S&P 500 NH-NL markkinakatsaus, purjopiste ja vaipanvaihtoa

Tekniseltä termiltään eilinen lienee puropiste, pelko ja paniikki valtasivat näyttämön ja yleisö oksensi rajusti. Näitä tarvitaan, jotta voidaan tehdä kestäviä pohjia notkahduksiin. Nyt S&P 500 indeksin ollessa melko tarkalleen sillä tasolla, jonne ounastelin tämän liikkeen yltävän, on aika pysähtyä ja miettiä, olenko vielä itseni kanssa yhtä mieltä tästä. Kieltämättä kuvaajan katselu saa karhumaisia ajatuksia mieleeni. Ennen elämää suurempia arvauksia, mietin mitä eilen oikein tapahtui sen lisäksi, että kesken hurjimman laskun toinen tyttäremme päätti yllättäen syntyä maailmaan, luoden hieman monitasoisempaa vipinää päivään. Markkinoilla oli ennen eilistä takana kahdeksan rankkaa päivää, joista seitsemän oli pakkaspäiviä. S&P muiden mukana oli keskiviikkona jäänyt 200 päivän keskiarvojen alle. Lasku oli tapahtunut laajalla rintamalla aiheuttaen painetta leveroiduille pelureille. Torstaina sateli marginaalivaade puheluja ympäriinsä ja sijoittajat olivat pakotettuja haalimaan lisää käteistä rahaa purkamalla positioitaan. Tässä tapauksessa osake myydään hintaan mihin hyväänsä. Osa sijoittajista joutui ilmeisesti erityisen koville, sillä positioiden likvidointi levisi nopeasti osakkeista useisiin hyödykkeisiin, hopeaan ja osin myös kultaan, joka tosin tuntui toimivan melko pitkälle myös turvasatamana pelokkaalle rahalle. Eilinen oli klassinen dominopalikoiden kaatoleikki. Myynnin marginaalivaateet kiristyvät yhä useammalla leveroidulla sijoittajalla ja syksyn 2008 kaltainen likviditeettipako muuttuukin nopeasti täysin mahdolliseksi skenaarioksi.

 

Katsellaan jo tutuksi tullutta ilmapuntariamme NH-NL indeksejä. Kuva kertoo suuresta joukosta taistelussa kaatuneita. Vaikka odottelin salaa pientä laskua, sai tämä näytös hytkymään tuolissa.  20 ja 65 päivän lukemat ovat äärimmäisillä tasoilla, joissa en ole nähnyt vierailtavan kuin voimakkaan laskumarkkinan aikana. Todennäköistä on saada lähipäivinä keskivahva pomppu shorttien kahmiessa voittoja taskuihinsa, muutoin ostolaidan täyttymistä on vaikea nähdä vielä tässä vaiheessa. Nousulla on vaarana tulla myydyksi. Mielikuvitukseni laukkaa valtoimenaan ja piirtää jo valmiiksi karhumaista lippua kuvaajaan. Tämä voisi syntyä esimerkiksi, jos saamme jatkoa marginaalipaineelle heikoista työllisyysluvuista ja gap down avauksen, jossa päivän päätteeksi shortit sulkevat positioitaan viikonloppua vasten ostaen markkinan ylös. Doji tai hammer rankan laskun jälkeen ruokkisi muutaman päivän rallattelua. Aina on tietenkin myös mahdollista yllättävät positiiviset uutiset työllisyysrintamalta, jotka ajaisivat shortit kattamaan.  Tavalla tai toisella se pomppu sieltä tulee.

Suuri kuva ei kuitenkaan saisi hämärtyä. Markkinoiden vellovilla tunteilla on mukava leikitellä, mutta kysymys on aina siitä, kuinka kauan. Itse pyrin, etten olisi ensimmäisenä juhlissa, enkä lähtisi sieltä viimeisenä. Aina se ei vain onnistu ja saatan saada näpäytyksen. Toistaiseksi on oltava avoin ajatukselle, että markkinoiden lasku tulee jatkumaan vielä jonkin aikaa ennen pohjan löytymistä. Katselen mielenkiinnolla 52 viikon NH-NL indeksin kehitystä sekä odottelen divergenssiä lyhyemmille sisaruksille. Päivät voi käyttää hyödyksi kasailemalla ostoslistaa sekä herkutella ajatuksella, miten ostokset kerätään koriin kun aika on oikea.  

Mielenkiintoista on nähdä, onko nyt meneillään oleva likvidointi alkua alamäen lopulle vai tapahtuuko kuten usein yksittäiselle osakkeelle oksennusrefleksin jälkeen. Iso liike alaspäin ”rikkoo” osakkeen ja sysää sen hiljalleen jatkuvaan alamäkeen. Aivan kuin jotain raskasta esinettä työnnettäisiin kovaa mäen harjalta alas. Tarvitaan suuri voima, jotta liike saadaan käyntiin, mutta se jatkuu siitä sitten ihan omalla painollaan.  Tätä seuraillaan vaipan vaihtojen lomassa.

 

Matias              

www.VertusCapital.com

 

2 thoughts on “S&P 500 NH-NL markkinakatsaus, purjopiste ja vaipanvaihtoa

  1. Minä odottelen ainakin elokuun ennen ostoksille ryntäämistä

    Minä ainakin odottelen ja katson koko elokuun ja vielä vähän syyskuutakin ennen kuin uskaltaudun ostoksille. Sen verran kylmää kyytiä on ollut.  Toivottavasti ei menisi koko syksy sateisissa merkeissä.

    1. Odottelua

      Muistan hyvin minua viisaampien opettaneen minulle, että on aika olla longina, on aika olla shorttina ja on aika olla kalassa. Nyt taitaa olla tämä jälkimmäinen aika kyseessä.

Comments are closed.

Related Posts