Paheilla koville osingoille

Sijoittaminen

Kuka enää perinteistä röökiä kaipaa

Parhaita osinkoyhtiöitä leimaa hidas kasvu, edullinen kustannusrakenne ja korkea pääoman tuotto. Toimialasta riippumatta, mutta joillekin sektoreille se on ominaista kauttaaltaan.

Kuten tupakkateollisuudelle. Liikevaihdot eivät kummoisesti kehity, mutta rahaa palaa niukasti niin juokseviin kuluihin kuin investointeihin.

Niinpä Philip Morris voi jakaa liki koko tuloksensa osinkoina. Kun tuloskasvu ei huimaa vauhdilla, osake pysyy hyvin sopuhintaisena ja osinkotuotto rasvaisena.

Silti osinko kehittyy hyvin. Eikä sille näy kummoista riskiäkään, kun alan murros alkaa olla pulkassa – ainakin Philip Morrisin osalta.

Sähkötupakka löi läpi

Perinteinen tupakka on sujutellut alamäessä niin kuluttajien kuin lainsäätäjien lyödessä epäterveellistä pahetta urakalla. Tämä linja voi jatkua ja vahvistua edelleen.

Mutta oleellisesti vähemmän haitallisen sähkötupakan osalta tilanne on toinen. Se valtaa nyt perinteisen sauhuttelun jättämää markkinarakoa.

Muutoksen myötä PM takoo taas tasaisen vahvaa tulosta taas liki horjumatta, kuten Q3:kin osoittaa. Sähkötupakan menekin kasvu ylittää jo perinteisten savukkeiden menetykset.

Se nostaa jo koko liikevaihtoa. Kun PM:n kannattavuus on aina kohdallaan, luvut paranivat taas. Liikevaihto ja osakekohtainen tulos kasvoivat liki kymmenen prosenttia.

Epsiä kertyi 1,58 dollaria. Siitä leijonanosa liikenee osinkoon.

Osinkovirta ei laannu

Sähkötupakan myynti nousi liki 25 prosenttia. Sen suosio vahvistunee vielä pitkään perinteisten sauhuttelijoiden siirtyessä vähemmän haitalliseen versioon.

Yhtiö nostaa taas hiukan ohjeistustaan. Valuuttojen vaikutuksesta riippuen eps asettuu tänä vuonna kuuden dollarin pintaan, kenties hiukan yli tai alle.

Odotan tulevien ohjeistusten nousevan edelleen. Ei ehkä lujaa, mutta ylöspäin silti.

Tupakkajätti nosti taas hiukan ennustettaan

Koska PM tarvitsee todella vähän rahaa investointeihin, se jakaa liki koko tuloksensa osinkoina.

Näin tapahtuu jatkossakin, hissukseen kasvaen. Muuta on mahdoton nyt odottaa.

Muhkea osinkovirta

Kurssin notkahdettua sopivasti tavanomaisessa korjausliikkeessä lähelle 90 taalaa osinkotuotto kipusi taas päälle viiden prosentin. Makeaa mahan täydeltä ottaen huomioon osingon tasaisen nousun – jolle ei näy katkosta.

Päinvastoin. Osinkopaperi ei tästä hevin parane.

Riskiä tuovat lähinnä alaan kohdistuvat yhteiskunnalliset päätökset. Sähkötupakan varjona niitä ei näy.

Yhdysvalloissa sähkötupakka sai juuri markkinointiluvan, koska sitä eivät rasita samat haitat kuin perinteistä tupakkaa. Tuskin linja muuallakaan suuremmin kiristyy.

Britanniassa puhutaan jopa sähkötupakan tuomisesta lääkemääräysten piiriin, koska se auttaa perinteisen tupakoinnin lopettamisessa. Se kuvaa ehkä parhaiten asenneilmastoa.

Philip Morris on Pörssihaukan suositusyhtiö osinkotykkien kategoriassa. Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

One thought on “Paheilla koville osingoille

  1. Sitäpaitsi perinteisen tupakan käytön väheneminen ja vaikeutuminen on enimmäkseen länsimainen ilmiö. Kehittyvistä maista löytyy edelleen erittäin paljon markkinoita ja kysyntää tuotteille.

Comments are closed.

Related Posts