Omat rahat: Rohkean valinnat

Botticelli: Rohkeus

Pari maata on viime aikoina ollut erityisesti sijoittajien epäsuosiossa: Venäjä ja Kreikka. Rohkealle sijoitajalle saattaa tällaisissa tilanteissa löytyä sijoitustilaisuuksia. Mitä vaihtoehtoja löytyy? Venäjään voisi hyvällä syyllä sijoittaa ETF:n kautta, onhan koko pörssin arvostus hyvin alhainen ja Gazprom Lukoilin kanssa ovat indeksissä hyvin painavia. Jos kuitenkin haluaa sijoittaa suoraan osakkeisiin (joka taitaa olla ainakin Kreikan kohdalla järkevämpää) alla on muutama vaihtoehto:

 • Aegean airlines: Kreikkalainen lentoyhtiö on saneerannut ja kannattavuus näyttää nyt hyvältä : P/e 6.4, p/cf 5.5. Osinkoa ei nähätvästi ole ainakaan vielä jaettu, mutta yhtiö on lähes velaton.
 • Mytilineos holdings: Kreikkalainen konserni jossa muunmuassa energiaprojekteja toteuttava yritys ja alumiinisulatto. P/e 12, p/cf: <4. Osinkoakin saattaa jo vuodelta 2014 olla tulossa. 90% konsernin liikevaihdosta tulle ulkomailta joten kreikan talousongelmat eivät kovin paljon yhtiötä hetkauta. Valitettavasti tämä näkyy myös osakekurssissa joka ei ole aivan superhalpa.
 • Gruppa LSR OAO: Venäläinen kiinteistökehitys- ja rakennusaine-yhtiö. Venejän tiukka taloustilanne ja korkea korkotaso tulee varmasti painamaan kiinteistöinvestointeja venäjällä, mutta kuinka paljon. Ratkaisevaa on varmaankin kuinka kauan venäjän keskuspankki joutuu pitämään peruskoron taivaissa pönkittääkseen ruplaa. Yhtiön velat ovat onneksi pääasiassa ruplamääräisiä. EPS- luvuista löytyy kovin vaihtelevia arvoja, johtunee ruplan arvon voimakkaasta vaihtelusta? Reuters antaa p/e 8 ja p/cf 5.5. Ensi vuoden ennusteet p/e 3-4. Edullinen, mutta täytyykö käynnissä olevia hankkeita keskeyttää? Tämä tulee kalliiksi. Kassavirta nä'yttää kattavan melko hyvin velat.
 • Cherkizovo group: Venäläinen lihanjalostaja löytyy jo salkustani. Yhtiö toimii pelkästään venäjän markkinoilla ja on vertikaalisesti ntegroitunut eli tuottaa myös itse kasvatuksessa tarvittavan viljan. Talousongelmat voivat olla myös etu tuontitavarn kallistuessa. Täsäkin tapauksessa jää hieman epäselväksi miten ja millä valuuttakursseilla tulokset on laskettu. 9 kuukauden tulosraportti kertoo että EPS on 5 USD, mikä on huomattavan paljon ottaen huomoon yhtiön n. 8 USD pörssikurssin….Reuters antaa mosklovan pörssin listaukselle p/e 1.9 ja p/cf 2.3!

Sijoitustilisuuksia löytyy varmaan muitakin ja vihjeitä otetaan mielellään vastaan. Mutta kuten sanottu ei varsinkaan venäläisten yhtiöiden tuloksista nyt monasti ota selvää miten tulokset on konvertoitu ulkomaanvaluuttaan.

3 thoughts on “Omat rahat: Rohkean valinnat

 1. Kun kerran haluat mukaan kreikkalaiseen uhkapeliin …

  … niin tässäpä varsinainen "arpalappu Ateenasta" eli peliyhtiö Intralot Integrated Lottery Systems and Services

  Riittääkö perusteeksi kotisivujen informaation lisäksi Hedge fund Makuria sees Intralot shares tripling in 18 months ? 

  Itsenikin tekisi mieli sijoittaa tuohon, eli kerropa minulle puolestasi, minkä välittäjän kautta Kreikan tai Moskovan osakkeita voi merkitä ilman kohtuuttomia kustannuksia?

  Moskovan pörssiin on tullut jossain vaiheessa sijoitettua rahaston kautta mutta onneksi tuli vetäydyttyäkin ajoissa.

  Ellet halua julkisesti keskustella niin Kaitsun kautta löytyy yhteystietoja.

  1. Välittäjä

   Hei,

   Noilla venäläisillä jotka mainitsin  on rinnakkaislistaus Lontoossa.

   Ateenan pörsiin välittää ainakin Saxo bank, mutta tuo Intralot on näköjään tarjolla vain CFD:nä eikä suorana osakkeena joten tästä ei ollut apua.

 2. Miksi Kreikka etf ei vaihtoehto?

  Terve,

  Mielenkiinnosta kysyisin, miksi etf (GREK) ei ole vaihtoehto Kreikan kohdalla? Pelkäätkö etf:n lakkauttamista vai mikä mielessä?

Comments are closed.

Related Posts