Osakkeiden korjausliike alkaa korkospreadin lähestyessä 5% tasoa

Osakkeiden hinnat ovat jo kohonneet melko korkealle ja monet vapisevat korjausliikkeen pelossa. Mutta tieto on valttia. Mikä onkaan varmin ennusmerkki korjausliikkeen alkamisesta? Varmin merkki ei ole korkotaso eikä edes reaalikorko vaan niinsanottu korkospreadi (korkoero) on ollut varsin varma merkki. Osakkeiden hinnat alkavat laskea kun USA:n valtionlainojen ja korkeatuottoisten yritysten korkoero lähenee tai saavuttaa 5% tasoa. Korkoero on tällä hetkellä tasan 4.0% eikä hätää siis ole. Musiikki soi ja osakkeet mahdollisesti vielä nousevat.  

Mistä tämä näin selkeä sääntö johtuu? Korkomarkkinat hinnoittelevat konkurssiriskin tuohon korkoeroon. Kun korkoero kasvaa niin korkomarkkinat ovat silloin hinnoitelleet laina-ajalle vastaavansuuruisen konkurssiriskin. Ja kun korkoero lähenee viittä prosenttia niin melko moni yritys horjuu selvitystilan partaalla. Silloin taloudessa menee huonosti. 

Korkoero ei heijasta tämän hetken konkurssiriskiä vaan muutaman seuraavan vuoden tilannetta, yrityslainan juoksuajan mittaista periodia. Siksi korkoero ei ole indikaattori tämän hetken tilanteesta vaan ennustava indikaattori. Aidot ennustavat indikaattorit ovat sijoittajan ystäviä ja siksi korkoeroa kannattaa seurata ja sen muutoksiin kannattaa reagoida.

Kuvan lähde: Google ja FRED

Related Posts