ja Sammon (-14 %) ennusteet menivät pahiten metsään.

NETTOTULOS

Nettotulosten ennustevirheiden kohdalla prosenttierot kasvavat selvästi liikevaihdon virheisiin nähden. Marginaalit liikkuivat nettotuloksen kohdalla +112…-43 prosentin välimaastossa. Yli puolet eli 35/55 ennustetta mahtui kuitenkin +/- 20 prosentin haarukkaan.

Suurimmat ennusteylittäjät olivat:

  • UPM (+112 %)
  • Stora Enso (+108 %)
  • Sampo (+107 %)
  • Neste (+84 %)

ja ennustealittajat:

  • Scanfil (-43 %)
  • Etteplan (-38 %)
  • Caverion (-31 %)

Tulosennustamisen vaikeuden kuvaamiseen tarvitaan ihan oma kirjoitus – ja palaankin aiheeseen lähiviikkojen aikana. Lyhyesti tilannetta voi kuvata ääriesimerkillä.

Oletetaan, että yhtiön liikevaihto on edellisillä kvartaaleilla ollut 10 miljoonaa euroa ja yhtiön kulut ovat 9 miljoonaa euroa, jolloin nettotulos olisi 1 miljoonaa euroa. Oletetaan vielä, että kaikki kulut ovat kiinteitä eli ne eivät riipu ajankohdasta eikä liikevaihdon kehityksestä.

Jos yhtiön liikevaihto jää ennustetusta 10 miljoonasta 9,5 miljoonaan euroon, niin silloin liikevaihdon ennustevirhe on 5 prosenttia. Sen sijaan tulos putoaa 9 miljoonan euron kiinteillä kuluilla ennustetusta 1 miljoonasta 0,5 miljoonaan euroon. Tuloksen virhemarginaali nousi 50 prosenttiin pelkästään sillä, että liikevaihtoennuste meni hieman pieleen.

PARHAITEN OSUNEET YHTIÖT

Kokonaisuudessa parhaiten ennusteet osuivat USA-yhtiöissä. Tässä selityksenä on se, että monet USA-yhtiöt antavat tulosohjeistuksen seuraavalle kvartaalille tai kuluvalle tilikaudelle. Ja tämä tulosohjeistus annetaan, kun kuluvasta kvartaalista on jo se noin 1 kuukausi ehtinyt kulua. Yritysjohdolla on silloin varsin hyvä kuva siitä, millaista kannattavuutta on sopiva odottaa.

Suomessa ja Ruotsissa ohjeistukset ovat usein varsin avonaisia: ”Odotamme kiinteillä valuuttakursseilla lasketun oikaistun EBITDAn ylittävän viime vuoden tason”. Kun USA:ssa ohjeistus on monesti: ”EPS on 1,20 – 1,35 dollaria”.

Parhaiten ennusteisiin osuivat (liikevaihdon ja nettotuloksen virhemarginaalien itseisarvojen yhteissumma) seuraavat yhtiöt:

  • Betsson (2,1 %)
  • Trelleborg (3,7 %)
  • 3M Company (4,8 %)
  • Lassila-Tikanoja (5,2 %)
  • Aflac (5,7 %)
  • Union Pacific Corp (6,1 %)

TAULUKOT

Kuvan voi suurentaa klikkaamalla sitä

SUOMI

RUOTSI

USA

Jyrkin lista Tuloskierros

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On