Omat Rahat: Riski ja reaktio siihen

Viime päivien levottomuudet arabimaissa ja etenkin Libyassa ovat peloteleet sijoittajia ja kääntämään riskisietokytkimensä "OFF" – asentoon. Joissakin tapauksissa tämä voi olla aivan järkevääkin, mutta markkinoita laajemin ajatellen logiikka on jotenkin hävinnyt.

On esimerkiksi aivan ymmärrettävää että salkkussani oleva ranskalainen yhtiö Entrepose contracting saa kyytiä. Yhtiöllä on projekteja Libyassa ja Tunisiassa joista voi tulla takkiin. Kurssireaktion suuruudesta voi keskustella. Kuinka iso osuus liikevaihdosta mahdollisesti on vaarassa ei oikein selviä yhtiön tiedotteista, joissa pienin näytetty yksikkö on "Afrikka". Arvelen kuitenkin että vaikutukset ovat korkeintaan tilapäisiä ja että 10% laskenut kurssi olisi hyvä tilaisuus lisätä positiota 25 tammikuuta yli 70% nousseesta tuloksesta tiedottaneessa yhtiössä. Samalla julkistettiin ehdotus osingoksi (3.1€) joka on varsin mukava etenkin nykykurssilla. Katsotaan jos tarttuisi lisää haaviin n. 97€ hintaan.

Sensijaan en oikein ymmärrä miksi levottomat arabit olisivat syy myydä osakkeita yleensä luokkana. Mikä on vaihtoehto? Käteinen tai bondit eivät oikein houkuta kun inflaatio on nostamassa päätään. Korkean inflaation aikan omistaisin mieluummin osakkeita, joiden takana oleva tulovirta todennäköisesti kasvaa inflaation mukana. USA ylipäänsä arvelluuttaa, siinähän vasta on maa joka on ylivelkaantunut eikä kunnon saneerauksesta tunnu olevan tietoakaan. Kun Obama on lisäksi ajautunut niin kovaan ilmiriitaan senaatin republikaanien kanssa että vaarana on että valtionhallinto ajautuu toimimattomaan tilaan jos ei budjettia saada hyvälksyttyä, niin ei se varsinaisesti turvasatamalta tunnu. Kultakin on jo valmiiksi aika korkealla.

Erityisesti vielä ihmetyttää miksi Singaporen ja Hongkongin pörssit nyt saavat näin kovaa kyytiä. Luontainen ahneuteni kehoittaa minua hakemaan täältä nyt turhaan lyötyjä yrityksiä.

Yksi kiikarissa oleva on Singaporelainen Fraser&Neave. Periaatteessa en pidä kovin paljon konglomeraateista joihin tämä yhtiö jolla on juomanvalmistusta, kiinteistösijoituksia ja painitoimintaa selvästi kuuluu. Toisaalta tunntuluvut ovat aika kivoja: P/e: 8.3, Price/Cashflow: 7.3 ja EPS kasvu keskimäärin 18% viimeisen 5 vuoden yli (tänä vuonna yli 100%). Velkaa taseessa on 65%. Yhtiön kurssi on laskenut n 15% tammikuun luvuista.

Hongkongissa harkitsen vanhaa tuttua China Tontine Wines:a. Eipä luulisi arabimellakoinnin juuri vaikuttavan kiinalaisten viininjuontiin? Inflaatiopleot voisi tässä tapauksessa olla enemmän relevantteja, mutta toisaalta tällä yhtiöllä on koko ketju hallussaan viljelystä vähittäismyyntiin, joten vaikutusmahdollisuudet pitäisivät olla mitä parhaat. P/e: 11.8, price/cashflow :15.

Jos ei suorat osakesijoitukset kasvumarkkinoile ole lukijalle mahdollsisia, niin alla muutama ETF. Vertailuna mukana S&P500 indeksi joka on puksuttanut aika hyvin viime päiviin asti. Israelissa (EIS) kurssit kääntyivät laskuun tammikuun loppupuolella. Israelilaiset yritykset tuksin sattuneesat syystä käy kauppaa levottomien arabimaiden kanssa, mutta ehkä pelkona on yleinen levottomuus aluella? Singapore on jäänyt kyydistä jo hieman aikaisemmin, mutta kiihdyttänyt viime viikoina pudotusta. Tekee mieli käydä kiinni kuin sika limppuun…

Turkkikin näyttä melko edulliselta ja alennusmyynnissä olevalta. Arabimaiden kaupan määrää en osaa arvioida.

lähde Yahoo finance.

Tunnuslukuja:

ETF p/e p/b
EWH (Hongkong) 20.0 4.32
EWS (Singapore) 18.0 2.73
EIS (Israel) 17.8 3.86
TUR (Turkki) 13.2 2.69
ISI (S&P1500) 20.0 3.67

Lähde: Ishares www-sivu

Tunnuslukujenkin valossa nämä maa-etf:t eivät ainakaan kovin ylihinnoiteltuja ole. Toki eri pörsseissä on eri painot eri aloilla, joka myös vaikuttaa tunnuslukuihin. Turkissa on paljon finanssialaa, Israelissa lääketeollisuutta, jne.

3 thoughts on “Omat Rahat: Riski ja reaktio siihen

  1. Löylyä kiukaalle

    Kyllä siinä on logiikkaa. Kiinassa on suuret tuloerot ja vaarana myös siellä, että levottomuudet leviavät etenkin, kun öljyn hinta nousee. Kirjoittelin tänne piksuun pari vuotta sellaisista asioista kuin plutokratia ja yhteiskunnan epästabiliteetti, joka nyt liittyy tähän asiaan.

    Nyt huomattavaa on myös se, että nousumarkkinan vetäjinä toimineet teknot (HPQ) ovat saaneet kyytiä ja kehittyvät markkinat, jotka vetivät maailmantalouden nousuun ovat jo oleet pitkään laskussa.

  2. ”Mikä on vaihtoehto? Käteinen

    "Mikä on vaihtoehto? Käteinen tai bondit eivät oikein houkuta kun inflaatio on nostamassa päätään."

    TBT (short 20yr us treasuries)

    GDX (gold miners etf)

    DBC (DB commodity etf)

    1. Short tresuries ja DB commodity

      Vaikuttavat mielenkiintosilta. Täytty panna seurantaan ja harkita. Kiitos vihjeestä!

Comments are closed.

Related Posts