Omat Rahat: Sijoitusstrategiat vuodelle 2015 – volatiliteetti nousee

SP500 (VIX) ja Eurostoxx (FVSC1) volatiliteettiindeksit 

Perinteinen "osta ja unohda" strategia on toiminut melko hyvin muutaman viime vuoden aikana – varsinkin jos hajauttanut myös ulkomaille. Ensi vuodelle odotan tälle strategialle aikaisempaa huonompaa menestystä. Ensi vuodelle pitää miettiä vaihtoehtoisia strategioita.

Viime aikoina olemme nähneet pari kurssikorjauksen yritystä joihin liittyivät tyypilliseen tapaan volatiliteettiindeksin nousu.

Ennustan että 2015 näemme huomattavasti enemmän epävarmuutta ja volatiliteettiä markkinoilla. Näiden ns "pelkoindeksien" arvot ovat minusta edelleen yllättävän matalat. Indeksit kuvaavat osto- ja myyntioptioiden hintaa joten toisin sanoen optioit ovat olleet melko halpoja. Uusi trendi on ollut että myös piensijoittajat ovat ottaneet näkemystä näihjinb indekseihin, joko suoraan ostamalla tai myymällä optioita tai aina niin suosittujen ETN:instrumenttien kautta (esimerkiksi SVXY jolla voi shortata VIX-indeksiä). Moni on ehkä kyllästynytmaksamaan korkeaa hintaa ostaessaan suojaa kurssilaskua vastaan ja huomannut yleensä hävinnensä kaupassa?

Myyntipuolella ovatkin perinteisesti olleet pankit ja muut instituutiot ja ostajina sijoittajat. Esimerkiksi myynti-option ostoa voisi verrata vakuttuksen ostoon. Ostan vakuutuksen esimerkiksi osakeindeksin laskun varalta. Myyjät eivät ryhdy kaupaan hyväntekeväisyysmielessä, vaan tavoittelevat kuten vakuutusyhtiötkin voittoa. Option myyjä on keskimäärin voittanut.

2015 pitää olla aikaisempaa kovempi riskinottokyky jos aikoo olla myynti (eli put) – optioissa myyntipuolella. Pitää pystyä kestämään vähintään indeksin 10% lasku ellei enemmänkin. Tyypillinen aloittelijan virhe on parin pienen voitollisen kaupan jälkeen satsata liikaa ja menettää kaiken kun kurssikorjaus tulee vastaan.

Sensijaan osto-optioiden myynti voi olla edellen kannattavaa yhdistettynä pitkään indeksipositioon samassa indneksissä (eli ns. covered call). Tällöin siis myydään mahdollisuus odotettua suurempaan tuottoon indeksissä etukäteen.  Nousevat "pelkoindeksit" antavat entistä suuremman tuoton osto-optiosta. Riski indeksin kurssilaskusta jää edelleen suurimmaksi osaksi itselle.

Koska odotan volatiliteetin nousevan varaudun 2015 15% kurssilaskuihin aikaisemman 10% sijasta covered-call positioissa. Samalla on järkevää pienentää positioiden kokoa. Jos aikaisemmin tavoite on ollut 50% osakesalkun arvosta riittää minulle nyt n. 35%.

Eli: Olkaa varovaisia, osto-optioiden myynti ja VIX-shorttaus voi olla tuottoisaa mutta hyvin riskipitoista. Ei sovi kuin päiväkauppaa käyville. 

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija