Suomi on kehitysavun antamisen mallimaa

Suomi sijoittuu kolmanneksi kehitysmaita tukevien politiikkatoimien kansainvälisessä vertailussa (Commitment to Development Index, CDI). Sijoitus nousi edellisvuodesta kahdella pykälällä. Suomi saa kiitosta etenkin vastuullisista investoinneista kehitysmaihin ja rahoitustoiminnan avoimuuden edistämisestä. Myös kehitysavun laatua ja teknologian kehittämistä koskevat sijoitukset paranivat.

Centre for Global Development -ajatushautomon (CGD) vuosittainen vertailu asettaa maailman 27 rikkainta valtiota paremmuusjärjestykseen sen perusteella, kuinka sitoutuneita ne ovat köyhiä maita tukeviin politiikkatoimiin. CDI mittaa toimia seitsemällä kehitysmaille tärkeällä politiikan alueella: kehitysyhteistyö, kauppa, rahoitus, maahanmuutto, ympäristö, turvallisuus ja teknologia. Vertailun kärkeen sijoittuvat Tanska ja Ruotsi edellisvuoden tapaan.

Suomi sijoittuu yhdeksän parhaan joukkoon kaikilla alueilla lukuun ottamatta kauppaa (sijoitus 12.) ja maahanmuuttoa (sijoitus 21.). Rahoituksessa Suomi säilytti kärkisijansa. CGD:n Euroopan-johtaja Owen Barder kiittää Suomea vahvasta näytöstä rahoitustoiminnan avoimuudessa. Vahvuuksiin luetaan myös poliittisten riskien vakuuttaminen ja sijoitustoiminnan vastuullisuus. Siitä hyvänä esimerkkinä mainitaan etukäteisarvioinnit projektien vaikutuksista ympäristöön, ihmisoikeuksiin ja työntekijöiden oikeuksiin.

Ympäristön (4.) ja turvallisuuden (5.) osalta Suomi säilytti aiemmat hyvät tuloksensa. Suomen kehitysapu on laadukasta ja avointa (8. sija). Teknologian osalta (6.) vertailussa huomioitiin Suomen hallituksen tuki innovaatioille ja tutkimukselle. Maahanmuuttopolitiikan arvosana jää selvästi alle keskiarvon. Ulkomaisten opiskelijoiden suhteellisen suuri osuus ei riitä kompensoimaan sijoitusta, kun kehitysmaista saapuvien maahanmuuttajien osuus väestöstä on vähäinen.

2 thoughts on “Suomi on kehitysavun antamisen mallimaa

  1. avustus

    Suomi on väärässä seurassa. Norja on erittäin rikas maa, multimiljardöörinen valtio.

    P.S.

    Italialainen kirkko antaa avustusta eräälle kylälle Afrikassa. Turisti kysyi, mitä he tekevät avustuksilla? Vastaus: Me ryyppäämme kolme päivää.

    1. Tuo summa kannattaisi kohdentaa aseteknologian kehitykseen

      Tuolla rahalla voisi kehittää Patrian toimesta vaikkapa panssarintorjuntaohjuksia ja pieniä miehittämättömiä lentokoneita. Summa on luokka 0,5% bruttkansantuotteesta. Sillä voisi nostaa puolustusbudjettia 30%:lla ja samalla saataisiin maahan työpaikkoja ja korkean teknologian tutkimustyötä.

Comments are closed.

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia