Opas teknisestä analyysistä

Sijoittaminen

1980-luvulla paperisessa US:ssä esiteltiin runsaasti otsikon aihetta. Käsittelytapa oli seuraava. Ensin sanottiin olevan kaksi vaihtoehtoa, joko kurssi pomppaa tukitasosta takaisin tai sitten murtautuu läpi, siis joko nousee tai laskee. Seuraavassa kirjoituksessa todettiin, ”että kuten viimeksi sanoin” ja kahdesta vaihtoehdosta mainittiin vain se oikeaan osunut arvaus.

Rohkenen väittää, että hyvin monella TA:n esittelijällä on aivan liian suuri tarve osoittaa omaa erinomaisuuttaan kuvatun kaltaisilla erittäin kyseenalaisilla perusteilla.

Itse käytän nettiä lähinnä vain lukemiseen, en katseluun. Siltä pohjalta oli minulta hyvinkin suuri myönnytys alkaa joitain vuosia sitten seuraamaan Jukka Lepikön videoesityksiä. Olin kiinnostunut kuuntelemaan markkinakommentteja, en perehtymään tekniikkaan.

Kuitenkin jo noin viikko sitten latasin ja luin linkistä saatavan kirjasen. Opas on erittäin selkeä ja siten helppotajuinen, aivan kuin Lepikön videoesityksetkin. Lisäksi kirja on ilmainen, toisin kuin kirjat sisällöltään ”Miksi Warren Buffett ei ymmärrä ostaa Nokian renkaita, osa XXXVIII”

En aio päivätreidariksi, ei ole tarvetta ja olen laiska. Mutta toki kiinnostaa osakkeen ostaminen halvalla ja myyminen kalliilla ja etäinenkin yritys optimoida hintaa kiinnostaa myös. Lisäksi, kuten tuosta ilmenee, en ole koronan, inflaation ja Ukrainan takia ollut tippaakaan kiinnostunut mistään all in holdaamisesta. Päinvastoin, poimi kukat kun voit. Tämä oli hippiliikkeen tunnuslauseita.

En taatusti kykene analysoimaan Lepikön kirjaa sen paremmin, mutta yhteen kielelliseen asiaan kaikkien TA:sta puhuvien kannattaisi kiinnittää huomiota.

TA on yritys tuoda logiikkaa juopon kävelyyn (random walk). Ilmiöitä voi ehkä KUVATA sanomalla ”pomppaa tukitasosta takaisin”, mutta olisi syytä sanonnan käyttäjienkin muistuttaa, että kyse on kielikuvasta, jolla yritetään havainnollistaa todennäköisyyksiä. Kyse EI ole mistään fyysisestä tukitasosta. Sellaiset katoavat kuin tuhka tuuleen, kun Kremlin isäntä panee haisemaan.

Kuva: Lepikkö on mieltynyt kynttiläkuvioihin. Kuvan lähde

tekninen analyysi

4 thoughts on “Opas teknisestä analyysistä

  1. Oli kiva kirja. Selkeää ajattelua. Varmaan eräs parhaista teknisen analyysin kirjoista jonka olen lukenut. Löysin siitä itselleni uusia kivoja asioita joita aioin kokeilla käytännössä.

    1. Lepikkö menee suoraan asiaan ja keskittyy esityksensä havainnollistamiseen graafein. Kovin moni muu sijoitusopas käyttää kielikuvia tyyliin ”kaapissa on 5 perunaa, joista syödään yksi päivässä. Siten riittävät…” Liika yksinkertaistaminen ärsyttää / naurattaa ja vertaukset ovat hankalia. Yritys voi usein mainiosti vähentää menojaan eikä sillä ole ihmisen syömisen kanssa mitään tekemistä.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen