Oracle – ICT-teknologiayhtiö ja rahantekokone

Oracle julkisti eilen helmikuun lopulla päättyneen vuosineljänneksen tuloksen. Se osoittaa, että 1980-luvun puolivälistä alkanut menestys jatkuu edelleen. Neljänneksen liikevaihto oli 9 BUSD, jossa kasvua vuoden takaisesta 4%. On syytä huomioida, että 45% liikevaihdosta tulee ohjelmistolisenssipäivityksistä ja pakollisista tukisopimuksista olemassa olevilta asiakkailta. Oraclen nettovoittoprosentti on huikeat 28, eli 2,5 BUSD. Yrityksen markkina-arvo 150 BUSD ja osakkeen p/e on 16.

Oracle on yksi pohjois-amerikkalaisista ICT-yhtiöistä, joiden orgaaninen kasvu on vakaan maltillista ja joiden lähes monopolistinen asema maailman markkinoilla mahdollistaa huikeat liikevoitot.

Oracle oli pitkään puhdas ohjelmistotoimittaja, kunnes se osti Sun Microsystems-yhtiön 7,6 BUSD:llä keväällä 2009. Tämän yritysoston myötä Oracle sai omistusoikeuden internet-ympäristössä johtavan JAVA-ohjelmistoalustan lisäksi Sun:in palvelintuotteisiin ja -teknologiaan. Hallussaan olevan teknologian, osaamisen, rahoitusomaisuuden (yli 37 BUSD) ja asiakaskannan turvin Oracle-yhtiöllä on hyvä mahdollisuus edelleen kasvattaa dominanssiaan ICT-segmentin siirtyessä yhä voimakkaammin internet- ja pilvipalveluarkkitehtuuriin.

Oracle on kasvanut perustajansa ja nykyisen hallituksen puheenjohtajansa Larry Ellisonin navigoimana 1970-luvun lopun relaatiotietokantayrityksestä itsensä IBM:n haastajaksi. Oracle on yritysliiketoiminnan Apple. Larry Ellison ja Steve Jobs olivat, Jobs-elämänkerran mukaan,  toisiaan arvostavia ja aktiivisesti sparraavia ystäviä keskenään. Molemmat tunnetaan vahvan näkemyksen omaavina ja vahvasti oman lisäarvoisen linjansa pitävinä yritysjohtajina, jotka kykenevät visioimaan tietotekniikan mahdollisuudet pitkälle tulevaisuuteen. On miehissä toki erojakin. Muistan  kuvan Oracle-vuosikertomuksessa 80-luvun lopulla, jossa Larry Ellison nojasi juppi-henkseleineen punaiseen Ferrariinsa. Nykyisin Larryn intohimona ovat huipputeknologiset purjeveneet, joita kehitetään Oracle Racing Teamin tarpeisiin America´s Cup:ssa.
 

Related Posts