Osakkepainoa kannattaa vähentää silloin kun talousluottamus on korkeimmillaan

Sijoittaminen

Talousluottamuksen avulla on mahdollista ajoittaa salkun osakepainoa. Osakepainoa on usein kannattanut lisätä kun luottamus on heikointa ja vähentää silloin kun luottamus on korkeimmillaan.

Oheisessa kuvassa on Saksan DE30 indeksi (Trading Economics.com) ja Euroopan komission julkaisema talousluottamus (Komissio / economic sentiment). Yksinkertainen sääntö siitä että kannattaa vähentää osakkeita, kun luottamus on korkeimmillaan on pätenyt vuosina 2007, 2011 ja 2018 ja sääntö siitä, että kannattaa lisätä kun luottamus on pohjilla päti vuosina 2009 ja 2019.  Tämä lainalaisuus ei pätenyt vuonna 2012, jolloin luottamus kävi melko lailla pohjilla. Silloin olisi kannattanut ostaa osakkeita jo hyvän aikaa ennen talousluottamuksen painumista syvimpään pohjaansa. Sääntö on kuitenkin useimmiten toiminut.

Sekä osakkeiden arvot että talousluottamus ovat tällä hetkellä huipussaan. Ei ole kuitenkaan vielä merkkejä siitä, että luottamusluvut lähtisivät laskuun. Mutta tilannetta on hyvä seurata. Jos luottamus talouteen heikkenee, niin silloin voi olla aika pienentää osakepainoa, vaikkapa vaan varmuuden vuoksi.  Tuohon heikkenemisen hetkeen näyttäisi olevan vielä aikaa, kenties puoli vuotta, kenties vuosi. Kiirettä ei ole ja tilannetta voi rauhassa seurata.

 

Related Posts