Osakemarkkinat nopean liikkeen jälkeen

Tutkin hieman DAX-indeksiä (22.7.1998-18.8.2011) tekniseltä kannalta ja miten siihen on vaikuttanut nopea liike. Käytän vain yhtä indikaattoria RSI. Tämä on indikaattori, mikä antaa lyhytaikaisen signaalin ylimyydystä tai yliostetusta tilasta. Tämä perustuu yksinkertaisesti pörssin liioitteluelementtiin ja ajattellaan, että kun on noustu nopeasti (tai laskettu), niin markkinat huomaavat liikkeen liian suureksi ja sen vuoksi tulee rekyyli. Käytän vakio rajoja eli alle 30 arvo kuvastaa ylimyytyä tilaa ja yli 70 lukemat yliostettua tilaa. Kun nämä rajat ylittyy niin piirsin histogrammit (viidestä seuraavasta päivästä) ja vertailen silmämääräisesti ovatko tuottojakaumat (lognormeerattu) erilaisia:

Tästä voimme tehdä silmämääräisesti muutaman havainnon:

 1. Yli 70 ja koko indeksin tuottojakaumat ovat melko hyvin normaalijakautuneita, ehkä jopa kurssit mielellään jatkavat liikettä. Mutta voimakasta rekyyliä emme voi havaita. markkinat pitävät tätä melko normaalina tapahtumana.
 2. RSI(15)<30 niin tuottojakauma on hyvin negatiivinen ja kaukana normaalijakaumasta. Tämä tarkoittaa, että markkina on arvaamaton ja silloin treidarin ei kannata olla markkinoilla

3 thoughts on “Osakemarkkinat nopean liikkeen jälkeen

 1. En ole erityisen hyvin

  Eli mitä käytännössä havaitsemasi tarkoittaa? Laskupaineita markkinoilla edelleen tai ainakin epävarmuutta – näin ymmärsin. 🙂

  1. Muutoksista

   Jonkun takia nuo Economistin linkit eivät auenneet. Joskus tutkin millaista on ollut pörssikehitys ennen lamaa, laman aikana ja laman jälkeen, tutkimalla asiaa NBERin avulla ja DJIA-indeksiä. En muista suoraan ulkoa tuloksia, mutta taantuman aikana pörssikehitys ei ollut mitenkään erityisen huonoa, mutta sen jälkeen se oli muistaakseni hyvää. Voisi jostakin kaivaa luvut esiin. Kun joku asia on julkisuudessa, keskitymme liikaa siihen vaikka yhtä tärkeitä tai tärkeämpiä asioita saattaa olla olemassa ja vaikuttamassa tuloskehitykseen. Nykyään pyritään (ekonomistit, myyntimiehet) keskittymään muutamaan asiaan, jotta maailma olisi yksinkertaista, vaikka se ei ole yksinkertaista. Nämä myyntimiehet eivät pyrikään ymmärtämään kokonaisuutta vaan jotain yksinkertaistettua virtuaalimaailmaa, kuten vaikka muotiasiaa käyttäjäkokemusta. Tämä on hyvä termi, mutta yleensä vailla substanssia. Tätä maailman yksinkertaistamista protestoi myös mm. edesmennyt Herbert Simon. Keep it simple, on lause idiooteille jos ei ole yksinkertaista niin ei ole yksinkertaista, yksinkertaista? Tämä on niin amerikkalaistunutta myyntiä.

   Tuosta histogrammista näemme muutaman asian. Kun RSI>70 niin kurssikehitys on normaalijakautunutta. Hinnoista tulee normaalijakautuneita kun on paljon pieniä voimia mitkä potkivat satunnaisesti kursseja satunnaiseen suuntaan (Brownin liike ). Nyt kun tapahtuu tällainen nopea lasku, niin joku asia on selkeästi ollut vaikuttamassa kursseihin hyvin voimakkaasti ja voimme tätä hyväksikäyttäen ehkä päästä ylituottoihin. On muistettava TA:n (tekninen analyysi)  filosofia. Se on hyvin lähellä tehokkaiden markkinoiden filosofiaa. TA:n mukaan ainoa asia mitä ei täysimääräisesti hinnoitella markkinoilla on hinta- ja voluumitiedot (+divergenssi). Mutta tällaisessa tilanteessa missä nyt ollaan, ei TA toimi, koska selkeästi siellä on joitakin muitakin suuria vaikuttavia voimia. Tässä kuvassa ja artikkelissa en ota ennustajan roolia, se vaatisi hieman enemmän kirjoittamista.

 2. Nopeaan kurssipudotusta seurannut kehitys

   

  on kiinnostanut myös Economics lehteä.
  Lehdessä on ollut nyt kahtena peräkkäisenä päivänä on ollut artikkeli siitä mitä reilua kurssipudotuksesta seuraa:

  After the crash
  Does a big one-day drop in the stockmarket presage recession?

  After the crash (part 2)

  US stockmarket crashes and GDP

Comments are closed.

Related Posts