Suomi on kehitysavun antamisen mallimaa

Suomi sijoittuu kolmanneksi kehitysmaita tukevien politiikkatoimien kansainvälisessä vertailussa (Commitment to Development Index, CDI). Sijoitus nousi edellisvuodesta kahdella pykälällä. Suomi saa kiitosta etenkin vastuullisista investoinneista kehitysmaihin ja rahoitustoiminnan avoimuuden edistämisestä. Myös kehitysavun laatua ja teknologian kehittämistä koskevat sijoitukset paranivat.

Centre for Global Development -ajatushautomon (CGD) vuosittainen vertailu asettaa maailman 27 rikkainta valtiota paremmuusjärjestykseen sen perusteella, kuinka sitoutuneita ne ovat köyhiä maita tukeviin politiikkatoimiin. CDI mittaa toimia seitsemällä kehitysmaille tärkeällä politiikan alueella: kehitysyhteistyö, kauppa, rahoitus, maahanmuutto, ympäristö, turvallisuus ja teknologia. Vertailun kärkeen sijoittuvat Tanska ja Ruotsi edellisvuoden tapaan.

Suomi sijoittuu yhdeksän parhaan joukkoon kaikilla alueilla lukuun ottamatta kauppaa (sijoitus 12.) ja maahanmuuttoa (sijoitus 21.). Rahoituksessa Suomi säilytti kärkisijansa. CGD:n Euroopan-johtaja Owen Barder kiittää Suomea vahvasta näytöstä rahoitustoiminnan avoimuudessa. Vahvuuksiin luetaan myös poliittisten riskien vakuuttaminen ja sijoitustoiminnan vastuullisuus. Siitä hyvänä esimerkkinä mainitaan etukäteisarvioinnit projektien vaikutuksista ympäristöön, ihmisoikeuksiin ja työntekijöiden oikeuksiin.

Ympäristön (4.) ja turvallisuuden (5.) osalta Suomi säilytti aiemmat hyvät tuloksensa. Suomen kehitysapu on laadukasta ja avointa (8. sija). Teknologian osalta (6.) vertailussa huomioitiin Suomen hallituksen tuki innovaatioille ja tutkimukselle. Maahanmuuttopolitiikan arvosana jää selvästi alle keskiarvon. Ulkomaisten opiskelijoiden suhteellisen suuri osuus ei riitä kompensoimaan sijoitusta, kun kehitysmaista saapuvien maahanmuuttajien osuus väestöstä on vähäinen.

2 thoughts on “Suomi on kehitysavun antamisen mallimaa

 1. avustus

  Suomi on väärässä seurassa. Norja on erittäin rikas maa, multimiljardöörinen valtio.

  P.S.

  Italialainen kirkko antaa avustusta eräälle kylälle Afrikassa. Turisti kysyi, mitä he tekevät avustuksilla? Vastaus: Me ryyppäämme kolme päivää.

  1. Tuo summa kannattaisi kohdentaa aseteknologian kehitykseen

   Tuolla rahalla voisi kehittää Patrian toimesta vaikkapa panssarintorjuntaohjuksia ja pieniä miehittämättömiä lentokoneita. Summa on luokka 0,5% bruttkansantuotteesta. Sillä voisi nostaa puolustusbudjettia 30%:lla ja samalla saataisiin maahan työpaikkoja ja korkean teknologian tutkimustyötä.

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin