Onko pörssillä väliä?

OMX helsinki-indeksi on laskenut vuoden alusta nyt jo 33% jääden länsimaiden kehnoinpaan päähän. Tukhomassa indeksi on laskenut 22% kun esim Dow Jones on laskenut vain 1.4%. Ovatko suomalaiset pörssiyritykset huonompia vai rangaistaanko heitä erityisen paljon listauspaikan takia? Veikkaan jälkimmäistä. Ainoa järkevä syy jolla Helsinki-ilmiötä voisi perustella on että täällä on ylipaino syklisistä investointitarvikkeiden valmistajista jolloin pelätty taantuma rokottaisi näiden yritysten tuloksia muita voimakkaammin.

Ulkomaiset sijoittajat vähentävät nyt ulkomaisia sijoituksia ja siirtyvät käteiseen, kultaan ja kotimaisiin "turvallisempiin" osakkeisiin.

Täällä en ole vielä havainnut yritysten tiedotteissa "epäisänmaallisuutta", ts. Suomalaisen bisneksen vähäisen painoarvon korostamista. Esimerkiksi Espanjalaiset yritykset kuten Santander-pankki ja puhelinoperaattori Telefonica korostavat tiedotteissaan eteläamerikan toimintojaan. Oikeassahan he ovat, leijonanosa liikevaihdosta tulee ulkomaantoiminnoista.

Entä olisivatko suomalaiset yritykset pärjänneet paremmin ulkomaisella listauksella? Mahdollista. Eikä listauspaikan vaihto periferialeiman takia olisi mitään uutta. Esimerkiksi useammat etelä-afrikkalaiset kaivosyhtiöt siirsivät aikanaan listauksensa Lontoon pörssiin koska haluttiin päästä kehitysmaa-leimasta. Nyt näitä yrityksiä ei enää pidetä eteläafrikkalaisina.

Muuten olen ihmetellyt pudotusten rajuutta, varsinaisia katastrofilukujahan ei oikeastaan ole tullut mistään. Mikä siis oikeastaan laukaisi myyntipaniikin?

"Kummallinen paikka tämä pörssi – ainoa paikka jossa asiakkaat lähtevät karkuun kun ale alkaa".

One thought on “Onko pörssillä väliä?

  1. Minä panikoin

    Minä olen yksi niistä, jotka panikoi. Olin viime viikon maanantaina myyntilaidalla. Syy oli yksinkertainen. Vaisto sanoi että nyt alkaa paniikki, kun USA sai lainakattonsa korotetuksi. En tiedä mikä aiheutti pelon ja vavistuksen vaikka faktat puhuivat aivan muuta. Mutta pelko iski.
    surprise

Comments are closed.

Related Posts