Kuluttajien huolet painavat pörssikursseja

Talous

Kuluttajien luottamus on maailmanlaajuisessa laskussa ennustaen kylmää pörssikesää. Luottamus on pahimmassa laskussa USA:ssa, missä jopa asuntojen myynti on alkanut sakata. Syynä on korkoja nostava inflaatio, joka on yltynyt kierteeksi hintainflaatio -> palkkainflaatio -> hintainflaatio….

Euroopan tilanne on erilainen. Palkat eivät ole täällä mainittavasti reagoineet ja Euroopan keskuspankki on indikoinut, ettei heillä ole tarvetta reagoida pelkkään hintainflaatioon. Pelkkä hintojen nousu kun yleensä tasaantuu vuodessa.  Ja onhan pieni inflaatio jopa kaivattu ilmiö joka tervehdyttää taloutta. Tätä tervettä ilmiötä ei kannata heti tappaa.

Kuluttajien luottamus on usein ennustanut pörssikurssien kehitystä. Näin tapahtui vuoden 2000 internet kuplan aikana ja sama toistui vuoden 2007 subprime kriisissä. Sensijaan koronakriisi pudotti pörssikurssit viikossa parissa niin ettei kuluttajien luottamuskyselyt ehtineet reagoida.

Kuluttajien maailmanlaajuisena huolena on ennen kaikkea inflaatio, nousevat asuinkustannukset, kohoavat hinnat bensapumpulla ja mahdollisesti nousevat asuntolainojen korot.  Ukrainan kriisi on lähellä meidän Eurooppalaisten sydäntä. Mutta tilanne on muualla maailmassa erilainen. Venäjä on Euroopan ulkopuolelta katsoen taloudellinen kääpiö, jonka bruttokansantuote on Espanjan luokkaa, ja sekin koostuu ensisijaisesti raaka-aineista. Eurooppa on sen sijaan riippuvainen Venäjän kaasusta ja se tekee Ukrainan sodasta meille taloudellisesti niin hankalan. Ja onhan Ukraina lähentynyt koko ajan läntistä Eurooppaa ollen nyt jo kiinteä osa sitä Eurooppaa johon mekin kuulumme. Venäjän hyökkäys on hyökkäys meitä kaikkia vastaan ja vaikuttaa meihin kaikkiin Eurooppalaisiin.

Tietojen lähteet:

 

Related Posts