Omituisia käsityksiä omaisuustuloista

Yrittäjät saivat ensin 6 – 0 voiton omaisuustulojen verotuksesta. Arhinmäen väliintulon jälkeen lukemiksi tarkentui 5,9 – 0 ja yrittäjät kokivat sen uskomattoman arvovaltatappion, että hallitus ei aivan jokaista pilkunpaikkaa myöten toimikaan yrittäjien sanelun mukaan. Ennenkuulumatonta!

Yritttäjien olisi kannattanut tyytyä heille hyvään tulokseen ja olla hiljaa. Yrittäjien vtj on kuitenkin Taloustaidossa palannut vielä asiaan ja koettanut todistaa ympyrän olevan sittenkin neliskanttisen.

Minua puolestaan alkaa tämä disinformaation levittäminen eli maskirovka ärsyttää jo isommassa määrin.

 

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm on siis Taloustaidossa kirjoittanut seuraavaa:

”Listaamattoman yrityksen omistaminen ja johtaminen on aktiivista omistamista, jossa on yleensä mukana merkittävä työpanos ja myös suuri osa omaisuudesta.”

ja

”Osakesijoittaja voi siten lohduttautua sillä, että pörssiosinkojen verotus on myös jatkossa hieman kevyempää kuin asuntosijoittamisen.” Lähde.

 

Ensinnäkin käsite listatuista osakkeista on täysin keinotekoinen. Listaus tuo yritykselle velvoitteita informaation suhteen, mutta sijoittajalle se ei minun mielestäni tuo mitään mainittavaa lisäsuojaa. Ilman oyj:n informaatiovelvoitteitakin tilinpäätöksestä on runsaasti säädöksiä, joitten merkitys käytännössä on sama kaikilla yhtiöillä, siis yhtä hyvä tai yhtä huono merkitys. Käytännössä ihmiset perehtyvät vaihtelevasti kokonaan tai osittain omistamiensa yritysten toimialoihin. Uskooko joku Kauko Juhantalon olleen rakennusalan ammattilainen, kun hän osti alan yrityksen ja tituleerasi itseään yrittäjäksi? Vertailun vuoksi voi ajatella sitä työn määrää, mikä monen sijoittaja-somekirjoittajan kirjoitusten takana on – ei koske tosin minua cool

Kaikkien yhtiöiden osakkeita voidaan ostaa ja myydä, jos markkinaosapuolet niin haluavat. Privanetillä on pysyvä lista tietyistä osakkeista ja linkin alareunaan voi kuulemma jokainen tehdä osto- tai myyntitarjouksen jokaisesta suomalaisesta osakeyhtiöstä.

Kuinka moni ministeri ja kuinka moni kansanedustaja edes tietää Privanetin ”listaamattomien listasta”?

Tilanteen paradoksaalisuutta lisää se, että jo Privanet tarjoaa yrityksistä tietoa ja lisää löytyy yritysten omilta kotisivuilta. Privanetin listalla on useita yrityksiä, joitten markkina-arvo ja lv ylittävät sata miljoonaa euroa. Pörssiyhtiöitten markkina-arvoja voi pienimmästä päästä ihailla linkin lopusta.

Siis ero listatun ja listaamattoman yhtiön välillä on täysin keinotekoinen.

 

Entä sitten osingot ja vuokratulot? Yritin tuossa aiemmassa merkinnässäni ilmeisen epäonnistuneesti kuvata eroja, mutta otetaanpa uudestaan, sillä repetitio mater studiorum est.

Pörssiyhtiöt jättävät käytännössä vuosiksi osinkoja maksamatta eikä tähän pysty reagoimaan millään muulla tavalla kuin ruikuttamalla, kuten eräs konkarisijoittaja Nokian osalta tekeekin.

Jos vuokralainen ei maksa vuokraa, vuokrasuhteen purku tapahtuu juridisissa puitteissa hyvin nopeasti  – viikoissa – ja hyvin halvalla, 80 euron päätöksellä. Arviointi- ja näyttökysymyksiä ei tosiasiassa ole ja ainakin Varsinais-Suomen käräjäoikeudella on erityinen lomake rautalankamallilla, jonka täyttämiseen ei tarvita juridiikan opintoja, vaan normaali kirjoitustaito riittää aivan hyvin.

Päätöksen jälkeen häätö tapahtuu viikoissa ja kuulemma ihan samalla tavalla kuin aikoinaan Laurilan Antoolle. Käytännössä kuulemma vuokralainen tosin lähtee viimeistään tässä vaiheessa yleensä itse ja omin jaloin.

Osingot ja vuokratulot ovat varmuudeltaan hyvin erilaisia, kuten viitatussa kirjoituksessani osoitin.

 

Miksi tämä maskirovka jatkuu? En poissulje edes sitä, ettei vtj itsekään kaikkea tietäisi, hänhän saanee tulonsa kuukausipalkasta. Kaikissa tapauksissa hän voi jatkaa häiriintymätöntä lobbaustaan, sillä

 

se ainakin on varmaa, että poliittiset päättäjämme eivät tästäkään kokonaisuudesta ymmärrä yhtikäs mitään.

3 thoughts on “Omituisia käsityksiä omaisuustuloista

  1. OY ja OYJ

    Onhan nämä erot aivan älyttömiä. Jos ostat noteraattoman yrityksen osakkeita niin maksat varainsiirtoveroa, mutta listatuista yrityksistä et maksa jos niillä käydään kauppaa "monenkeskisessä kauppapaikassa".  OTC markkinapaikat eivät ilmeisesti ole näitä paikkoja, mutta Privanet jotenkin on. Aivan hirveä tuo lainsäädäntö ja se on syntynyt satojen haastateltujen etupiirien lobbaus- ja vaalitukien seurauksena. 
     

    1. Totta pakisette. Jaottelu on

      keinoteikoinen. Listaamattomien yritysten kaupankäynnin turvaamiseksi tarvitaan siis "listaamattomien yritysten varainsiirtoveron kompensoitituki", jota siis voi anoa maksettua varainsiirtoveroa vastaan. Olisi kuitenkin eriarvoistavaa, jos tätä tukea voisi saada valtavasti eli sovittakoot, että sitä voi saada kunakin kolmenvuoden jaksona korkeintaan 5% kaupankohteena olevien yritysten yhteenlasketusta nettovarallisuudesta. Kuitenkin jos yritys on ns. runsaasti työllistävä niin tukea voisi saada upto 7%.

      Listattujen yhtiöiden raippaverotuksen negatiiviset vaikutukset alkavat kyllä olla poliitikkojen tiedossa. Syksyn korjauskierroksella saataneen siis korjaus tähänkin epäkohtaan. Ehdotan korjaukseksi "listatuista yrityksestä saatujen osinkojen verohuojennusta". Tämä huojennus voisi olla esim. 2.5% saaduista osingoista 600 euroon asti ja 1.5% sen ylittävältä osalta. Kunakin kolmen vuoden jaksona yksi henkilö voi saada huojennusta enintään 12.500 euroa. Kuitenkin jos saaja on eläkeläinen, yli 70% invalidi, vanhempainvapaalla tai töissä rautateillä, voi huojennusta saada enintään 15.000euroa. Tarjoan nämä mallit vapaasti lainsäätäjän käyttöön, jotta nämä jäljelläolevat epäkohdat saadaan korjattua.

      😉

       

      1. Pol. kuulumiset

        Kiitän kommenteista. Menee ohi Piksun aihealueen, mutta epäilen hallituksen omaisuustulojen verotushommien vaikuttaneen kok:n kannatuslukuihin. Mitä tulee tähän "Listattujen yhtiöiden raippaverotuksen negatiiviset vaikutukset alkavat kyllä olla poliitikkojen tiedossa.", niin en usko niiten mitään tal.pol. vaikutuksista ymmärtävän, mutta kannatuslukuja ja ehkä jopa meilejä tuntemiltaan ihmisiltä ne ymmärtävät. Kärsivällistä porukkaa piensijoittajat ovat olleet, mutta pol. aktivoituminen olisi tarpeen. Olisko syytä jatkossa selvittää ehdokkaiden taloustietoja ja omaa sijoitusharrastusta kaikenmaaailman vaalikonekysymysten asemesta?

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen