Osakemarkkinoiden tehokkuudesta: tapaus Nokian Renkaat

Esitin edellisessä blogissani käsitykseni osakemarkkinoiden tehokkuudesta. Kokemukseni mukaan markkinoilla on varsin hyvät tiedot yhtiöiden tuloskunnosta käytännössä reaaliajassa, minkä vuoksi osakekurssit liikkuvat tuloskehityksen suuntaan hyvissä ajoin ennen kuin tiedoista tulee julkisia. Oma spekulaation aihe on, miten se käytännössä tapahtuu, etenkin kun sisäpiiritieto on laissa kielletty. Mutta harvoin markkinauutiset todellisia uutisia ovat niin sanotulle viisaalle rahalle. Tästä syystä osakekurssit reagoivat usein hyvin maltillisesti tai jopa odotusten vastaiseen suuntaan uutisten yhteydessä. Tästä saimme edustavan esimerkin viime viikolla, kun Nokian Renkaat antoi positiivisen tulosvaroituksen.

Yhtiön liikevaihdon ja kannattavuuden suotuisa kehitys oli yllätys jopa joillekin yhtiötä seuraaville analyytikoille. Markkinat reagoivat aluksi kuten tuollaiseen ilmoitukseen järjen mukaan kuuluu: kurssi pomppasi samana päivänä kymmenkunta prosenttia. Vaikutti siis siltä, että kyseessä oli todellakin markkinat yllättänyt uutinen. Kuva muuttuu kuitenkin aika toiseksi, kun kurssin käytöstä tarkastellaan ennen uutista ja julkistamista seuraavina päivinä.

Osake oli ollut vahvassa nousukiidossa jo yli kaksi vuotta, ja nousu oli jatkunut reippaana myös viimeiset kolme kuukautta. Helmikuun alussa osake koukkasi 26 euron pinnassa, mutta tulosvaroituksen ilmoituspäivänä se oli jo 30 euron tuntumassa, eli nousua oli kertynyt lähes 20 prosenttia. Ilmoituspäivän hyppäys oli toki hurja kertarysäys, mutta ei merkittävä muutos osakkeen pitkässä trendissä. Yhtiön jatkuvasti vahva tuloskunto oli siten jo tiedossa, kuten aiemminkin.

Toinen merkille pantava seikka on, että heti ilmoituspäivän hyppäyksen jälkeen osake alkoi vaipua hiljakseen alemmas. Se kertoo, että innokkaan hamstrauksen sijaan moni sijoittajataho otti osakkeesta pois tarjolla olleen pikavoiton. Jos uutinen olisi ollut todellinen yllätys, ralli olisi jatkunut kauemmin. Koska vahva tuloskunto oli jo pitkälti hinnoiteltu osakkeeseen, kurssi alkoi heikommalla tiedolla varustettujen sijoittajien ensi-innostuksen jälkeen vajota. 

Se ei tarkoita, etteikö Nokian Renkaat olisi edelleen hyvä ostokohde, mutta itse odotan sen teknisten indikaattorien perusteella putoavan vielä noin 31 euron nurkille. Siellä tulevat vastaan viikko- ja kuukausitason keskipitkät liukuvat keskiarvot, joita mukaillen osake on noussut jo reilut pari vuotta. Niitä seuraamalla Nokian Renkaiden vahva tila on ollut helppo tulkita reilusti ennen uutisia.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan