Omistajaohjausta

Photo by Brady Holt, enWikipedia.

Ensinnäkin totean, etten olisi ennakkoon uskonut, että niin kokenut poliitikko kuin Heidi Hautala jää kiinni suoraan kasan päältä. Hautala rikkoi politiikan ainoaa moraalisääntöä: älä jää kiinni.

Terminologia tarvitsisi täsmennystä. Sanotaan, että valtio-omistaja ei puutu operatiiviseen johtamiseen. Sotataito tuntee kolme tasoa, strategian, operaatiotaidon ja taktiikan. Outokummun Saksan-ostokset olivat niin kyseenalaista strategiaa, että niitä olisi yhden Hautalan asemesta pitänyt pohtia koko valtioneuvoston. Rikosilmoituksen tekeminen tai tekemättä jättäminen ei ole operatiivista toimintaa eikä edes taktiikkaa. Se on nysväämistä, johon yhdenkään harkintakykyisen valtioneuvoston virkamiehen saati ministerin ei pitäisi itseään sotkea.

Hautalan tapauksessa esiin on vilahtanut etäisesti tuttu nimi ja tutut kasvot. Sallamaari Muhosen sukunimi on vaihtunut pari kertaa, mutta etunimi on pysynyt sentään samana. Taustalla on epämääräisiä tv-juontajan tehtäviä. Oma puolue esittelee hänet  48-vuotiaaksi rouvaksi, joka opiskelee liiketaloutta amiksessa. Siis nyt hän on hallinnoimmassa valtion omistajaohjausta ja taustalla on ehkä haave eläkepäivinä valmistua amiksesta. Oh my God!

Suotavaa olisi myös pohtia, millaiseen tarpeeksi kestävän kehityksen omistajaohjaukseen vihreät olisivat valmiita. Ilmeisesti marjoja saisi poimia, jos työvoimalle maksettaisiin valtionyhtiöiden johdon palkkaa. Muu lienee sitten kestämätöntä kehitystä. Metsäyhtiöt kaatavat puita ilman paikallispuudutusta, Finnair tuhoaa otsonia ja Talvivaaran kassa liukenee kasaliuotuksessa.

Otetaanpa lähempään tarkasteluun arktiset alueet. Itäinen naapurimaamme on viimeiset sata vuotta häikäilemättä ryöstänyt ja raiskannut luontoa, jolle vieläkin ummistetaan silmiä. Satu Hassin entiset puoluetoverit selittivät, että koska kansa omistaa neuvostoluonnon, se ei voi saastua.

Edelleen on selvää, että Venäjä touhuaa arktisilla alueilla riippumatta siitä, onko suomalaismurtajia mukana ja riippumatta siitä, montako suomalaista kasvissyöjää on Murmanskissa vankilassa. Olisi terveellistä muistaa, että naapurimaallamme on pitkä kokemus pitää vangittuina kymmeniä miljoonia ihmisiä, joten epäilen Greenpeacelta loppuvan kasvissyöjien ennemmin kuin Venäjältä vankiloitten.

Omistajaohjausta tässä tosiaan tarvitaan. Omistajia ovat nimittäin suomalaiset äänestäjät ja heidän sopisi nykyiset välikädet ohjata ulos valtioneuvoston kansliasta vaikkapa Talvivaaran kasalle, joka ei minnekään liukene (vaan ainoastaan kassa) crying.

11 thoughts on “Omistajaohjausta

 1. Heidi Hautalan eron ajoitus ei ollut sattuma

  Heidi Hautalan eron ajoitus ei ollut sattuma:

  1. Presidenttimme Sauli Niinistö kävi juuri hiljan lupaamassa Putinille Suomen tuen arktisten alueiden projekteille ja mainitsi vielä erikseen että "Emme me suomalaiset kylmää pelkää". Lause oli kaksimerkityksellinen, mutta se annettiin nimenomaan siinä yhteydessä, jossa puhuttiin arktisten alueiden projekteista ja niihin osallistumisesta.
  2. Tämän jälkeen yksi onneton suomalainen kävi GreenPeacen matkassa häiritsemässä noita projekteja. Sauli Niinistö antoi viestin, jonka mukaan kyseinen tapaus käsitellään Venäjän oikeuslaitoksessa eikä tuohon prosessiin ole syytä poliittisella tasolla puuttua. Oikeuden pitää saada olla riippumaton poliittisesta ohjauksesta – myös Venäjän oikeuslaitoksen riippumattomuutta pitää kunnoittaa.
  3. Ja sitten GreenPeacen toimintaa rahallisesti tukeva ministeri, Heidi Hautala, laukoi Suomen virallisen kannan vastaisia viestejä ja kyseenalaisti Venäjän oikeuslaitoksen harkintakyvyn. Venäjän kannalta ei ollut enää itsestään selvää oliko Putinille annettu oikeaa viestiä vai oliko Sauli Niinistö puhunut omiaan ohi hallituksen? Suhtautuiko Suomen hallitus sittenkin nuivasti tai ambivalentisti suomalaisen tietotaidon antamiseen arktisten alueiden projekteihin?  

  Tässä vaiheessa oli selvää, että Hautala oli kaivanut hautansa ministerinä. Menneisyydestä löytyi jo kerran villasella painettu juttu, joka nousi nyt esille, ja niin päättyi Hautalan ministeriura.

  1. Teoriasi voi olla oikea, nimittäin

   Kohu olisi voitu nostaa aivan kenestä tahansa. Jokaiselta löytyy faksi, lautakasa, tekstari tanssijalle tai muu syy kohun nostamiseen. En tykkää tälläisestä poliitikkojen erottamisesta ja nimittäisestä ohi perustuslakiin kirjattujen demokraattisten prosessien. Äänestäjät antoivat Heidille ja hänen arvoilleen (mukaan lukien Greenpeace-myönteisyys) ison kasan ääniä. Joku demokratiaa vahvempi voima katsoi, että näiden äänestäjien äänet olivat vääriä.

    

   1. Vihreät eivät saaneet eduskuntaan enemmistöä,

    joten hallituksessa he ovat vain, jos muitten hallituspuolueiden kanssa sinne sopivat. Pyrkimys estää rikosilmoitus ei ole hallitusohjelmassa, mutta lainvastainen se saattaa olla. Ministerin pitää noudattaa lakia, että se siitä perustuslaista.

   2. Tuskin tässä

    mitään lainvastaista oli kuten ei ollut lautakasassakaan. Oikeus päättää tarvittaessa siitä, onko lainvastaista vai ei. Ei ole mitään järkeä siinä, että näin usein ministerit erotetaan tälläisellä "kenttäoikeuden" parin päivän pikakäsittelyllä. Kunnollisessa demokratiassa Heidin ja/tai vihreiden rankaiseminen olisi jätetty äänestäjien päätettäväksi seuraaviin vaaleihin.

   3. Hautalasta

    Ottaen huomioon, että minulla on (toisen) loppututkinnon verran opintoja yhteiskuntatieteistä, väsyttää se inttäminen, jota tehdään olemattomilla tiedoilla ja suurella innolla.

    1) Hautala sai mandaatin MEP:ksi. Ministerintehtävät määräytyvät hallitusohjelmasta, jota rikkoi http://valtioneuvosto.fi/hallitus/hallitusohjelma/pdf/fi.pdf 

    2) Lähti muodollisesti vapaaehtoisesti.

    3) Ministerin eroja pidetään päinvastoin demokratiaan kuuluvina esim. Britanniassa.

    4) Lautakasan olemassaolosta ei oikeuskansleri löytänyt todisteita, olematon ei ole lainvastaista.

    5) Ministerin on noudatettava lakia. Jo ns. talonpoikaisjärjellä rikostutkinnan innokas estäminen on kyseenalaista. Rikostutkinnassahan mielenosoituksen laillisuus olisi selvitetty. Tuossa on oikeustieteilijän kanta ja taatusti oikeuskanslerille joku tekee kantelun.

    http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194845196154/artikkeli/professori+toivoo+rikosoikeudellista+selvitysta+nama+voivat+olla+rikosnimikkeet+hautala-tapauksessa.html 

     

     

   4. Raja ylittyi

    Mielestäni on erittäin arveluttavaa, jos ministeri puuttuu tämän tason asioihin valtionyrityksessä. Etenkin kun kyseessä on ministeriä itsellään lähellä oleva toimija. Vihreät puolustivat loppuun asti Hautalaa, mutta miten olisi ollut ääni kellossa, jos jonkun toisen puolueen ministeri olisi puuttunut itselleen aatteellisesti läheisen ryhmän mahdolliseen rikostutkintaan – vaikka öh tuota äärikansallisen ryhmän provokaatioon, joka kohdistuu siirtolaistyövoiman käyttöön valtionyrityksessä. Olisi oikeusvaltion periaatteet nousseet äkkiä arvoonsa, ja ministeriltä vaadittu poliittista vastuuta sekaantumisestaan.

    Heikki 

 2. Hautala hautal hauta

  jv

  Asiattomia havaintoja jälleen kerran lisäilen.

  1. No jopa on kankea ja taipumaton kommenttialusta sulla! (Piti siirtyä wöördiin ja sieltä liittäen lähettää, pah!) 
  2. 'Hautala rikkoi politiikan ainoaa moraalisääntöä: älä jää kiinni.'  Pallopeleissä muuten sama, jalkapallissa varsinkin.
  3. Vai Muhosia tämä Sallamaari nykyisin ja Savosta? Vaikka olisi tutkimukseni alla olevan Lehtosen Joelin velipuolen perillisiä: Käkriäisen Juutaksen esikuva Putkinotko-romaanissa oli nimenomaan Muhonen, Ales-laiskimus, joka kärähteli lainrikkomuksista tuon tuosta.

  monin terkuin

  hikkaj   http://www.city.fi/blogit/hikkaj  

   

   
  1. Rääkkylän kirjeenvaihtaja Hikkaj….

   … arvostaa hymiövalikoimaa jopa meileissään. Täällä niitä ym. kuvia on 20 ja Cityllä nolla. Myös kuvien lisäys sujuu. Alla on oikea vihreä luomukuva minusta wink.

    

   1. Ole varovainen

    Kokeilen kun kehut, että kuvakin muka liittyisi kommenttiin! devil (Eihän tämä kommentointi ruutu anna edes riviä vaihtaa, vaan yhteen pötkyyn pakottaa kirjoittamaan) surprise sad  ELI ÄLÄ JULKAISE: omituinen alusta kun laskee kuvakätköillesi! 

   2. Kannattaa käyttää

    Kannattaa käyttää rivinvaihtoa jos ei halua kirjoittaa yhteen pötkyyn.

    Se on siinä näppäimistön oikeassa reunassa.

    Kaikki maailman julkaistut kuvat ovat teknisesti uudelleenjulkaistavissa. Jos joku voi niitä katsoa, niin hän voi ne uudelleenjulkaista. Sama pätee kaikkeen sisältöön. Jos sitä voi ihminen kuulla, nähdä tai tuntea, niin sen voi kopioida. Julkaisijan ja edelleen levittäjän pitää tarkistaa lisenssiehdot ennen kuin rupeaa edelleenjulkaisemaan. Muuten voi tulla yllätyksiä.

    Yksi sääntö pätee aina. Jos sulla on arkaluonteisia kuvakätköjä, niin ei kannata julkaista. Vaikka kyllä me muut mielellään niitä katsotaan wink.

    tri Touhukas

   3. Pötkyynpä pötkyyn!

      Tonttujen tonttu Touho!   Mites vaihdat kun ei vaihdu, painasipa nappia tai näppylää mitä tahansa! blush Ja tuokin väri: yritän värittää tonttua räikeän punaiseksi, vaan toimiikos A-väri napukka, taustavärinapPULAsta puhumattakaan!  PAH!  devilvaan menköön. ps ja minne laittiaisin nimimerkkini? (A nyt keksin, vissiin pitäisi kirjautua sisään ennen kuin hanikat avautuisivat!?) ps vaikka toisaalta Touho lienee tyytyväisempi kun en käy täällä sotkemassa paikkoja, papanoita pudottelemassa … broken heart  hikkaj

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan