Omat rahat: viikkokatsaus vko 23/2010

Portfoliosivu

Viikkomuutos: +1.21%

Tapahtumat viimeisen viikon aikana: Ei tapahtumia

Viikon nousija: Transocean +14.3%  Pahin pakokauhu laantunut mexikonlahden öljyturmasta huolimatta. p/e: 5.5, price/free cashflow 6.1.  Öljytuho varmaankin vähentää ainakin tilapäisesti porausta. Mutta noihin kertoimiin on hinnoiteltu jo verilöyly. Suuri nousupotentiaali

Muita merkittävästi nousseita viime viikolla ovat olleet: Tallinna Kaubamaja +7.5%, Orion +6.4%, Kungsleden +5.0%

Viikon laskija: Nokia -8.6% Niin se tulosvaroitus sitten tuli ja kurssi suli. Myös Nokian arvostus on jo melkein naurettavan alhainen..

Valuuttapuolella euron on vahvistunut hieman muihin salkkuvaluuttoihin nähden paitsi ruotsin kruunuun.

Lupasin kertoa hieman miten eri osakkeet ovat salkkuun päätyneet. Aloitetaan ajankohtaisesta Transoceanista. Yhtiö kiinnitti ensimmäisen kerran huomiotani alkuvuodesta Nordean katsauksessa. Silloin , 90$ kurssilla n. 10p/e kertoimella vaikutti kohtuullisen kiinnostavalta vakaalta ja turvalliselta yhtiöltä. Tasaista tulovirtaa ja mahdollisesti kasvua poraustoiminnan siirtyessä yhä vaativampiin syvänmeren kohteisiin….so it goes.

Öljyonnettomuuden jälkeen kiinnostus heräsi toden teolla. Tuhoutunut lautta täysin vakuutettu…päähuomio kiinnittynyt BP:n tekoihin. Hyvä tilaisuus ostaa vakaa yritys alennusmyynnistä! Joten pienen nousunytkähdyksen jälkeen tulkitsin 5 toukokuuta vapaan pudotuksen päättyneeksi ja ostin n. 70$ kurssilla. Tuli aliarvioitua herra markkinan pitkävihaisuutta ja öljytuhon paisuvaa kokoa ja julkisuutta. Kurssi jatkoi laskuaan jopa lähes 40$ pintaan. Nyt näyttäisi olevan hieman tukevampi pohja ja palautuminen olevan päällä.

Pitkällä tähtäimellä p/e 5.5 ja vahva vapaa kassavirta houkuttelevat edelleen. Poraustoiminnan syvänmerenalueilla arvellaan vähentyvän tilapäisesti (meksikonlahdella 6 kk stoppi). Lauttojen käyttöasteen arvellaan tippuvan 10% n. 70% tasolle mikä vaikuttaa vuokratasoon. Pidän tässäkin tilanteessa vähintään 90$ arvostusta kohtuullisena (p/e:10). Toistaiseksi 3.1$ osinkoa ei ole peruttu.

Muutenkin julkisuuden keskittyminen BP:n tekemisiin on hämmästyttävä. Sillä on kuitenkin vain 65% osuus operaatiossa, jossa vähemmistöosakkaina ovat Anadarko (25%)  ja Mitsui (10%).

Tietenkin on mahdollista että jotakin korvausvelvollisuuksia kaadetaan myös Transoceanin niskaan.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan