Osakkeita kannattaa vielä ostaa, mutta harkiten

Lähes kaikki pörssiyhtiöt ovat julkistaneet viime vuoden tuloksensa. Nyt voidaan nähdä, että osakkeet vuoden vaihteessa todella olivat niin halpoja, kuin miltä ne näyttivät. Sijoitusammattilaiset olivat diskontanneet osakkeiden hintoihin huomattavan tulosten laskun, mikä ei sitten toteutunutkaan. Lisäksi yritysten osingonjakoehdotukset osoittautuivat yllättävän korkeiksi. Olikin aivan luonnollista, että pörssikurssit reagoivat uutisiin nousemalla poikkeuksellisen vahvasti. Tammi-helmikuussa nousua on kertynyt saman verran kuin keskimäärin sitä kertyy parissa vuodessa. Hurjasta noususta huolimatta osakkeiden hinnat eivät vieläkään ole korkealla. Ne, jotka eivät nousuun vielä ole ehtineet, pääsevät järkevään hintaan vielä mukaan. Mahdolliset osakekurssien notkahdukset kannattaa hyödyntää.

Mitä kannattaa ostaa? Varminta on katsoa, mitkä yhtiöt ovat markkinoilla aiemmin menestyneet. Balance Consulting on listannut Helsingin pörssin kestomenestyjät. Lista ei yllätä. Kone, Orion, Konecranes, Outotec, Nokia, Wärtsilä, Nokian Renkaat, Metso, YIT ja Elisa ovat viimeisen viiden vuoden aikana kerryttäneet tuottoa omalle pääomalle eniten. Parhaat osinkotuotot on odotettavissa suurista yhtiöistä Ahlstomilta, Orionilta ja Elisalta. Aika rauhallisena osakesäästäjä voi seurata sijoitustensa kehitystä valitsemalla ostoksensa näistä yhtiöistä.

Viime kolumnissani totesin, että kannattaa seurata, mitä yritysjohto tekee johtamansa yhtiön osakkeilla. Jos johto myy, seuraa johdon esimerkkiä. Sen uskottavampaa signaalia yhtiön mahdollisuuksista ei ole kuin se, mitä yrityksen johto tekee omilla rahoillaan. Mikäli Talvivaaran osakkeenomistaja teki kuten toimitusjohtaja Pekka Perä, myynnit osuivat nappiin.

Pekka Perälle ja kumppaneille ei osakeyhtiölain vaatimus kaikkien osakkeenomistajien yhdenvertaisesta kohtelusta tunnu olevan tuttu. Osakeannin suuntaaminen suuromistajille merkittävästi alle pörssikurssin pienomistajat sivuuttaen ei täytä myöskään hyvän hallintotavan vaatimuksia. Näin toimivista yhtiöistä on syytä pysytellä erossa.

UPM on viimeisin tapaus, jossa yhtiön johto on vähentänyt omistuksiaan. Neljä UPM:n ylimpään johtoon kuuluvaa henkilöä on myynyt optioitaan helmikuussa heti tilinpäätöksen julkistamisen jälkeen. Toimitusjohtaja Jussi Pesonen laittoi myyntiin kaikki omistamansa 100.000 UPM 2007A-optiot. Tässäkin kannattaa peesata Pesosta ja kumppaneita. Jos johto ei usko, että UPM:n pörssikurssi nousisi seuraavan puolentoista vuoden aikana nykyisestä 10,50 eurosta 12,40 euroon, mikä on osakkeen merkintähinta, älä usko sinäkään!

Jorma Kokko, jorma.kokko@jamk.fi

Kirjoittaja on Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen jäsen. Osakesäästäjien Keskusliitto on osake- korko ja rahastosäästäjien edunvalvontajärjestö.

Voit tutustua Osakesäästäjien toimintaan ja etuihin Osakesäästäjien nettisivuilla http://www.osakeliitto.fi/

Löydät Osakesäästäjät myös Facebookista!

3 thoughts on “Osakkeita kannattaa vielä ostaa, mutta harkiten

  1. Entä Cramo?

    Yrityksen johto myi syksyllä. Osari oli ihan hyvä. Kurssi ei laskenut.

    1. Ruusuja Pesoselle – risuja blogimerkinnän kirjoittajalle.

      Kun blogin kirjoittaja ei ole mitenkään reagoinut kommenttiini, niin jatkan vielä.

       

      Pesoselta ihan oikea siirto, sillä

      1) 2007A-option merkintäaika päättyy jo tämän vuoden syksyllä

      2) merkintähintaa ei alennetä osingon maksun yhtydessä

      3) sisäpiirillä rajoituksia myynnin suhteen.

       

      Ainakin tämän optioerän kanssa Pesonen on ollut hyvin pitkämielinen, sillä esim. vuosi sitten myydessään olisi saanut myyntihintaansa verrattuna kymmenkertaisen hinnan.

       

       

      KL

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On