Omat Rahat Katsaus:Hyvät, pahat ja rumat 2014

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: 2014 +9.7%,  alusta (27-05-2010) +70.2%

 

Yleistä:

Pieni katsaus vuoden 2014 onnistumisista ja mokista on paikallaan näin uuden vuoden aluksi. Sijoitussalkun tuotto oli 2014 9.7% – parempi kuin HEX mutta huoimattavasti heikompi kuin euroissa laskettu FTSE world-indeksi joka tuotti yli 16%. Korkea tuotto FTSE-worldissä oli teitenkin suurimmaksi osaksi peräisin jenkeistä jossa SP500-indeksi nousi n 12%. Euroissa tarkasteltuna tuottoa lisää euron voimakas heikkeneminen vuoden loppua kohti. Mailmaindeksissä jenkeillä on 51% paino…ja suomella 0.3%

Aloitetaan onnistumisista:

  • Covered-call positioit tuottivat n. 3% lisätuoton. Toki volatiliteettikin kasvoi, mikä näkyy voimakkaina laskupiikeinä tuottokäyrässä, mutta kunhan näihin on riittävästi varautunut strategia kannatti. Varsinkin ajallisesti pisimmän eurostoxx50 futuurin pitäminen toi lisätuottoa. Epälikvidistä paperista saa ylituottoa, mutta laskun aikana siitä ei järkevällä hinnalla pääse eroon (josta syystä sitä ylituyottoa saa)
  • Osingot tuottivat n 3.5% tuoton, tasaista virtaa pitkin vuotta
  • Muutama kultamuna salkussa (Bakkafrost +94%), Agro-Kansho (+56%), Colex Holdings (+51%), Huaneng power (+42%), Intel (+42%) tuottivat hyvin suuren osan tuotosta. Melko tuntemattomia (Inteliä lukuunottamatta). Täätlä löytyy piensijoittajan mahdollisuus – löytää piniä kaloja jotka eivät indekseissä paina eikäö suuria poikia kiinnosta.
  • Pieni paino euromääräisissä osakkeissa nosti tuottoa.

Ja mokat:

  • Satsaus halvoilta vaikuttaviin raaka-ainemarkkinoihin sidonnaisiin osakkeisiin osoittautui täysin vääräksi. Aussit Fortescue ja Maxitrans sekä Eteläafrikkalainen Eqstra holdings romahtivat loppuvuodesta. Samaan kategoriaan voi kai laskea Talvivaaran velkakirjankin (arvoton). Kaikki mikä näyttää halvalta ei sitä ole. Joskus osake on halpa syystä. Tosin ei moni muukaan nähnyt näin voimakasta öljyn ja rautamalmin hintaromahdusta etukäteen.
  • Ylipaino eurossa liian aikaisin. Strategia ylipainottaa 100 päivän liukuvaan keskiarvoon nähden halpoja valuuttoja johti liaan nopeana poistumiseen taaloista (joskin ei verottajan pelossa onneksi hongkongista) vähensi tuottoa. Ehkä pitäisi suhtautua pitkiin trendeihin (jota itsekin euron kohdalla odotin) toisella tavalla? En siis toiminut järkevästi vaikka itsekin odotin trendimäistä euron heikkenemistä.
  • Vaikka lopputulos oli kohtalainen oli covered-call positioiden hallinta voimakkaan laskupiikin aikana hermoaraastavaa. Nyt on kohtalainne strategia joll apitäisi hermot pysyä ehjinä: Kurssin pudotessa 5% ostokurssian alle suljetaan optioposioit (voitollisina) ja neutraloidaan tilanne ottamalla vastaava lyhyt positio ajallisesti lähempään futuurisarjaan.

 

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Strategia:

  • Jatketaan covered-call strategiaa Eurostoxx50:ssä, mutta vähitellen pienemmillä panoksilla koska uskon volatiliteetin tänä vuonna kasvavan
  • Euro jatkaa vielä heikkenemistään taalaa vastaa, mutta todennäköisesti suurimmat muutokset on jo nähty. Voin siis vähitellen vähentää huonoimpia osakkeita hongkongista (HKD seuraa taalaa). Ensimmäisenä 361 degrees
  • Intel alkaa näyttää jo melko kalliilta joten sekin on lähdössä pois.
  • Tilalle otetaan euroaluetta , mm. Saksalaisia Surtecoa ja Haematoa joita on jo salkussa.
  • Ruotsia ja Norjaa on salkuss ajo mleko paljon joten näitä ei lisätä vaikka kruunut ovat heikkoja.
  • Puolaa pitäisi katsastella uudestaan: Grupa Azoty näyttää jo todella kalliilta ja zlotya saisi olla muutenkin enemmän. Assecoa voi tokia lisätä, mutta jotakin muutakin pitäisi löytää.
  • Uskaltaisiko ottaa jo lisää venäläistä lihajalostajaa Chekozovoa? Onkohan  pahin ruplaromahdus jo nähty?

3 thoughts on “Omat Rahat Katsaus:Hyvät, pahat ja rumat 2014

  1. Kiva kuulla kommenttejasi,

    Itse taas katselen sillä silmällä venäläisiä öljy-yhtiötä ja tapa ostaa niitä olisi Venäjä-ETF. USA on alkanut neuvottelemaan Venäjän kanssa ja ei Venäjää päästetä kriisiytymään. Venäläisillä suuryhtiöllä on yli 300 miljardia velkaa lännestä ja niitä USA:kaan ei halua päästää defaulttiin.

    http://www.cbr.ru/eng/statistics/print.aspx?file=credit_statistics/debt_an_det_new_e.htm&pid=svs&sid=itm_272

    Se laukaisi pankkikriisin lännessä ja Venäjällä mahdollisesti mellakoita ja sinne mahdollisesti todella kansallishenkisen henkilön johtoon. Putinia syytetään Venäjällä lepsuilusta ja kriisi ajaisi valtaan radikaalin henkilön. USA neuvottelee jo Venäjän kanssa:

    http://www.bloombergview.com/articles/2014-12-31/inside-obamas-secret-outreach-to-russia

    Venäläiset öljy-yhtiöt pärjäävät, koska porauskulut ovat ruplissa, mutta edelleen öljy myydään taaloissa. Vaikka öljy on mennyt puoleen, niin on mennyt ruplakin. Esim. Gazpromin P/E on alle 3 ja osinkotuotto yli 5%

    http://www.reuters.com/finance/stocks/overview?symbol=GAZP.MM

     

     

    1. Pelimiehen paikka

      Joo, Gazprom (ja Lukoil) on halpa vaikka voissa keittäisi.  Suurin riskitekijä istuu Kremlissä. Ainoa asia josta tässä yhtiössä voi olla varma on että sitä ei hallinoida piensijoittajan etu päällimmäisenä mielessä. Mutta miksikäs ei pienenä riskisijoituksena. Ruplan kurssi on ehkä jo käynyt pohjassa joten onnistuessaan tällainen sijoitus voi tuottaa melkoisen hyvin.

       

      1. Öljyn hinta

        Öljyn hinta nousee tästä joka tapauksessa ja palailee lähemmäs 100 taalaa (kuin 50) sekä rupla vahvistuu samaa tahtia  !!

Comments are closed.

Related Posts